torsdag 20 december 2012

#329 The Illusionist (2006)

I skiftet mellan århundranden använder sig en illusionist i Wien av sina krafter för att säkerställa kärleken hos en kvinna som står över honom i den sociala hierarkin.

En magisk film fylld av mystik med utmärkta skådespelare så som Edward Norton, Jessica Biel samt Paul Giamatti. Norton ger ett liv till mystiken som inte många andra skulle kunna göra på samma sätt, vackra Biel spelar mest just det, hennes största bidrag till handlingen är att vara anledningen till att filmen fortskrider så som den gör, det vackra som gör att det över huvud taget blir en film av det hela. Det hade inte heller blivit mycket av film om inte Giamattis karaktär hade varit där, han fungerar dels som något av en antagonist och dels som berättarrösten i filmen (en berättarröst i filmens värld, och inte bara en röst som befinner sig utanför filmvärlden).
     Filmen innehåller mot all förmodan inga animerade specieleffekter, Norton genomgick intensiva lektioner under en brittisk och en amerikansk illusionist för att det skulle bli en mer trolig upplevelse. Till och med tricket med apelsinträdet är ett trick som uppfanns på 1800-talet och utövades i just Wien. Regissören Neil Burger gör även han ett kort framträdande i filmen, under scenen då Eisenheims första rök-spök-trick utfördes uppenbarar sig Burger i den röken.

Jag ger "The Illusionist" betyget 9 / 10
Speltid: 1 tim 50 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar