lördag 18 februari 2012

#100 Super 8 (2011)

Under sommaren 1979, blir en grupp kompisar vittnen till en tågkrasch och undersöker en efterföljande serie underliga händelser i deras lilla stad.

Ruskigt bra film, specielt för alla oss sci-fi nördar. Super 8 är orginell i sin handling och riktigt välgjord. Steven Spielberg är ju å andra sidan producent, och han har ju svårt för att göra en film som inte är alldeles lysande. Barnskådespelarna är förvånansvärt bra, speciellt Elle Fanning, hennes prestation var riktigt gripande och i scenen på tågstationen när hon ska spela frun i zombiefilmen så, trots att hon och Martin bara ska gå igenom replikerna för att få en känsla för dem, fäller man en tåg för att det är så himla bra gjort. Det var även roligt att få se både Noah Emmerich och Kyle Chandler vara med i rollbesättningen.
     Om ett godståg kör full rulle så kör de omkring 100 km/h (åtminstone här i Sverige) och så lär dr. Woodward har kört så fort han kunnat för att skapa så stor krock som möjligt. Krocken borde därför ha varit på iaf 200 km/h, och det mellan en liten pick-up och ett stort godståg på många tusen ton, kollisionen borde väl ändå inte ha få tåget att spåra ur så mycket som det gjorde. Att Woodward dessutom överlevde kraschen näst intill helskinnad.
     Så fort en amerikan råkar ut för något eller är med om något, t.ex. att något stort och/eller långt faller mot dem så ska man tydligen alltid försöka springa ifrån det som faller, välter eller på annat sätt dundrar mot en i samma riktning som det rör sig. Varför kan aldrig amerikaner inse att det vore smartare och att de skulle ha en större chans att överleva om de istället för att springa med föremålet de försöker fly ifrån, skulle försöka med att springa åt ett annat håll, kanske i en 90 graders vinkel från föremålet i fråga. Här passar ju därför den frågan hyfsat bra, varför springer ungarna utmed tågkraschen under tiden den äger rum och inte bara ifrån den upp på de närliggande kullarna?
     Något som förgyllde filmen aningen mer var att det under större delen av filmen bara hintades om vad det egentligen var för något som tagit sig ur det urspårade tåget, att man fick de en arm här eller bara en snabb skugga röra sig snabbt in bland buskarna.

Det här var film nummer 100 sen denna blogg startades.

Jag ger "Super 8" betyget 9 / 10
Speltid: 1 tim 52 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar