tisdag 11 december 2012

#316 Waterworld (1995)

I en framtid där polarisen smält och nästan hela jorden är under vatten hjälper en muterad marinare motvilligt en kvinna och en liten flicka från de laglösa "smokers" och vill finna torra land.

En postapokalyptisk film olik många andra, Kevin Costner gör en bra roll, inte enastående, men helt klart tillräckligt bra för att man ska bli nöjd i upplevelsen av att se filmen. Idén om att jordens polarisar smält till den extrema graden att hela jorden är täckt i vatten (bortsett från de få kvadratkilometer av land som alla vill åt, men ingen vet var det finns) är en ganska trevlig omväxling mot de vanligare öken- och zombieapokalypser som hemsöker filmhistorien, speciellt dagens filmkultur. Det är inte bara Costner som gör sin roll bra, Jeanne Tripplehorn och Dennis Hopper spelar sina respektive bra de också, Trippelhorn som kvinnan som vill skydda sin skyddsling till varje pris och Hopper som filmens värsta bad guy. Tina Majorino gör även hon en någorlunda bra prestation som filmens enda unge. Ett helt okej tillägg till postapokalysbeundrarens samling över filmer att se, men dock kanske inte lika åtråvärd för den som föredrar annat att vila ögonen på då ens smak måste falla för typen av film som bland annat den här och Mad Max-serien ingår i.
     Ett par lite lustig parenteser till filmnördens lager av vetskap är att Jack Black har en roll i Waterworld, det är hans femte film och han spelar piloten i beachcraft-planer som blir piercad av en harpun. Den andra parentesen är om oljefartyget som the smokers har sitt tillhåll på, det är Exxon Valdez, ett fartyg som gick på grund i Alaska i början av 1989 och spillde ut hundratusentals fulla oljefat ut i havet.

Jag ger "Waterworld" betyget 7 / 10
Speltid: 2 tim 15 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar