torsdag 24 oktober 2013

#323 X-Men: First Class (2011) [2]

1962 värvar de förenta staterna mutanter med övernaturliga förmågor för att stoppa en ondskefull diktator från att starta ett tredje världskrig.

Hur grundades Xaviers skola för begåvade ynglingar? Hur formades Brotherhood of Mutants? Dessa är två bland många frågor som besvaras i den här filmen. Valet av skådespelare till rollen som Magneto kunde inte ha blivit mer lyckat, vem bättre att spela en ung roll som Sir Ian McKellen spelat den äldre av (bortsett från McKellen själv såklart) än Michael Fassbender? Han spelar den emotionellt torterade mutanten superbt. Hans motspelare i de stora rollerna var även de bra val, däribland James McAvoy som en ung Professor X och Jennifer Lawrence som vackra Mystique
     När det nu producerats fem filmer i serien om mutanter med extraordinära förmågor, i vilken X-Men: First Class är den första i den kronologiska ordningen eftersom filmen till största delen utspelar sig 1962, X-Men Origins: Wolverine 1984, för att avsluta med originaltrilogin som äger rum under början av 2000-talet. Efter att ha sett dessa fem filmer kan man börja inse att skaparna endast verkar vilja basera filmerna på serierna i den mån av att använda sig av namn och mutationer som förekommer i tidningarna, och utöver det hitta på en helt egen storyline. Trots att detta är något av en besvikelse så får man acceptera det och uppskatta filmerna som egna entiteter och njuta av förhoppningsvis bra regi, effekter och främst skådespel.
     Specialeffekterna har nu blivit ännu mer finslipade, det enda som fortfarande har en bit kvar innan det blir snyggt är närbilderna på flygare, till exempel när Banshee och Angel Salvadore slåss i luften ovanför krigsfartygen utanför Cuba. Dessa klipp ser för konstgjorda ut, det vill säga det ser ut som om de svingar fram och tillbaka med linor fastsatta i en hög ställning.
     Till sist en tanke över Xaviers resonemang i slutet av filmen, efter det att han av misstag blivit skjuten i ryggen och blir paralyserad från midjan och nedåt. Varför inte kontrollera Azazel såsom han kontrollerat så många tidigare i filmen och teleportera sig själv till ett sjukhus för att bli opererad och inte förlora förmågan att använda sina ben. Något annat som kan förvirra väldigt mycket är det faktumet att det i den här filmen avslöjas att Xavier förlorar förmågan att gå redan 1962, men i filmen X-Men: The Last Stand visar man en tillbakablick till när han och Magneto för första gången träffar barnet Jean Grey, vilket ska vara tio år innan den filmen utspelar sig, vilket rimligtvis borde vara under mitten av 00-talet. Så vad är detta för gapp på 40 år? Lär sig Charles att gå igen innan han ännu en gång kommer tillbaka i rullstolen? Blir X och Magneto bästa vänner ännu en gång innan de skiljer sin vägar igen? Bra film, men det lämnar lika många nya frågor som den svarar på.

Jag ger "X-Men: First Class" betyget 8 / 10
Speltid: 2 tim 12 min
2012-12-17 10:45

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar