tisdag 16 oktober 2012

#281 The Sisterhood of the Traveling Pants (2005)

Fyra bästa vänner håller kontakten med varandra under en sommar med hjälp av ett par begagnade jeans som på något mystiskt sätt passar dem alla.

En rolig komedi som är lite orginell, åtminstone grundstoryn: Att fyra kompisar ska hålla kontakten genom ett par "magiska" jeans, som de dessutom aldrig tvättar, "för magin kan försvinna ur dem då". Det är lite komiskt att de fyra karaktärerna Tibby, Lena, Carmen och Bridget ska vara nästan exakt lika gamla (inte mer än några veckor mellan deras födelsedagar), när det är stor åldersskillnad mellan vissa av skådespelerskorna Alexis Bledel och Amber Tamblyn är det inte jättestor skillnad mellan, men mellan Bledel och Blake Lively är det hela sju år, till sist måste man även nämna America Ferrera som ligger mitt emellan den äldsta och yngsta av de andra. Att man har tagit med skådespelerskor som är över 20 som ska spela tonåringar är mer av en regel än ett undantag i USA, men att faktiska ha en tonåring spela en tonåring, det är lite av en chocker som får en att haja till.
     Det är lite intressant hur man gör för att visa vissa färdigheter hos en karaktär, som skådespelerskan själv inte kan eller har. I den här filmen finns det ett utmärkt exempel på ett sådant tillfälle: Bridget är på någon form av fotbollsläger där hon ska vara en av de bästa spelarna, hon ska göra någon form av dribblingstricks under en träning. Sättet de använder för att inte visa att det inte är Lively som gör dribblingen är att filma bollen och hennes kropp, upp till mitten av hennes bröstkorg, det vill säga inte visa hennes ansikte.
     När det gäller Lenas sommar så har de byggt upp en historia som påminner mest om någon form av Romeo and Juliet-berättelse mellan henne och den här killen Kostas. Att påstå att det är en Romeo and Juliet-historia är nästan att ta det lite i underkant, grunden är tagen direkt ur Shakespears mästerverk; tjej och kille förälskar sig i varandra, trots att deras familjer förbjuder dem att träffas eller ens prata med varandra för att de äldre i familjen har någon djupgruvad fejd som snuddar vid blodsfejd, bara för en engångshändelse som hände för en lång tid sedan.

Jag ger "The Sisterhood of the Traveling Pants" betyget 8 / 10
Speltid: 1 tim 59 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar