tisdag 13 maj 2014

#120 Star Wars episode V: The Empire Strikes Back [2] (1980)

Undertiden som Luke Skywalker tränar under ledningen av Master Yoda för att bli en Jedi, så försöker hans vänner undvika den empiriska flottan under ledningen av Darth Vader, som är besatt av att få Skywalker att komma över till den Mörka Sidan.

Bra fortsättning på en av tidernas bästa science fiction film. Precis som den tidigare filmen så har de  använt sig av en fin balans mellan datoranimerade specialeffekter, byggda kulisser, dockor och dräkter.
     Man kan ju hoppas att Luke kollade pulsen på Dak, killen vid vapnen i hans snowspeeder, så att denne verkligen var död, eftersom han lämnade sin vän i det kraschade skeppet när en imperial walker kommer och trampar på vad som finns kvar av Lukes snowspeeder.
     Det är trevligt att återigen få träffa den riktiga Master Yoda, inte den datoranimerade lilla varelsen som hoppar omkring i de första tre delarna, utan det är den lilla dockan som gör att han ser mer verklig ut än ett gäng ettor och nollor. Han påminner väldigt mycket om en blandning mellan ett litet barn och en gammal gubbe, speciellt när han klättrar upp och rotar igenom Lukes verktygslåda vid deras första möte.
     Darth Vader måste ha hög lojalitet bland sina undersåtar, mest på grund av fruktan för hans misstycke, men han har samtidigt en ganska bra rundgång bland sina officerare, eftersom han med jämna mellanrum stryper de han inte är helt nöjda med med hjälp av kraften.
     I den här filmen är det första gången som kolfrysning (carbon freeze) används, Lando säger t.o.m. att det inte är säkert att Han kommer överleva processen. Detta användes senare i clone wars-serien (vilken utspelar sig många år tidigare än den här filmen) igen, då ett helt gäng levande varelser blir nedfrusna, bl.a. Obi-Wan och Anakin. Om detta faktiskt hade skett så borde väl ändå Vader ha vetat att man överlever processen utan problem. Om man spelar Star Wars: The Old Republic (Lucas Arts och BioWears senaste MMORPG, 2011) så kan man få träffa på en person nedfryst i kol, åtminstone om man spelar som Sith Warrior, dock så får man bara de en kolkaka med en nedfrusen person i, man får aldrig se själva processen när denne blir nedfryst.
     Lightsabers ska ju kunna skära igenom i princip vad som helst, kroppar, metall och så mycket annat. Men ändå när Luke och Vader slåss (strax innan Luke får nyheten om sina pappa) slår de båda sina svärd på de smala metallräckena, då inget speciellt händer förutom att det flyger gnistor. Precis innan Luke blir av med handen träffar han dessutom Vaders högra axel med sin sabel, då INGET händer förutom att Vader rycker till! What's up with that??

Jag ger "Star Wars episode V: The Empire Strikes Back" betyget [9 / 10 - spännande]
Speltid: 2 tim 4 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar