måndag 3 februari 2014

#371 The Hunchback of Notre Dame (1996) [2]

En misskapt klocktornsringare i Paris hittar en oväntad vän i en vacker sigenarflicka, till sin mästares stora förtret.

Om man läser mellan raderna och hittar gömda meningar, där det kanske inte finns några meningar, så skulle man mycket väl kunna tänka sig att filmens hjälte har blivit galen och ådragit sig en mental sjukdom under alla sina år i ensamheten i klocktornet, utan något som helst sällskap bortsett från Frollo som hela tiden påpekar hur hemska och monstruös stackars Quasimodo är, har tutat i honom under hela hans uppväxt att han är ett monster och i princip fulast på jorden. Den menatal sjukdomen var det ja, det faktumet att Quasi så fort han är själv börjar prata med de groteska stenfigurerna som är placerade i klocktornet han bor i. Att han dessutom ser dem komma till liv ökar dessutom bara på det att han kanske inte är fullt frisk i huvudet. Men det är förståeligt, om dessa livlösa varelser är de enda som han har att prata med, och dessutom pratar tillbaka, då får man väl ta det, speciellt då han är en av de vänligaste själarna i Paris.
     Disney har som vanligt lyckats igen med en av sina klassiker. Det är fantastiskt tecknat, slutet av scenen i slutet av filmen då Quasi försöker hindra soldaterna från att ta sig in i katedralen är underbart vacker, då den enorma stenbyggnaden är näst intill insvept i det gyllene skenet från de tömmande smältdeglarna. Historien är gullig, men man kan inte hjälpa att tycka synd om allas favoritringare (inte alla i filmen, utan utanför denna animerade värld). Att han faller för den första person som någonsin visat honom vänlighet, och sedan får se framför sig hur hon går till en annan man är hemskt, det är inget som någon ska behöva göra. Sorgligare är det dessutom när det är en person som har det lägsta självförtroendet någonsin som råkar ut för detta hjärtekrossande.
     En lite rolig parentes som kan nämnas såhär på slutet är att i scenen då soldaterna stormar (eller försöker åtminstone) Notre Dame, så är det tre soldater som kastar upp en änterhake, vilket Quasimodo drar till i och det tre soldaterna faller ner till marken under röken. När dessa tre faller så har man lagt in ljudspåret som Goofy (Långben) ger ifrån sig i filmen A Goofy Movie, då han bland annat flyger i luften efter att hans bil exploderat i slutet.

Jag ger "The Hunchback of Notre Dame" betyget [fascinerande bra]
Speltid: 1 tim 31 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar