fredag 17 maj 2013

#398 The Great Gatsby (2013)

En krigsveteran från mellanvästern finner sig dragen till det förflutna och livsstilen av sin miljonär till granne.

Som alltid när en bok görs om till film så blir det större eller mindre missar, missar som boken kan ha lagt stor vikt vid, eller något som inte ens hade en del i boken. Ett exempel på en miss som ska ha skett i tranformationen bok-film i det här fallet är den stora skylten med ögon bakom glasögon (man ser den på postern, bakom skådespelarna), i boken ska det tydligen vara en naken kvinna "reflekterad" i varje öga, medan det i filmen bara är två målade ögon.
     Något annat, som inte bara riktar sig till de som läst boken, som både kan vara på gott och ont är soundtracket. Visst att denna filmatisering är Baz Luhrmanns tolkning och han har makten att göra i princip hur han vill, men att välja ett soundtrack som är modernt under 2010-talet till en film som utspelar sig på 1920-talet passar sig inte riktigt, det känns bara konstigt och man kan nästan tro att någon har råkat slå igång fel ljudspår till filmen när man för första gången får se festen på Gatsbys ägor. Vem vet, Luhrmann kanske valde den musiken han valde för att försöka rikta sig mer till dagens publik, men det floppade lite och man får inte samma känsla man hade kunnat få med en mer samtida musik.
     Bortsett från soundtracket och de missar man eventuellt kan finna genom filmen, är detta helt klart en film värd att se. Leonardo DiCaprio gör sig en riktigt bra Gatsby, och förvånande nog gör även Tobey Maguire bra ifrån sig i filmens både narrativa röst samt huvudkaraktär. Liksom dessa två gör resten av skådespelarlistan också bra ifrån sig, som de flesta av dem sig brukar.

Jag ger "The Great Gatsby" betyget 9 / 10
Speltid: 2 tim 22 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar