måndag 18 mars 2013

#377 Oz the great and powerful (2013)

En obetydlig illusionist sveps iväg till ett förtrollat land och tvingas in i en maktkamp mellan tre häxor.

Hur kom egentligen trollkarlen till Oz? Hur kommer det sig att han endast visar sig i bolmande rök? Det här är ett par frågor man kan ställa sig efter att ha läst eller sett originalhistorien "The Wizard of Oz" (1939). Man får mer eller mindre tillfredsställande svar på dessa frågor när man tittar på denna prequel.
     För att sälja filmen har man gått ut med att det är producenterna bakom "Alice in Wonderland"  (2010) och den regisserande visionären bakom Spider-man-trilogin. Detta uttalande tillsammans med listan över hyfsat stora skådespelare gör att man har stora förväntningar på en bra film, både med ett tillfredsställande och lite humoristiskt manus, helt klart godkända animationer, och framför allt riktigt bra skådespel. Ingen av dessa förhoppningar uppfylls till fullo.
     Manuset var som mest okej, men inte värt all den hyllning man byggt upp den med och den enda humoristiska delen i filmen var den flygande lilla apan med blå kläder i hotellarbetarstuk, och inte ens han var speciellt rolig på någon högre nivå.
     Animationerna såg av och till okej ut, man hade försökt få till fina miljöer, men över lag såg det mest hemskt ut, de tillfällen då kameran snurrar runt skapar detta tillsammans med den lite sämre kvalitéten på animation en illamåendekänsla hos tittaren som inte är uppskattat någon stans, illamåendet kommer åtminstone för de av tittarna som lider av åksjuka.
     Till sist kommer vi till skådespeleriet, om man nu skulle kunna kalla det för skådespel. Överst i listan över de största namnen ser vi bland annat James Franco, Mila Kunis, Rachel Weisz, Michelle Williams och Zach Braff. Då de flesta av dessa bara gjorde ett allmänt dåligt jobb och presterade som vilken statist som helst hade kunnat göra, så övertygar Franco oss definitivt om att han inget hellre vill än att slippa vara med i filmen, så länge han får sin lön. Hans extremt dåliga prestation gör att man undrar vad han ens har i filmen att göra, speciellt i huvudrollen som trollkarlen Oz. Ett exempel på hans prestation är i en scen då han ska hålla ett tal inför sin samlade armé, ett peptalk innan strid kan man säga. Han har ingen som helst övertygelse i vad han säger, utan det låter mer ut som om han läser replikerna och bara vill få allt ihop överstökat.
     Detta är därför inte en film som kan rekommenderas, speciellt inte om man är en beundrare av originalhistorien.

Jag ger "Oz the great and powerful" betyget 2 / 10
Speltid: 2 tim 10 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar