fredag 9 december 2011

#68 Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

Indiana Jones, tillsammans med Marcus och sin far, beger sig ut på jakt efter den heliga graalen.

Det är helt klart roligt att få se en blick in i hur Indy blev Indy. Hur han fick sin rädsla för ormar, varför han började bära hatt och piska, och en anledning till varför han blev arkeolog (och inte bara för att hans far var det). Först var det "Ark of the Covenant", sen var det tre heliga stenar i Indien, och nu är det den heliga Graalen, den bägare som Jesus själv ska ha druckit ur.
     En väldigt bra film, som rekommenderas varmt till alla fans av antingen Harrison Ford, Steven Spielberg, eller båda. Han ser verkligen ut att ha tänkt på allt, speciellt ur kultur synpunkt; främst nazisterna och amerikanerna (vilket iofs inte är så svårt, med tanke på att han är en).
     Något som han däremot inte gjort så snyggt är när Indy slåss med Julian Glovers karaktär (nazi-officeren) ovanpå pansarfordonet, när han ramlar ner på sidan och får tag på den söndersprängda kanonpipan så fastnar han med axelbandet runt pipan, hur fick han runt det? Och när han sedan tar sig upp på fordonet igen, hur kom han loss? Han Indiana Jones magiska krafter, och varför använder han isf inte dem till att finna och få tag på föremål och bekämpa nazisterna som han ogillar så pass mycket? Eller är det kanske Ford som har de magiska krafterna? Vem vet...

Med denna film fyller den här bloggen 100 inlägg, filmen valdes just därför att den innehar plats nummer 100 på IMDbs topp 250 lista över bästa filmer. Så, grattis bloggen till att ha blivit tresiffrig.

Jag ger "Indiana Jones and the Last Crusade" betyget 8 / 10
Speltid: 2 tim 7 min

1 kommentar: