onsdag 21 mars 2012

#126 Trading Places (1983)

Mortimer Duke tror på att en persons framgång är genetiskt, att det ligger i blodet, medan hans bror Randolph istället tror på att det är miljön i vilken personen befinner sig i är avgörande. De bestämmer sig därför att göra ett vad där fattiga Billy Ray Valentine och den rika Louis Winthrope III får byta liv med varandra för att bevisa vem av de två bröderna som har rätt.

Väldigt rolig film om hur fel det kan gå när två personer byter liv med varandra, eller hur fel det kan gå när man slår vad om andra människors liv och de bestämmer sig för att hämnas. Skådespelet är bra från alla de större rollerna, och även många mindre, det var endast ett fåtal statister som inte gjorde så super ifrån sig.
     Det är ett tillfälle i filmen som man kan spekulera i att Eddie Murphy bryter den tredje väggen i scenen när Duke-bröderna förklarar vad det är deras företag gör (allt det där om råvaror osv.), när Randolph förklarar att det finns bacon en bacon, sallad och tomat-macka så tittar Murphy rakt in i kameran, med en blick som säger mer än ord kunnat göra.
     Dan Aykroyd gör ett riktigt bra porträtt av hur en fattig slumtomte ska se ut; det vita skägget är mörkgrått, en halvdrucken flaska med alkohol, kläderna fulla av mat tagen från en julfest och ett måste är nästan att han ska vara skitfull.

"You know, you can't just go around and shoot people in the kneecaps with a doublebarreled shotgun, 'cause you're pissed at them!" -Valentine
"Why not!?" -Winthrope

Jag ger "Trading Places" betyget 9 / 10
Speltid: 1 tim 56 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar