lördag 1 december 2012

#303 Aliens vs Avatars (2011)

Två utomjordliska väsen konfronteras i den amerikanska ödemarken där en grupp campare hamnar mitt i den inte så uppenbara uppgörelsen.

Av namnet att dömma kan man redan från början räkna med att det är Ridley Scotts Alien som ska slåss mot James Camerons Na'Vi, när man ser postern inser man sitt misstag, det är inte Scotts skapelse, utan det är några andra utomjordliska varelser som verkar ska gå huvud mot huvud med  de blå jättarna.
     Utomjordlingarna (såkallade "Skithes") som utgör den första halvan av titeln är någon mysko ras som troligen är stulen från någon B-film, liksom deras motståndare. De har för mycket gemensamt med Scotts skapelse och några andra för att det ska vara en slump: de har förmågan att göra sig osynliga (Predator), anta skepnaden av andra och de "ursprungliga" varelserna förvandlades till drottningar som kan reproducera sig själva (Alien) De dödar genom att köra armen genom sina offers magar, slita ut någon ögon eller helt enkels strypa offret.
     Avatarerna som tar del av den andra halvan av denna films titel är något fruktansvärt: man har tagit Camerons idé om de främmande kattlika varelserna och helt förstör konceptet och hela idén om de primitiva jättarna. Deras hår är inte de svarta med lång fläta som Camerons vision visar, utan någon skrikande färg med en knut i nacken, ögonen är röda i filmen men gula på omslaget, de är lika långa som vanliga människor och kan med sin överavancerade teknologi anta skepnaden av människor. De kommer inte från "Pandora" utan från någon planet kallad "Melvak".
     Till sist finns det även en robot som avataren skickar ut innan hon går ner på jorden yta med sin livsenergi.Det är någon mystisk maskin avatarens folk skapat för att kunna jaga och utrota pesten som skitherna utgör. De benämner roboten som "Rovatar", men i början när avataren skickar ner den till ytan benämner rymdskeppets skärmar den som "Robatar", kan man inte kalla den för en sak och stanna vid detta enda uttalande. Robotens utseende är även det av en kvalitét så låg att det inte är mycket som kan undertoppa det, man kan helt uppenbarligen se att den är gjord av latex.
     Det märks snabbt att detta är en B-film ur dess ursprungliga mening, dvs en film gjord på liten budget. Skådespelet är bedrövligt, manuset inte mycket bättre och specialeffekterna ser mer  påklistrade ut än en sticker med dåligt lim, vissa är värre än andra. De gör ett dåligt försök att höja den så kallade kvalitén genom att visa lite bröst i bild, vilket istället bara drar ner filmen mer i det gyttjehål den den så fint satt sig fast i redan innan filmens förtexter kommit fram. Till sist måste även det dåliga kameraarbetet och klippningen nämnas, det är något som känns så pass dåligt att även en ouppmärksam eller till och med oerfaren tittare kan lägga märke till den pissiga redigeringen.

Jag ger "Aliens vs Avatars" betyget 1 / 10
Speltid: 1 tim 20 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar