måndag 13 februari 2012

#95 Blazing saddles (1974)

En liten westernstad behöver en ny sheriff, så en korrupt politiker utser en svart man att bli stadens nya för att på så sätt försöka få tillgång till marken som staden ligger på. Men det visar sig att denna svarta man kommer bli politikerns mest framstående motståndare.

Kan Mel Brooks någonsin misslyckas med någon av sina parodiska komedier? Inta sannolikt skulle jag säga. Filmen är full av kortare sketch-liknande delar som alla är baserade i samma tema och följer någon form av röd tråd i handlingen. Som när Taggert och Hedley (den korrupta politikern) står och pratar inne på Hedleys kontor i början av filmen och Hedley då och då tittar ut genom fönstret för att prata med bödels precis utanför, som vid varje tillfälle ska till att avrätta någon ny lite annorlunda dömd. Eller när Bart precis anlänt till den lilla staden och lyckas övertala stadsborna att inte skjuta honom för att han är svart.
     Som alltid så är även Brooks en del av casten inte bara bakom kameran, i övrigt var det inga superstora namn med i rollistan, förutom Gene Wilder. Detta kan väl iofs ha att göra med att filmen är inspelad 1974 och att namnen därför inte är lika kända idag som de kanske var då.

Mel Brooks roller:
 - Guvernören
 - Indianhövdingen i flashbacken

Jag ger "Blazing saddles" betyget 7 / 10
Speltid: 1 tim 33 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar