tisdag 13 maj 2014

#125 Star Wars episode VI: Return of the Jedi [2] (1983)

Efter att ha räddat Han Solo från Jabba the Hutts palats, så försöker rebellerna förstöra den andra Dödsstjärnan, medan Luke Skywalker försöker få över sin pappa till den Ljusa Sidan.

Sista delen i serien om hur Anakin Skywalker blev funnen på Tatooine, tränas under många år av Mästare Obi-Wan till att bli Jedi, men förförs av den Mörka Sidan för att sedan bli skuldsatt till att återvända till den Ljusa Sidan. Ett spännande och värdigt avslut till hela serien såväl som orginaltrilogin. Det är samtidigt den sorgligaste av alla, det är så många som dör, både gulliga ewoks och någon annan älskvärd karaktär.
     När Obi-Wans spöke kommer för att hälsa på Luke på Dagobah så tar han och sätter sig på en stor trästock, blir spöket trött av att inte leva, att vara en del av Kraften, kunna transferera sig till och från olika platser? Obi-Wan säger att det var han som fann Anakin som pojke på Tatooine, var detta yterligare ett fel som herr Lucas gjorde med prequel trilogin? I och med att han lät Qui-Gon vara den som hittade honom när man väl fick se det på film.
     Hur flyger man så att man försöker hålla sitt avstånd från ett annat skepp, men det ska inte se ut som att man försöker hålla detta avstånd? Hur flyger man oberört liksom? Han ställer ju inte lite konstiga krav på Chewie ibland. Att rebellerna dessutom har stulit det fraktskeppet de ska flyga ner till Endors skogsmåne med, borde inte Imperiet sakna ett helt skepp? Man kan ju tycka att det är något som borde hållas koll på och märkas som det försvinner.
     Det sista som händer är ju att Obi-Wans, Yodas och Anakins/Darth Vaders spöken dyker upp under festligheterna på Endor, från början var det Alec Guinness (Obi-Wan), dockan Yoda och Sebastian Shaw (Anakin), men efter att prequel trilogin gjordes och allt släppts på DVD så ändrade Lucas om det så att det inte längre var Shaw som fick representera Anakins spöke, utan nu var det istället Hayden Christensen som fick ta den platsen. Bara det att Luke har ju aldrig sett den unga Anakin, så han borde ju i den här senare versionen tänka "WTF?? Who are you supposed to be?", så det var dåligt gjort av Lucas att ändra om det.

Jag ger "Star Wars episode VI: Return of the Jedi" betyget [9 / 10 - vilket avslut!]
Speltid: 2 tim 14 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar