lördag 30 juni 2012

#215 Alien (1979)

Ett fraktskepp undersöker ett misstänkt S.O.S. och landar på en avlägsen planet. Besättningen undersöker och träffar på några konstiga varelser.

Den stora regissören Ridley Scott har här skapat ett av sina största mästerverk. Alien var en banbrytande film på sin tid för något som idag skulle ses som ganska trivialt, könsfördelningen mellan Nostromos besättningsdeltagare. Från början var det tänkt att den endast skulle bestå av män, men man kom på bättre tankar och bytte ut två av dessa mot kvinnor, det mest banbrytande med detta var att dessutom låta en av dessa kvinnor vara hjälten i filmen. Kvinnan som fick äran att spela denna för sin tids ovanliga hjältinna var Sigourney Weaver, som dessutom fick sitt genombrott med den här science-fiction-skräckisen.
     Genom att bara befinna sig i en handfull olika rum och omkring lika många olika korridorer från olika vinklar kan de få dessa ca 10 olika platser att se ut som väldigt många fler, speciellt om man filmar alla scener med olika mängd belysning. Såväl regin från Scott, skådespelet från alla de sju besättningsmedlemmarna och Bolaji Badejo som alien, filmningen och klippningen såg bra ut, även enligt dagens mått. Det faktum att man använde sig av en monsterdräkt på en människa gör det hela till en mer speciell upplevelse och får monstret att ge mer levande rörelser istället för de mekaniska en robot normalt visar, gör att man idag önskar att fler filmskapare kunde gå enligt gamla traditioner istället för att till stor del lita sig till resultaten från digitala framställningar.
     Till sist till en liten observation: I "livbåten", det lilla skepp Ripley rymmer från det dömda Nostromo i är endast utrustat med en stasiskapsel, precis som om någon i förväg vetat att endast en person skulle behöva överge eller fly skeppet och inte fler, de hade åtminstone kunnat sätta in två så det inte hade sett lika uppenbart ut.

Antal Xenomorpher: 1

Jag ger "Alien" betyget 9 / 10
Speltid: 1 tim 57 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar