tisdag 13 maj 2014

#94 Star Wars Episode I: The Phantom Menace [3] (1999)

När två Jedi skickas på ett diplomatiskt uppdrag till den blockerade planeten Naboo finner de att det pågår en större konflikt än vad alla trott.

Del ett av sex i historien om hur Anakin Skywalker blir Darth Vader, ev av galaxens mest fruktade män. Filmen i mina ögon, är inte alls lika dålig som väldigt många säger, det finns gott om fans där ute som hatar denna film, både story-mässigt och i hur den är gjord. Visst att den är gjord med detalljer som motsäger väldigt mycket av det som sagts i orginaltrilogin, men samtidigt så är ingen perfekt, och om man bortser från dessa olikheter så är det i grund och botten en bra film, som helt klart är värd att ses.
     Filmseriens många större eller mindre hål i historien framträda, t.ex. karaktären Qui-Gons existens. Enligt senare filmer (eller tidigare om man räknar i produktionsår) så sägs det att Yoda själv var Obi-Wans mästare, och Qui-Gon ska därför egentligen inte finnas, åtminstone inte i den här rollen. Men han kan nog ha tagits in i historien för att skapa ett band mellan Star Wars episode I: The Phantom menace (1999) och Star Wars (1977), eftrsom likheterna mellan Qui-Gon och den äldre Obi-Wan är väldigt stora, däribland sättet de dör på.
     Några andra småfel man kan upptäcka om man bara sitter och letar är att Obi-Wans padwanfläta verkar ha ett eget liv, ibland sitter den bakom höger öra och ibland vänster, ibland är det en smal fläta och ibland en tjockare, så de verkar aldrik ha använt samma fläta i två olika scener. Även Darth Maul ser ibland lite anorlunda ut jämfört med sig själv; t.ex. att hans tatueringar i ansiktet på detaljnivå ändrar lite form och att men kan se att hornen är påklistrade efter att han blivit sminkad.
     I den här filmen introduceras Anakin Skywalker, pojken som Jedimästarna tror är den utvalda pojken som ska föra balans till Kraften, men att de trots detta är motvilliga till att låta honom tränas till Jedi. Men som världen ser ut idag (dvs när filmen utspelar sig) så är det vida trott att Sith bara är en legend och sedan länge utrotade och att det bara finns Jedi kvar (de blir väldigt förvånade när Qui-Gon först stöter på och rapporterar sitt möte med den konstiga Kraftanvändaren som visar sig vara Darth Maul), dvs om man skulle sätta detta på en vågskål, Jedi mot Sith eller gott mot ont, så slår ju skålen med den ljusa sidan i bordet direkt. Så logiskt sett så borde de inse att om Anakin nu ska införa balans i Kraften så måste han gå med den mörka sidan. Fast Jedi-synen på balans verar inte vara att det ska vara lika mycket på båda sidor, att det ska finnas lika mycket gott som ont, utan att det bara ska finnas ljus och inget mörker. Men om man nu skulle följa deras synsätt så skulle det då även endast finnas liv och ingen skulle dö, eftersom den mörka sidan till stor del handlar om död och förstörelse.


Jag ger "Star Wars Episode 1: The Phantom Menace" betyget [7 / 10 - oviktig]
Speltid: 2 tim 16 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar