fredag 14 december 2012

#319 Sleepless in Seattle (1993) [2]

En kväll ringer sonen till en nybliven änkling in till ett radioprogram i ett försök att hjälpa sin pappa finna en ny fru.

Tom Hanks gör som han så ofta gör den bästa rollen i filmen han är med i, medan Meg Ryan helt klart bidrar till en mysig stämning, även om hon inte är en mästare i sin konst. De skapar tillsammans en av de finaste kärlekshistorierna under 90-talet. Till och med den unga Ross Malinger gör bra ifrån sig, ett under inte många barnskådespelare är kapabla till (även om USA är ett av de länder som ger ifrån sig majoriteten av de som faktiskt bidrar till en bättre filmvärld). Att tillsammans med sin andra hälft välja denna film som kvällens mysfilm är något man helt klart gör rätt i då den gör precis vad en feel-good film ska göra, inge bra känslor i tittaren.
     Detta värdiga verk till romantisk film hyllar ett tidigare mästerverk: An Affair to Remember från 1957. De inte bara pratar om filmen i filmen, och handlingen har starka gemensamma drag med den tidigare, de visar faktiskt klipp från den, kvinnorna i filmen tittar på den och männen förstår inte varför de gråter så till det i deras ögon romantiska skräpet. Det är en lite stereotypisk, men samtidigt lustig, skildring över skillnaderna mellan manligt och kvinnligt: I en scen sitter Rita Wilsons karaktär vid ett bord tillsammans med Hanks och Victor Garbers och samtalar om bland annat An Affair to Remember, närWilson pratar om filmen sitter hon och storgråter undertiden som männen inte förstår ett jota av varför hon gråter till något så larvigt, när männen sedan börjar prata om The Dirty Dozen (1967) börjar istället de storböla medan kvinnan sitter helt oförstående.

Jag ger "Sleepless in Seattle" betyget 9 / 10
Speltid: 1 tim 45 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar