tisdag 28 augusti 2012

#249 Kick-Ass (2010)

Dave Lizewski är en osynlig high school-elev och en serienörd som en dag bestämmer sig för att bli en superhjälte, även om han inte har några krafter, träning eller meningsfulla anledningar att göra det.

Karaktären Dave ställer i början av filmen en ganska rimlig fråga: Varför klär inte fler upp sig som superhjältar och försöker bekämpa brott? Med tanke på hur många nördar det finns där ute så borde någon komma på den dumma idén att faktiskt tro att den kan göra något. Den här filmen visar ett ganska bra exempel på att det är dumt att ens försöka det, om man inte är 110% säker på vad det är man gör. Men det behöver inte gå så "bra" som det gör i den här, det kan ju helt klart gå mycket värre.
     I skådespelarväg har man valt alltifrån kända skådisar till nykomlingar, där Nicholas Cage och Mark Strong troligen är de två största namnen, medan Chloë Grace Moretz kanske är den populäraste, åtminstone bland filmens största fanbase. En stor anledning till att Chloës karaktär Mindy ens skapades var för att regissören ville ha en brutal mördarmaskin, i kroppen av en liten oskyldig flicka.
     Det finns åsikter om att Kick-Ass är en ganska dålig karaktär, eller åtminstone i slutet. Han börjar som en beskyddare av de som behöver beskydd, att aldrig ta liv, utan bara sparka skiten ur sina motståndare. Men sen går han över i att faktiskt ta liv i ett korståg efter hämnd. Det är ioförsig något man kan förstå lite, om man sätter sig in i hans sits och försöker tänka som Dave/Kick-Ass. Han vill ge igen för att Frank D'Amico beordrade hans avrättning, och han kommer aldrig bli fri så länge Frank är i livet. Vad han däremot inte verkar ha räknat med är ju faderns son...

Jag ger "Kick-Ass" betyget 9 / 10
Speltid: 1 tim 57 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar