tisdag 18 oktober 2011

#16 Bang Bang You're Dead (2002)

Trevor är en missförstådd high school elev. Innan sommaren så hotade han att spränga skolans fotbolls lag, sen dess har folk varit rädda för att vara i hans närhet. Trevor blir ombedd av skolans drama lärare att spela huvudrollen i en pjäs som heter "Bang Bang You're Dead". Men när såväl skola som samhälle för höra om pjäsen och vem som innehar huvudrollen, så gör de allt för att få den inställd.

En väldigt gripande film och helt klart en av mina favoriter. Ben Foster gör huvudrollen helt superbt och man känner verkligen all hans smärta bara av att se honom agera. Ser man den här filmen och kan ha tendenser att gråta, så får man vara beredd på att göra det i den här också.
     Det här är en film som fler borde se, en film som borde visas i skolan under lektioner som handlar om skol-skjutningar i USA. När man ändå visar Bowling for Columbine (2002), varför inte visa den här också? Istället för att få se klipp och höra historier om skjutningen i Columbine, så kan man väl visa en film som går ungdomarna mer in på djupet, så att man kan få se hur människorna bakom vapnen är och inte bara konsekvenserna.
     Något som slår mig är att alla i Rivervale är jätterädda för Trevor, vissa går omvägar runt honom, polisen stoppar honom på gatan för att söka igenom hans väska osv. Hans lärare Mr. Duncan, spelad av Tom Cavanagh, ser honom dock för den missförstådda person han är, vilket man kan förstå, det ska ju alltid finnas den förstående vuxna. Sen har vi Jenny, den nya tjejen som inte var där för bombhotet, så hon ser ju bara den snälla killen han egentligen är. Men de andra skådespelarna i pjäsen, varför beter inte de sig likadant som resten av alla eleverna i skolan? Visst att det antagligen inte skulle bli någon film isf, men om man tänker utifrån om det hade varit på riktigt, hur stor är chansen att läraren skulle ha lyckats hitta precis rätt antal elever som vill vara med i pjäsen som inte tycker illa om och är rädda för Trevor?
     Alla föräldrarna i  samhället kräver att pjäsen läggs ner; så den är inte längre kvar i skolan och det övas inte under skoltid. Men hur tänker de när de hotar med att ta sina barn ur skolan när pjäsen övas i den allmänna teatern på fritiden, och hur kan rektorn hota med att anmäla läraren till skolnämnden och facket om han inte ställer in den, när han gör allt arbete på sin egen fritid, och pjäsen inte längre har något samröre med skolan?

Jag ger "Bang Bang You're Dead" betyget 9 / 10
Speltid: 1 tim 27 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar