torsdag 17 maj 2012

Rigoletto, Stockholm, Sverige

Rigoletto ligger belägen på Kungsgatan mitt i Stockholm. Biografen invigdes i mitten av mars 1939 och hade då 1 201 sittplatser. Sedan dess har biografen byggts om ett fåtal gånger.
Rigolettos entré
Första gången var 1980, då den fick fler salonger, och då självklart fler sittplatser. Biografen utökades till sju salonger, från att ursprungligen endast ha haft en. Dock ändrades inte den ursprungliga salongen i storlek eller på annat sätt.     
Salong 1
24 år senare fanns det inte längre sju salonger öppna i biografen. Salongerna 6 och 7 hade lagts ner. Dock var salong 1 fortfarande Stockholms största salong med sina 918 sittplatser.
Duken i salong 1
Under hösten 2011 stängdes biografen ner i ungefär ett halvår för att helt byggas om och i princip renoveras från grunden. Alla salonger byggdes om och balkongen i salong 1 omvandlades till en lyxigare plats att uppleva film på, toaletterna renoverades och en restaurang lades till i anslutning till biografens foajé. Nu finns dock endast 937 sittplatser i hela biografen, fördelat på de fem salongerna.
VIP-balkong
Att sitta på VIP-balkongen gör att man får en känsla av lite överlägsenhet och att man är aningen bättre än de som sitter på parketten, åtminstone om man sitter centrerat på första raden. Hade det istället varit en 1800-talsopera man gick på så hade det varit där kungligheterna och adeln skulle ha suttit, medan pöbeln fick trängas på parketten. VIP-balkongen har 135 platser, lite fler än vad Sveriges andra VIP har, den på Bergakungen i Göteborg, där det endast finns 44 platser, vilket kan göra att det känns mer speciellt för att inte lika många får plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar