söndag 13 januari 2013

#49 Contagion (2011)

Efter att Beth Emhoff har besökt Hong Kong genom jobbet så kommer hon hem med den värsta jetlagen någonsin, och troligen den smittsammaste...

Den här filmen är ett riktigt bra exempel på hur såväl fruktan och rädsla samt en faktisk sjukdom kan sprida sig över hela världen. Det kom ett par fakta som troligen inte alla vet. Hastigheten för en epedemi-spridning kallas för "R-0" (uttalas R-not), med en efterföljande siffra som står för hur många personer en smittbärare för vidare sjukdomen till varje dag. Dvs R-0: 1 (vanlig förkylning t ex) ser ut som följer: dag 1 = 1 smittad, dag 2 = 2 smittade, dag 3 = 4 smittade, dag 4 = 8 smittade osv. Den andra faktan är att man rör vid sitt ansikte omkring 5.000 gånger per dag, normalt rör man sitt ansikte ungefär 5 gånger per minut, oftast utan att man tänker på det. Men så fort och så lätt kan det vara att föra en sjukdom vidare. Filmen är även ett utmärkt exempel på om något ska förbli en hemlighet, då ska man inte berätta det för någon. Berättar en för en person den älskar, då kommer den göra detsamma, och den göra detsamma, och så kommer det fortsätta tills det att paniken bryter ut. En bra fråga skulle därför kunna vara: om nu rädsla sprids snabbare än sjukdom, vad dödar flest, folkmassor i panik eller sjukdomar?
     Det var många igenkännbara ansikten, man kanske inte vet alla vid namn, men man har troligen sett många av dem runt om i de rörliga medierna (dvs film och TV). De kändaste är troligen de som är avbildade på affischen. Rekommenderas, den var bra gjord och kan göra folk uppmärksamma på vilka risker man löper varje dag.

Jag ger "Contagion" betyget 8 / 10
Speltid: 1 tim 46 min
2011-11-21 16:43

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar