torsdag 19 januari 2012

#83 Speed (1994)

En polis i Los Angeles måste förhindra en bomb ombord en buss från att explodera genom att hålla bussens hastighet över 50 mph.

Bättre än många andra filmer som går ut på fordon som inte kan eller ska stoppas. Detta kan ha att göra med rollbesättningen, Keanu Reeves, Sandra Bullock och Dennis Hopper gör alla tre bra ifrån sig, trots att två av dem spenderar större delen av filmen instängda i en buss och den tredje instängd i en lägenhet. Jag blev även lite glatt överraskad att Jeff Daniels hade en biroll, det hade jag inte väntat mig.
     Det förekommer dock ett antal saker som åtminstone känns ganska otroliga, ett sådant exempel är när bussen kommer fram till den oavslutade motorvägen, där det av någon anledning finns ett hål på över 15 meter (50 fot), vilket bussen hoppar över. Vem vet, det kanske går att hoppa över ett sånt stort hål med en buss i hög hastighet, men man kan som vanlig dödlig tycka att det låter aningen otroligt.
     Ett par roliga saker man kan uppsnappa i filmen är t.ex. att det i tunnelbanevagnens förarhytt i slutet av filmen fanns en hastighetsmätare där det stod "Actual speed", precis som att det skulle finnas en annan mätare som skulle säga något i stil med "Fake speed" eller "The speed you wished you were going". Det andra förekommer i början av filmen, när Hopper har sprängt nödbromsarna på hissen, men vajern från taket har fångat upp den fallande hissen så säger en man som jobbar i byggnaden "Usually they fall down now", precis som att det faller hissar var och varannan vecka i den byggnaden. Till sist verkar Los Angeles inte riktigt vara helt klart 1994, eftersom det vid två tillfällen under filmens knappa två timmar förekommer två stycken ställen som inte är färdigbyggda när Reeves och Bullock kommer dit i hög hastighet, kapten McMahon säger t.o.m. vid ett tillfälle att han hoppas att flygplatsen är helt färdigbyggd.

Jag ger "Speed" betyget 7 / 10
Speltid: 1 tim 56 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar