torsdag 29 mars 2012

#137 Dr. Seuss' The Lorax (2012)

En 12-årig pojke söker efter det enda som skulle kunna vinna honom hans drömmars tjejs hjärta. För att finna det måste han ta reda på historien om Lorax, en butter men charmerande varelse som slåss för att skydda sin värld.

Ganska så klychig, avslutas med en rejäl bit saftig moralkaka, men trots detta är den rätt så gullig. Djuren i skogen är himmelskt söta, Lorax mer av den gulligheten som gamla kan få och träden är riktigt fina, som långa trästavar med en kraftig kalufs i toppen. Vad mycket gladare världen skulle vara idag om man började varje dag som den här filmen börjar sin; med sång, dans och fina fyrverkerier. Sångerna går dock lite överstyr, det är nämligen alldeles för många, vilket gör att man tappar lite av det intresset man tidigare haft för filmens fortgång, den kändes ganska Disney i den aspekten, även om Disney vanligtvis gör detta lite bättre.
     Som många av de produktionsbolag idag som gör animerad film så läggs det in ett och annat påskägg här och var, i Finding Nemo (2003) var det bland annat leksaker från Toy Story (1995). I den här kan man istället snabbt få se en liten figur föreställandes en minion från Despicable me (2010), den ligger i lådan som Ted plockar spiker ur i början av filmen.
     När Ted senare beger sig ut ur Thneedville måste han först ta sig upp för en trappa som skjuts ut ur stadsmuren, enda kruxet med detta är att första trappsteget som skjuts ut gör det i ungefärlig axelhöjd på Ted, hur får han då upp sin moped i trappan, kan han verkligen lyfta hela sitt fordon över huvudet?
     Då denna recensent såg filmen som svensk-dubbad (kan bero på att SF bio endast tog in filmen på svenska, och inte ens en kopia på engelska för alla de vuxna som tycker om animerad film) så måste jag säga att dubbningskvalitén håller ett stadigt grepp i den nivå den legat på de senaste åren: tummen ner. Av någon anledning har inte dagens svenska röster någon känsla, man rycks aldrig riktigt med i vad som sägs på samma sätt som man gör när det är orginalrösterna, och detta är inte bara i animerad film, utan även i spelfilm som dubbats. Om man nu vill förstöra filmen så kan man väl åtminstone lämna ett fint exemplar som inte blivit misshandlad bortom igenkännbarhet.

Jag ger "Dr. Seuss' The Lorax" betyget 6 / 10
Speltid: 1 tim 26 min




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar