fredag 29 juni 2012

#204 Prometheus (2012) [3]

En grupp upptäcktsresande finner en ledtråd till mänsklighetens ursprung, som leder dem på en resa till de mörkaste hörnen av universum. Där måste de kämpa i ett skräckinjagande slag för att rädda mänsklighetens framtid.

Äntligen kommer den filmen som alla Alien-fans har väntat på: Prometheus, prequelen till filmserien om Sigourney Weavers karaktär Ellen Ripley och alla de Xenomorpher som bara vägrar lämna henne ifred. Nu får man tillslut reda på mer om vilka det stora skeppet i början av Alien tillhörde. Man får även reda på hur den första xenomorphen kom till, vilket troligen de flesta fans åtminstone ägnat en tanke till. Se gärna filmen fler än en gång, med inte allt för stort mellanrum, då kommer man se och upfatta saker, små hintar och liknande, som man antingen inte sett första gången eller helt enkelt inte vetat om.
     Skådespelet var faktiskt bra från alla inblandade, även vår egen Noomi Rapace, hon har lyckats få ur sin svenska dialekt ur talet riktigt bra, hon har inte längre den typiska brytningen som är så vanlig hos oss nordbor. Det hade ioförsäg varit ganska lustigt om hon haft kvar den. Regin såg även den bra ut för det mesta, några mindre saker man kan ha synpunkter på, till exempel filmens "förhistoriska" facehuggers och filmens enda xenomorph och dennes födelse. Men att det är bra med lite motsägelser i smeten kan man inte annat än förvänta sig när det pratas om Ridley Scott. Det är dessutom riktigt bra att det är just Scott som står för regin i den här filmen, eftersom det var hans vision som skapade den första Alien-filmen, och det var han som la in den enorma stolen i denna första film. Animationerna ser bra ut, bläckfiskmonstret kunde ha varit något verkligt som tittade ut ur rummet med "med pod 720i".
     Efter att återigen ha studerat Alien, kan man finna många olikheter som borde ha sett annorlunda ut, för att passa mer som en riktig prequel, men å andra sidan har Scott gått ut med att det här bara är en lös föregångare och ska endast innehålla kopplingar. Några av dessa lika olikheter är utseendet på de två "facehuggers" som förekommer, positionen där Ingenjörernas kraschade skepp (i en backe, inte på ett åskrön), det stora sätet som den sista Ingenjören satte sig i för att flyga iväg (som den senare lämnade för att komma och hälsa på Dr. Shaw, när det i Alien fortfarande satt en Ingenjör i denna stol) och hur en alien föds (inte som "chestburster" utan som fullvuxen xenomorph).

Jag ger "Prometheus" betyget 9 / 10
Speltid: 2 tim 4 min
Tidigare visningar:
2012-06-11  2801 SW 27th Avenue, Ocala, Florida, USA  (3D)
2012-06-15  9101 International Drive, Orlando, Florida, USA  (IMAX)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar