onsdag 4 april 2012

#143 Independence Day (1996)

Utomjordlingarna kommer, deras mål är att invadera och förstöra. Stridandes mot överlägsen tekologi, människans bästa vapen är viljan att överleva.

Utomjordlingar invarderar och jordens undergång, dessa två beskrivningar beskriver väldigt många filmer, både gamla och nya, och den här precis som många andra är bara ytterligare en i raden filmer som inte är något speciellt. För en gångs skull är det inte bara USA som invaderas (även om det mest bara är amerikanskt kaos man får se), det är faktiskt alla jordens större städer som utplånas.
     Effekterna är bättre än i många andra filmatiseringar, både utomjordlingarna, deras skepp och allt annat som ska tillfredställa oss visuellt. Skådespelarna gör alla ett rätt bra jobb, rolllistan är full med stora namn så det är inte så förvånande. Men trots detta är inte resultatet mer än mediokert, man får inte en "whoa"-känsla när man ser den, kanske att man fick det när den gick på bio, men TV och dator gör inget speciellt för den.
     När utomjordlingarna skjuter ner sina energistrålar som utplånar städer, man kan ju förstå hur byggnaden som träffas exploderar, t.o.m. de närmaste byggnaderna runt omkring. Men hur kan eldvågen sprida sig över ett så pass stort område som den gör? Det är u inte som att det finns något som kan mata på elden, det är ju i princip bara en massa sten över allt, samtidigt som eldvågen sprider sig utåt väldigt sakta, det är som om den är trött och nyss masat sig ur sängen en lördagmorgon och stapplar sig fram.
     När stora föremål, eller föremål överhuvudtaget, exploderar främst i rymden så blir det väldigt ofta en tryckvåg. Man kan undra varför denna tryckvåg nästan alltid sprider sig ut i en cirkel från det förstörda, och alla dessa gånger så är det som att tryckvågen jagar orsaken (dvs filmens protagonister) när dessa flyr det som de precis fått att explodera. Ain't that a bit stange?

Jag ger "Independence Day" betyget 5 / 10
Speltid: 2 tim 25 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar