söndag 27 maj 2012

Firefly (2003) och #197 Serenity (2005)

Fem hundra år in i framtiden försöker en brokig besättning ombord ett litet rymdskepp överleva sina resor genom okända delar av galaxen, samtidigt som de försöker undvika banditer och myndigheter.
     Senare försöker Serenitys besättning undvika en lönnmördare som skickats ut för att återta besättningens telepatiska medlem.

Till en början var det en science fiction tv-serie. Till fansens stora förtret kom serien endast upp i en säsong på 14 avsnitt, men två år efter serien kom det till allas glädje en film som avslut på sin föregångare. Bland annat tack vare seriens popularitet och karaktärens komplexa krafter har Summer Glau, som spelar den yngsta medlemmen i Serenitys besättning, troligen blivit en av de mest eftertraktade skådespelerskorna bland nördar världen över någonsin.
     Skådespelet är riktigt bra från alla skådespelare, många av de nio männen och kvinnorna gjorde så bra ifrån sig att de blir igenkända just för sina roller i dessa produktioner. Liksom skådisarnas berömdhet efter Firefly, blev Joss Whedon känd efter sitt arbete med först tv-serien och sedan filmen. Handlingen är spännande och man har svårt att slita sig när man väl satt sig ner för att titta, åtminstone om man är en beundrare av science fiction
     Något som kan vara till glädje för tittarna när de sätter sig ned med filmen är det faktumet att man får reda på mer om historien och det förflutna i Firefly-universumet, och även mer om systonen Tams förflutna, till exempel bitar ur Rivers barndom och hur Simon räddar sin syster från de hemska labbet där man utför fruktansvärde experiment på henne. Något annat som får fansen att skutta av glädje och upphetsning är att River får komma åt sina krafter mer än tidigare (bortsett från den tankeläsning hon visat prov på vid flertalet tillfällen). Något man däremot inte skuttar omkring för, men ändå kan vara till intresse är att de kommer i kontakt med och att man faktiskt får träffa på reavers här och se hur de faktiskt kan se ut.

Jag ger "Serenity" betyget 10 / 10
Speltid: 1 tim 59 min
Jag ger "Firefly" betyget 10 / 10
Speltid: 14 x 42 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar