torsdag 28 mars 2013

#379 Despicable me (2010)

När en superskurk utnyttjar en trio föräldralösa flickor för sin briljanta plan, finner han att deras kärlek förändrar honom stort till det bättre.

Detta är en animerad film som många, såväl barn som vuxna, har förälskat sig i redan från första stunden då affischerna dök upp på biografer och busshållsplatser, och trailers började poppa upp på internet och i TV. Sedan kom filmen, och alla dessa grymt roliga minions fick tittarna att inse att det inte alls var vad de hade väntat sig, utan det var något bättre.
     Att för en gångs skull få se den onda karaktären ha huvudrollen är en skön omväxling, mot det klassiska "det goda vinner över allt" som man är så van vid. Det ger dessutom stort utrymme för skaparna att använda sig av slapstick-humorn (typen av humor där bland annat halka på bananskalet ingår, det vill säga våld är en central faktor) som det är få som inte skrattar rakt ut åt. Även om filmen slutar som den gör, så är han fortfarande en skurk, pesten vann över koleran skulle man kunna säga.
     I huvudrollen hör vi Steve Carell, vilket man vid första öronkastet inte kan tro, men efter stund kan man höra humorskådespelaren bakom den tjocka brytningen. I Carells rivalroll hör vi Jason Segel. Till sist kan även Russell Brand nämnas, mannen som troligen är mest känd som musikerskådespelare, han står för rösten till Carells äldre kompanjon och mentor. Alla dessa är som sagt svåra att urskilja vem som gör rösten bara genom att lyssna, efter att ha fått reda på vem det är kan det fortfarande vara svårt, men vissa är lättare än andra att känna igen.

Jag ger "Despicable me" betyget 9 / 10
Speltid: 1 tim 35 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar