måndag 4 februari 2013

#363 Les Misérables (2012)

En man stjäl lite bröd, spenderar ett 19 år långt straff som slav, efter vilket han måste fly från en lagens man för resten av hans liv pga att han brutit sin villkorliga frigivning.

Inte bara en eller två populära, enastående skådepelare, utan en hel hög. Med Hugh Jackman och Russell Crowe som de två männen i främsta linjen i filmens trupp av bra män och kvinnor. Det finns många skilda åsikter angående deras olika sångröster, vissa gillar dem och andra inte (vilket ter sig ganska självklart). Det finns tyvärr många som har mycket att säga om främst Crowes och Anne Hathaways, då vissa tycker att dessa två inte uppfyller förväntningarna de haft sedan innan. Men någon som däremot inte fått alls lika mycket kritik är Amanda Seyfried, som sedan tidigare gjort en del musikalroller. Inte heller Jackman är utsatt för lika mycket negativ kritik som bland annat Crowe och Hathaway, detta kan mycket bero på att han har bakgrund i live musikal, dvs på teater.
     Det finns två tillfällen då Crowes karaktär Jalvert sjunger om sin eviga jakt efter rymlingen Jean Valjean som har liknande utseenden på sceneriet, hur och var Jalvert befinner sig när han sjunger:
  1. I den första sjunger han om hur Jean Valjean är ondskefull och hur bara Jalvert kommer kunna segra då han jobbar i godhetens namn. Allt medan han går längs kanten på taket till ett stort hus, skulle kunna vara en katedral eller liknande, och han har Paris nedanför sig. Som om han står på toppen av världen.
  2. I den andra, i slutet av filmen, går han likadant, fast denna gång istället längs kanten på ett broräcke, med bara ond bråd död nedanför sig i form av en hetsig ström flod. Medan han går där fram och tillbaka sjunger han om hur han inte kunde döda Jean Valjean när han hade chansen, och att han inte förstår varför han gav Jalvert livet när han hade all anledning att ta det vid barrikaden.
Dessa två scener skulle kunna tas väldigt symboliskt, som att han till en början är på toppen av världen och sedan fallit till att endast ha en olycksbådande död framför sig, utan något annat val att fortsätta.

Jag ger "Les Misérables" betyget 10 / 10
Speltid: 2 tim 38 min


2013-01-31 22:00

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar