lördag 1 februari 2014

#150 The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) [2]

Aragorn leder arméerna från den mänskliga världen mot Saurons armé för att dra hans uppmärksamhet från Frodo och Sam som befinner sig på tröskeln till Mount Doom med Den Enda Ringen.

I och med den här filmen avslutas den tredje åldern, som har pågått sedan Saurons fysiska kropp besegrades för 3 000 år sedan i det månader långa slaget vid Dagorlad (i filmen har man stavar det "Dagorland", en felstavning som förekommer i alla delar av den filmatiserade  trilogin). I denna en avslutning på trilogin och hela åldern slackar inte kvalitén en hårsmån, såväl regi, som specialeffekter och skådespeleri är värt att hyllas. Förståeligt nog är hela filmen mörkare än föregångarna, hela filmen verkar kretsa kring Frodos sinnestillstånd, första är hysat ljus och glad, med en självklar hint av mörker, den andra är aningen mörkare allt eftersom ringen närmar sig Mordor och nu när Ringen har ett fastare grepp om Frodos sinne så har hela filmen antagit en mörk ton.
     I The Lord of the Rings: The Two Towers nämnde Gandalf sin ålder, eller snarare hur länge han vandrat på jorden. När sällskapet nu anländer till det besegrade Isengard och de träffar på Treebeard, kallar det uråldriga trädet trollkarlen för "Young Gandalf", då kan man knappt fantisera om hur gammal detta vandrande träd är.
     Man måste bara älska Gimlis reaktion på de dimhänder som sträcker sig efter honom i Dead Mountain, hur försöker blåsa och vifta bort röken. Likadant är Theodens reaktion på slagfältet utanför Minas Tirith klockren när nasghulen kommer flygande, man kan verkligen se hur han tänker "Aw, man..!". Något som däremot känns väldigt mysko är hur långt Denethor kan springa när han brinner för fulla lågor, det efter att han dränkt sig själv i olja, att han kan springa flera hundra meter är inte det lite otroligt?
     Profetian som kretsar kring Witchking och dennes död är ganska fascinerande, ofta brukar det röra sig om att en person ska göra något speciellt, t.ex. hur endast en ättling till Isildur, dvs Aragorn, kan lösa de döda i Dead Mountain från deras förbannelse. Men Witchking-profetian säger istället att en man, dvs någon av det manliga könet, inte kan döda ringvålnadernas ledare, även om alla missförstår och tror att det rör sig om människa. Vilket man märker när Pippin sticker en kniv i ryggen på denna ondskefulla varelse och hans hand bränns kraftigt, han reagerar nästan som om någon hällt syra över handen på honom, men när Eowyn sticker in sitt svärd i vålnadens hjälm så händer det ingenting med henne.


Jag ger "The Lord of the Rings: The Return of the King" betyget [fantastiskt bra]
Speltid: 3 tim 11 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar