tisdag 24 januari 2012

#88 Kingu Kongu tai Gojira (1962)

Ett läkemedelsföretag fångar King Kong och för honom till Japan, där han lyckas rymma och strider med en nyligen frigiven Godzilla.

Häftigt att få se dessa två legendariska monster mötas i en duel på liv och död, den här gången utspelar sig filmen på Mount Fuji. Dock var det från början inte tänkt att vara King Kong mot Godzilla, utan Frankenstiens monster mot Godzilla, vilket man kan se spår av genom filmen, t.ex. under deras slutstrid, då King Kong ligger nere för räkning, men träffas plötsligt av blixten och plötsligt går på speed.
     Det är bra att de låter Godzilla komma in i filmen från så som filmen sju år tidigare slutade, då han begravts i en enorm lavin skapad av Japans armé, så att han inte bara kommer uppvandrande ur havet igen.
     Men det är inte bara Godzilla och King Kong som gör ett framträdande här, i en tidig scen, den då King Kong introduceras, är det även en gigantisk bläckfisk, som King Kong måste slåss mot för att rädda(?) sina anhängare i den infödingsby som bläckfisken attackerar. Lite kul ser det ut när King Kong har bläckfisken om huvudet, då ser det nämligen ut som om bläckfiskens kropp är i en plastpåse, eller åtminstone inlindad i plast.
     För att tillslut komma till stroden mellan King Kong och Godzilla. Det är en strid som egentligen skulle ha varit en av de ojämnaste slagsmålen någonsin, speciellt eftersom orginal-King Kong ska ha varit ca 25 fot hög (drygt 7,5 meter) medan Godzilla var 167 fot hög (nästan 51 meter), och det är om man inte räknar med var amerikanerna sa i sin dubbling av första filmen där han var 400 fot hög (nästan 122 meter). Sen så räckte det med att skjuta King Kong med lite vanlig maskingevärsammunition från några plan för att han skulle dö, medan Godzilla inte berörs av alla de kulor, bomber och missiler som han beskjuts med hela tiden. Inte nog med det här så är Godzilla oförstörbar och kan spruta eld, medan King Kong... kan lyfta stenar. Godzilla spöar verkligen skiten ur King Kong, så fort Kong lyckas ta sig upp igen så slås han ned igen, han skallar även berget med sitt ansikte en gång, riktigt roligt. Striden blir lite jämnare när Kong träffas av blixten, som jag nämnt ovan, och de hamnar på lite mer jämn mark.
     Vad som är synd är att jag endast lyckades få tag på den amerikanska dubbningen som gjorts om rätt mycket från den japanska, man har bland annat lagt inte ett antal scener med amerikanska skådespelare. Men trots detta så är det en bra monsterfilm, som är värd att se.

Jag ger "Kingu Kongu tai Gojira" betyget 7 / 10
Speltid: 1 tim 22 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar