tisdag 13 maj 2014

#118 Star Wars [2] (1977)

Luke Skywalker lämnar sin hemplanet, slår sig samman med andra rebeller, och försöker rädda pinsessan Leia från Darth Vaders ondskefulla klor.

Den helt klart bästa av de sex riktiga star wars-filmerna samt de patetiska försöken till filmen och serien om klonkrigen. Effekter är några bland tidernas bästa; laser, rymdfärder osv. är datorgenererade medan alla olika rymdvarelser är faktiska dräker, så på sätt och vis är alla rymdvarelser riktiga, till skillnad från idag.
     Skulle C-3PO vara en superhjälte så skulle han helt klart vara Captain Obvious och hans främsta superkraft skulle vara att utpeka det självklara, obviously... Hans första sådanna kommentar, någonsin, är "How about that R2-unit? He is in prime condition, I've worked with him befor. Here he comes."
     När man får se tusken raiders för första gången någonsin, så är det bl.a. en manlig sådan som springer till sin bantha, och för att skådespelarens hjälm inte skulle skaka så mycket så var denne tvungen att hålla fast den undertiden personen i fråga sprang. Likadant är några jawas tvungna att hålla sina luvor stilla för att faktiskt kunna se något ut genom huvans öppning.
     Går inte Luke in i sitt lärande om och i användningen av Kraften av lite fel anledning? På sättet han uttrycker det strax innan han, droiderna och Obi-Wan Kenobi drar vidare mot Mos Eisley, det låter nästan mer på honom som att han vill göra det för hämnd åt sina förmyndare.
     Vem sköt först, Solo eller Greedo? I orginalversionen så skjuter Solo, men tydligen tyckte Lucas att det fick honom att verka för kallblodig, eller nåt i den stilen, så han lade in effekten att Greedo skjuter han också, på efterhand. Då skjuter Greedo dessutom först, dock så reagerar inte Solo på att han var några få cm ifrån att ha blivit skjuten i huvudet med en laserstråle, och detta verkade ju som något ganska konstigt, vem skulle inte reagera liksom? Så som en tredje ändring lades det in att Solo "duckade" laserskottet, vilket bara är att hans huvud flyttas i sidled, det ser extremt fult ut.
     Om man till sist håller lite koll precis i början av cermoni-scenen i slutet av filmen, när Luke, Han och Chewie går igenom dörrarna så får man se en översiktsbild över den typ salen de går in i, precis i framkant av bilden på båda sidor står det inte folk, utan endast målade papp-figurer. Så håll ett öga öppet för lustiga överraskingar.

"I find your lack of faith disturbing" -Darth Vader (James Earl Jones)

Jag ger "Star Wars" betyget [9 / 10 - imponerande]
Speltid: 2 tim 1 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar