fredag 5 oktober 2012

#277 The Expendables 2 (2012)

Herr Church samlar ihop Expendables för vad som borde vara ett lätt jobb, men när en av deras män blir mördad på jobbet, tar deras uppdrag efter hämnd dem långt in i fiendeterritorium och de sätts upp mot ett oväntat hot.

I de flesta fall säger man att den första filmen är den bästa i serien och filmerna efter ofta faller längre och längre i kvalitet, men i det här fallet är uppföljaren väldigt mycket bättre än originalet. De inte bara driver med hela action-genren, de drar väldigt mycket skämt på sin egen bekostnad, en hel drös med one-liners. Det bästa exemplet filmen har att erbjuda är i slutet när de är på flygplatsen; Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis och Sylvester Stallone drar fraser eller kallar varandra för karaktärer som skådespelarna varit i sina tidigare filmproduktioner (t.ex. "yippie-kai-yay", "I'll be back" och "Rambo"). De har inte bara behållit de flesta actionhjältarna från första filmen, de har dragit in fler i smeten, de främsta är Chuck Norris och Jean-Claude Van Damme. Men är man ett Norris-fan kommer hans framträdande vara det man ser fram emot mest, de drar även en av de bästa Chuck Norris-skämten någonsin, vilket inte kommer avslöjas här, utan det får man ta och höra när man ser filmen.
     Skådespelet är precis som det ofta är när actionhjältar finns med, ganska uruselt. De flesta kan inte spela bra för fem öre, utan har till en stor anledning blivit så pass berömda för att de är stora muskelberg, ser balla ut med stora vapen och de kan slåss. Men den som hamnar längst ned på listan över hur bra skådespelet är hamnar Nan Yu, det gör nästan ont i ögonen när man ser henne i bild. Första gången får se Maggie, det är natt och hon kommer inrullande på sin sporthoj, så har hon tintat vissit, vilket kan vara skönt att ha på en solig dag, men att åka omkring med ett sådant visit nedfällt på natten är som att gå omkring med solglasögon samma tid på dygnet (vilket alla som testat vet orsakar extremt dålig syn), därför kan en teori vara att hon sladdar och vinglar så pass mycket som hon gör när hon åker ifrån Stallone vara just på grund av att hon kör med i princip stängda ögon. Men under denna scen horrifieras man inte bara av att hon nåste vara en av jordens mest korkade mc-förare någonsin, utan hennes skådespel i denna scen får tittaren att vilja dunka huvudet i soffbordet tills denne glömt det den precis sett. Hon sitter och försöker verka intresserad av Stallones hoj, men allt hon låter som är någon som övat in ett manus för att försöka låta som om hon vet något... överhuvudtaget.
     Slutsatsen blir därför att om man är ute efter en rolig action som driver mycket med sig själv, men  inte bryr sig överdrivet mycket om vilken kvalitet skådespelet är i så kommer det här vara ett utmärkt val, men vill man i stället ha en film med mer känsla i så kan det vara en idé att välja en annan...

Jag ger "The Expendables 2" betyget 8 / 10
Speltid: 1 tim 43 min


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar