fredag 10 maj 2013

#392 Star Trek (2009)

Den burdusa James T. Kirk försöker leva upp till sin fars arv tillsammans med herr Spock som håller honom i schack när en hämndlysten, tidsresande Romulan skapar svarta hål för att förstöra Federationen, en planet åt gången.

I den tiden vi befinner oss i för tillfället är två former av film extra populära; "restarts" och "remakes", det vill säga att antingen starta en filmserie från början av en eller annan anledning, eller att spela in en redan existerande film på nytt för att man till exempel vill ha filmen i sin egen kultur alternativt att man vill se den gjord med modern teknologi. Likaså har man velat starta en enormt populära Star Trek-serien på nytt, kanske för att försöka locka till sig en generation till till fanbasen, eller kanske bara exploatera en populär franchise för att kunna tjäna lätta pengar.
     Något man gjort riktigt bra med denna restart på populära serie är att låta den största ikonen genom franchisens historia lämna över spakarna så att säga till sin eftertrödare, med det menas att Leonard Nemoy, den ursprungliga Spock och det originella ansiktet för hela den vulcanska rasen, till den nya skådespelaren som ska göra allt han kan för att fylla dessa enormt stora skor, Zachary Quinto.
     Det är inte bara Nemoy och Quinto som är lätta att känna igen, man har tagit med en hel drös kända ansikten i listan över de mer eller mindre älskvärda karaktärerna ombord Enterprise, vi kan bland annat se Chris Pine, Eric Bana, Simon Pegg, John Cho och den vackra Zoe Saldana.
     Något annat man gjort bra med denna omstart är hur man startade om serien, man utgick inte bara från samma kriterier som originalet hade, utan man gjorde denna nystart till en parallell tidslinje, vilket inte påverkar originalet på något sätt, utan gör att båda kan existera jämte varandra, och endast fansen kan avgöra vilken eller vilka av de två utgångspunkterna man vill tycka om och inte.

Jag ger "Star Trek" betyget 7 / 10
Speltid: 2 tim 7 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar