tisdag 4 februari 2014

#73 Mulan (1998) [4]

För att rädda sin far undan kriget, stjäl hans dotter hans inställelsedokument och hans rustning för att ställa in sig i faderna ställe. Efter henne skickar förfädernas andar en drake för att föra henne tillbaka välbehållen, men de inser inte vem de skickar.

Filmen visar verkligen hur en kvinna kan vara stark i ett mansdominerat samhälle, i en mansdominerad kultur snarare. Hon kan ju skatta sig lycklig att hon inte hade större kroppsprportioner, då hade det troligen varit svårare att dölja sin kvinnlighet.
     Filmen visar även hur nyckfullt ödet kan vara ibland; hade Mulan inte preseterat så dåligt hos "the matchmaker" så hade hon troligen inte varit hemma när kejsarens män kom för att rekrytera män, hade hon inte varit där och fått veta att hennes far blivit inkallad så hade hon inte rymt med hans dokument och runstning, vilket hade lett till att hon inte ingått i styrkan av nyrekryterade soldater, och då hade Kina fallit till hunnerna... Så allt som händer, händer av en anledning.
     Till sist kan man ju bara säga att Shang kan skatta sig lycklig; hur många kan säga att de fått dejting tips från kejsaren själv.

Jag ger "Mulan" betyget [en av de bästa klassikerna]
Speltid: 1 tim 28 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar