tisdag 28 januari 2014

#148 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) [3]

En oskyldig hobbit från Shire reser med åtta kompannjoner mot eldarna i Mount Doom för att förstöra Den Enda Ringen och den ondskefulla Sauron.

Den första delen i den episka sagan om hur en liten halvlängdsman ska rädda världen. Till att börja med måste man nästan säga att det troligen inte finns någon regissör som skulle ha kunnat göra den mest storslagna historien mer rättvis än Peter Jackson, hans val av inspelningsplats, Nya Zeeland, ger berättelsen enormt vackra miljöer (eller hemska, om det istället är meningen), vackra floder, sköna, djupa skogar och underbara Shire. Skådespelet är riktigt bra, likadant med animationerna. Alla dessa delar bidrar till att skapa en trovärdig film.
     Det är lite synd att filmen inte följer boken mer än vad den gör nu. Visst är den, precis som alla andra filmer-från-böcker, bara baserad på första Lord of the Rings-boken, och inte en exakt filmatisering. Trots att det bara är en inspiration är den förvånansvärt bra. Det är bara vissa delar som saknas i historien, som hade varit intressanta att få se, och inte bara läsa om. Till exempel Tom Bombadill eller bonden Maggott.
     När sällskapet slåss mot grottrollet så blir Frodo stucken med ett långspjut, och alla tror att han dör, men tack vare den mithrilskjortan han tidigare fått av Bilbo tog han ingen skada alls. Det som nu är lite förbryllande är att den långa spjutspetsen sjönk långt in innanför lilla Frodos tunika, var tog spetsen vägen, om den nu stoppades av rustningen? Antingen så sjunker väl spetsen inte in och man tar ingen skada, eller så sjunker den och man tar skada.

Jag ger "The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring" betyget 10 / 10
Speltid: 2 tim 58 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar