måndag 17 december 2012

#322 X-Men Origins: Wolverine (2009)

Mutanten kallad Wolverine bryter sig loss från en hemlig insatsstyrka, för att några år senare finna sig själv på jakt efter hämnd mot sin halvbror Victor och general Stryker, ledaren för insatsstyrkan.

Som i nästan alla filmer som baserat sig på böcker eller serier har man även här tagit originalhistorien eller -tanken och misshandlat den i större eller mindre mån. Som exempel på detta  kan nämnas att i X2 fick tittarna lära sig att Stykers fru tog självmord på grund av deras son och vad han utsatte sina föräldrar för (vilket ska ha varit hemska illusioner), detta fick man senare på sätt och vis bekräftat i denna prequell till X-men-trilogin, där en officerare nämner att Strykers son dödat hans fru. Men båda dessa påståenden är fel gentemot vad som egentligen hände, det var Stryker själv som dödade sin familj innan han försökte ta självmord genom att explodera sin bil. Det var först långt efter som han lärde känna att hans son var en mutant, det var detta som ledde honom in på sin väg av hat mot mutanter. Tanken att han skulle ha samlat ett team av mutanter är en ganska befängd tanke. Det enda som stämmer med Strykers historia i X-Men-filmerna är det faktumet att han kidnappade Xavier och hjärntvättade honom till att använda en version av Cerebro för att döda alla levande mutanter på en gång. Ett annat exempel är det faktumet att Victor Creed och Silverfox blivit några helt andra äv vilka de egentligen ska vara. Det är trevligt att få lite mer kött på benen angående Wolverines bakgrund, hur det kommer sig att han är den han är, varför han har ett skelett av adamantium och varför han inte minns vem han egentligen är. Det är även roligt att få se fler nya mutanter samt få en påhälsning av igenkännbara från tidigare filmer, såsom Xavier och en ung Cyclops.
     Handling och skådespel överträffar inga förväntningar, främst för att man inte fått till historien på rätt sätt, som nämnt ovan är det många faktafel. Skådespelet är okej, ingenting som är tillräckligt bra för att man ska lägga prestationerna på minnet. Något som däremot är lite imponerande är det faktumet att Hugh Jackman gör i princip alla sina stunts själv, det är nästan bara de höga hoppen som han låter stuntdubblar genomföra. Effekterna han man nu haft tre filmer på sig att perfektera, vilket syns på bland annat Wolverines klor, de eldeffekter som förekommer samt alla olika mutanters mutationer som används titt som tätt. Filmen kan vara av intresse för den vanliga lekmannen som vill se och veta mer om varifrån Wolverine kommer.

Jag ger "X-Men Origins: Wolverine" betyget 7 / 10
Speltid: 1 tim 47 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar