onsdag 11 juli 2012

#228 Bad Boys (1995)

Två hippa poliser skyddar ett mordvittne samtidigt som de undersöker en stöld av heroin.

Michael Bay har här skapat en av 1990-talets kändaste action-komedier tillsammans med Will Smith och Martin Lawrence. De spelar två poliser som känns mer som en blandning mellan poliser och en lugnare version av gangbangers som vill uppehålla lagen än ett par poliser som gör sitt arbete "by the book". Anledningen till att filmen blev så populär och att den därför fick en uppföljare åtta år senare är troligen för att den har en hel del explosioner, och massor med biljakt och vapenscener. En helt klart underhållande film med allt man kan tänkas vilja ha i en action-komedi.
     I många actionfilmer där det avfyras tonvis med ammunition tas i princip aldrig den civila livs-faktorn in i beräkningarna, precis så är det i den här också. Man får höra någon civil skadeberäkning, men då har man endast räknat in förstörelse av egendom, främst bilar och byggnader, men det verkar inte som att några liv har beräknats med i ekvationerna över den förödelse som Mike och Marcus lämnat efter sig, de berättades aldrig ens hur många "bad guys" som omkommit i eldstriden på öppen gata.
     Något annat som är allt för vanligt, och som även förekommer här, är det faktumet att huvudkaraktärerna näst intill alltid kommer undan i sista sekund innan något till exempel exploderar, faller ner i en avgrund eller något annat förödande, det slår aldrig fel. Ibland kan filmer överraska också, när våra poliskompanjoner kör ett chicken-race med en av skurkarna i slutet så exploderar inte bilen som krockar med betongbarriären, vilket bryter lite mot Hollywoods fysiska lagar om att allt exploderar vid minsta lilla.

Jag ger "Bad Boys" betyget 7 / 10
Speltid: 1 tim 58 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar