söndag 23 oktober 2011

On a marché sur la Lune (1991-92)

Nu är månexpeditionen i full gång. Jordens första rymdresenärer har lämnat jordens yta och är på väg till månen. Men det är mycket oförutsett som händer, och några de inte räknat med som följt med på raketen.

Andra halvan av Tintins längsta resa någonsin. Det sägs att sovjeten Yuri Gagarin var den första mänskliga rymdresenären, och att Neil Armstrong vad den första människan att sätta sin fot på månen. I det här äventyret har vi motsatsen bevisad; Tintin, Haddock, prof. Kalkyl och prof. Wolf tillsammans med Milou var de första jordlevande varelserna att lämna komforten av jordens atmosfär. Objectif Lune och On a marché sur la Lune skrevs 1953 och -54, dvs 15 år innan Armstrong gick på månen och sju år innan Gagarin sändes ut i rymden.
     Något som fascinerar mig lite under det här äventyret är att i syreväg hade man bara räknat med att det skulle vara fyra personer och en hund, så när Dupont och Dupond helt plötsligt dyker upp blir alla väldigt förvånade och oroliga över om syret kommer att räcka eller inte. Att de hade två extra madrasser kan man ju förstå, deras britsar är knappast de bästa att ligga på om man t.ex. skulle ramla och bryta ett ben eller liknande. Men jag undrar varför de hade tagit med två extra par magnetskor för att motverka tyngdlösheten och två extra rymddräkter. Hade de räknat med att Kalkyls geni och Haddocks stora personlighet skulle behöva varsin egen dräkt, eller vad är det frågan om?
     Den blonda mannen är återigen med i bild, men han måste vara på ytterligare ett av sina infiltreringsuppdrag. I slutet av äventyret när raketen landat och några män inom rymdprogrammet tar sig ombord för att rädda passagerarna så är han den tredje som går in... Vad är hans uppsåt egentligen? Vi får väl kanske veta det i sinom tid... Undra vad han kommer att göra eller förfölja Tintin härnäst.
     I övrigt var det ett mycket spännande äventyr, och det är roligt när de har med referenser från Tintins tidigare äventyr.

Till sist vill jag citera Duponts oerhörda visdom.
     "Ingen mänsklig hand har satt sin fot här förut."
Jag ger "On a marché sur la Lune" betyget 9 / 10
Speltid: 1 tim

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar