tisdag 29 maj 2012

#25 The Adventures of Tintin (2011) [2]

På en loppmarknad finner Tintin en modell av ett 1600-tals örlosskepp, namngett Enhörningen. Efter en mindre olycka finner Tintin att det var något gömt i mittenmasten på skeppet. Nu blir han snabbt indragen i sökandet efter en av de största skatterna någonsin.

Man hade ju halvhöga förhoppningar eftersom det är Steven Spielberg som regisserat och både han och Peter Jackson som producerat filmen. Men jag var samtidigt lite orolig för hur de skulle ha kunnat få ihop allting, då jag sett i trailern att de förutom att ha baserat filmen på Le Secret de la Licorne och Le Trésor de Rackham le Roug, så har de tagit med delar ur bl.a. Le Crabe aux pinces d'or (dvs. när Tintin och Haddock möts för första gången). Det gjorde de väl iofs för att kunna introducera Haddock på ett bra sätt. Pga detta har ju Spielberg fått förvrida det här äventyret lite, och han lyckades faktiskt ganska bra, de enda som troligen kan störa sig lite på de skillnader som finns är nog Tintin-fans.
     Ett av de större skillnaderna var att i orginalet så är det bröderna Fågel (som de heter i den svenska versionen) som är ute efter de tre Enhörningarna, medan Ivanovich Sakharine endast är en samlare som gärna skulle vilja ha båda modellerna (hans eget och det Tintin köpte), men i filmen så är det Sakharine som är skurken och bröderna Fågel finns inte ens med alls.
     Men som sagt fick Spielberg ihop storyn bra, med tanke på vad han använde sig av för materiel. Trots de både mindre och större skillnader som är mellan filmen och orginaläventyret så var blev det inte en besvikelse. Visst att det var synd med ändringar, men han gjorde det ändå mer till sitt eget samtidigt som han behöll mycket av Hergé. Nu får vi bara vänta på att den andra delen av det här äventyret ska komma, så vi får se slutet på hela historien...

Jag ger "The Adventures of Tintin" betyget 7 / 10
Speltid: 1 tim 47 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar