fredag 26 oktober 2012

#289 Skyfall (2012)

Bonds lojalitet till M prövas när hennes förflutna kommer tillbaka för att hemsöka henne. När MI6 attackeras måste 007 jaga rätt på och eliminera hotet, utan tanke på egen bekostnad.

Inleder i stort sett på samma sätt som Daniel Craigs tidigare Bond-filmer: Han jagar någon skurk genom någon stad och det slutar med att någon dör. Denna gång råkar det vara i Turkiet som filmen inleds. Han har någon tjej med sig som man aldrig fått se tidigare och som tydligen verkar vara viktig och det är inte förrän i slutet av filmen som man faktiskt får veta vad hon heter. Filmens huvudskurk, Javier Bardem, är Ms förflutna och en karaktär som man heller aldrig fått träffa på tidigare, även om Bond verkar bekant med denna korrupta hämndlystna typ.
     Hela idén om att Craigs filmer ska föregå Sean Connerys är en intressant idé, men de har gjort det hela på ett ganska dåligt sett: det är väldigt mycket mer modern teknologi nu än det var i de första Bondfilmerna, de hade kunnat göra detta bättre genom att till exempel ha filmens utseende som om det var runt 40- 50-talet och inte in på 2000-talet. Om det nu också ska vara lite av en prequel till Connery-Bond så borde man inte ha behållit Judi Dench som M, med tanke på att hon även spelat M under Pierce Brosnans tid som 007. Det hela verkar vara en obegriplig paradox där en framtid föregår en dåtid med en chef som är från framtiden sett från nu, men från dåtiden sett från denna framtid. Ju mer man tänker på det desto mer blir man förvirrad.
     Som många av Bond-fansen kan tycka är att Craig inte riktigt passar som agent 007, han har inte rätta känslan, något man inte riktigt kan sätta tummen på och uttrycka i ord, men något man kan sätta i ord är att han inte ska vara blond och blåögd utan brunett och brunögd, han ska även ha längre hår som är kammat snett bakåt åt höger, inte ytterst kort och en frisyr i mer Tintin-stil.
     Lite beröm filmen faktiskt kan få är att de numera är lite mer realistiska än tidigare, att när Bond skadas kan det ta lite tid att återhämta sig, han hamnar ur balans och ingen av alla hans gadgets är överteknologiska (bortsett från en kär gammal bil), men detta sista kan samtidigt göra det lite mindre underhållande att se, det var ju alltid roligt att få se 007 använda sina konstiga manicker som Q försett honom med.
     Till sist, det är en helt okej actionrulle, men som Bond fortsätter Craig att göra sina tittare besvikna. Men är du däremot ett fan och tycker att han gör bland de bästa Bond:arna, så kommer du troligen att uppskatta den mer än vad alla andra gör som föredrar den gamla hederliga Bond:en.

Jag ger "Skyfall" betyget 5 / 10
Speltid: 2 tim 23 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar