onsdag 22 februari 2012

#104 Mosura tai Gojira (1964) [2]

Ett girigt företag kläcker omedvetet två enorma nattfjärilsungar utanför Tokyo, samtidigt som Godzilla en en gång attackerar.

För alla Godzilla-fans så är det här nog en av de bästa filmerna. Mänskligheten, både japaner och amerikaner, försöker som vanligt stoppa jätten med alla medel de har till förfogande, raketer, bomber, flygplan, miljoner volt av el genom elektriska nät, men inget kan stoppa Godzilla när den är i farten, den bara fortsätter och förstör allt i sin väg. Det här måste förövrigt vara en av dennes konstigaste entréer någonsin, att komma upp ur marken, i vanliga fall verkar den föredra det härliga vattnet ute till havs.
     Speciellt i början av Godzillas entré in i filmen, när man får se den på avstånd, så är den väldigt suddig. Även ett högt torn man kunde se i bakgrunden, bakom staden, hade samma suddighet, det kan troligen bero på att detta torn antagligen inte fanns på riktigt, utan att de klippte in det bara för att Godzilla skulle få något stort att ha sönder.
     Det här är Godzillas hetsigaste strid hittills, när den slåss mot den vuxna Mothra, bilderna är väldigt skakiga och visar endast delar av t.ex. Godzillas huvud, eller Mothras vingar. Detta ska antagligen få oss att tro att deras strid är än mer hetsig. Godzillas min när Mothra plötsligt griper tag i den enorma ödlans svans är obetalbar, det ser verkligen ut som att den skulle skrika "Nej! Jag vill inte!" om den bara kunde samtidigt som den blir släpad. Godzillas strider här består till större delen av två olika former av attacker; hans radioaktiva andedräkt och att spasma ur totalt, det se nästan ut som att den får ett epileptiskt anfall stående.
     Alla monster i den här filmen verkar ha en huvudsaklig attack som är deras kraftfullaste; Godzilla har, som alla vet, förmågan att spruta eld, den vuxna Mothra kan skapa enorma kaskadvingar och bebis Mothra kan spruta, vad jag bara kan gissa, är någon form av klibbigt silke.
     Så tycker du om Godzilla filmer, Godzilla och inte den amerikanska missuppfattningen Zilla, så kommer du definitivt att älska den här.

Jag ger "Mosura tai Gojira" betyget 9 / 10
Speltid: 1 tim 27 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar