tisdag 22 januari 2013

#357 Inglourious Basterds (2009)

I nazi-ockuperade Frankrike under andra världskriget, slås jude-amerikanska soldaters plan om att lönnmörda högt uppsatta SS-officerare samman med en hämndlysten biografägarinnas plan om detsamma.

Första delen i Quentin Tarantinos inofficiella trilogi om stora händelser i världshistorien, den här första kretsar kring tyskarnas försök till utrotning av det judiska folket under första halvan av 1900-talet, hans del två som kom till de svenska biograferna i början av 2013 (Django Unchained) och kretsar kring slaveriet i USA. Vad hans tredje del kommer handla om är inte klart ännu, åtminstone inte officiellt, men han ser helst att det ska bli tre filmer med liknande motiv. För att vara en Tarantino är det förvånansvärt lite blod i bild, speciellt med tanke på vad den handlar om, det är trots allt en potentiell blodfest vi pratar om. En helt okej Tarantino, inte en av hans bästa, men den är helt klart värd att se om man är en av hans beundrare.
     Som i de flesta av Tarantinos filmer står han för såväl manuset som regin, samt ett par småroller framför kameran, däribland den första döda nazisten i bild som blir skalperad. I rollbesättningen har man tagit med en hel drös kända skådespelare, Brad Pitt och Cristoph Waltz i de två motsatta huvudrollerna. En viss Eli Roth som en ur "the basterds", men han bidrar inte bara med sina förmågor framför kameran, han bidrar även lite grann med sina regissör-förmågor genom den lilla filmen Nation's Pride som är fällan kring vilken hela filmen kretsar. Till sist får även Michael Fassbender, Mike Myers och Samuel L Jackson (även om Jackson bara är berättarrösten) ta sina delar i andra världskriget. Som en liten extra godbit kan ni även få uppmärksammat att det finns en svens man med i filmen, han heter Bo Svenson och spelar en amerikansk högofficer.

Jag ger "Inglourious Basterds" betyget 8 / 10
Speltid: 2 tim 33 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar