onsdag 14 mars 2012

#117 Hamilton: I Nationens Intresse (2012)

Carl Hamilton lyckas infiltrera en internationell liga som stulit avancerade svenska GPS-styrda raketvapen. Men ligan utsätts för en plötslig dödlig attack av en väldrillad grupp legosoldater med okänd uppdragsgivare. Hamilton kommer undan massakern, men raketerna är spårlöst försvunna.

Skulle inte kalla filmen för bra, men ändå förvånansvärt bra, helt okej är en bättre beskrivning. Mikael Persbrandt gör som i många av sina filmer en rätt bra roll, men för att även nämna någon från den andra sidan av prestations-skalan så blir det nog Pernilla August. Hennes prestation var inte bra, replikerna kändes dåligt inövade, om de var inövade över huvud taget, och det fysiska skådespelet (ansiktsspel, kroppsspråk osv.) var närmast obefintligt, som tur var hade hon ingen större roll, bara som stadsminister.
     Persbrandt är troligen mest känd för sin roll som Gunvald Larsson i filmserien Beck. Detta kan bara vara en slump, men Gustaf Hammarsstens karaktär i I Nationens Intresse heter "Martin Lagerbäck". Är inte det väldigt likt Beck-filmernas "Martin Beck"... Coincidence??
     Något annat lite kul är att de faktiskt använt sig av en riktig nyhetsuppläsare i filmen, i de scener när karaktärerna står och tittar på nyhetssändningen, så är det ingen mindre än TV4s egen Anna Lindmarker som står för rapporteringen av Hamiltons nyheter.
     Till sist lite saker man kan lägga märke till och tänka på om man själv ser filmen. Nog för att de inte vet om det än, men det är ju alltid väldigt bra att anlita skurkarna för att rätta till något fel som de varit delaktiga i, eller som i det här fallet faktiskt är en av orsakerna till problemet. När vi ändå är inne på "Sectragon", som det amerikanska säkerhetsbolaget så fint heter, vilka bra specialsoldater till legoknektar som är med i det förbandet, när en ensam svensk kan ta ut dem allihopa, för det mesta dessutom obeväpnad. När den gravida poliskvinnan som utreder Maria Solskas mord besöker caféet eller restaurangen eller vad det nu var där Maria och Hamilton var under sin sista kväll tillsammans, så säger hon bara att hon är polis, men hon visar aldrig någon legitimation eller annan ID-handling för att styrka att hon faktiskt är vad hon påstår sig vara, och servitören hon pratar med bara godkänner det och berättar allt hon vill veta. Har man lärt sig något från amerikansk film så är det att alltid vara paranoid när det kommer till officiella personer.

Jag ger "Hamilton: I Nationens Intresse" betyget 5 / 10
Speltid: 1 tim 48 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar