måndag 5 januari 2015

#211 Brave (2012) [4]

Bestämd på att lägga sin egen väg i livet, sätter sig prinsessan Merida mot gamla traditioner som sätter kungadömmet i kaos. Beviljad en önskan, måste Merida lita till sitt mod och sin skicklighet med bågen för att bryta en monstruös förbannelse.

Disney och Pixar har gått och gjort det igen. Av någon anledning lyckas de för det mesta väldigt bra med de animerade filmer de åstadkommer i det samarbetet. Även om det är en familjefilm så är den på sina tillfällen rätt så våldsam och kan ses som lite läskig för de allra yngsta, speciellt när Mor'du visar sitt ärrade nylle. Men den är samtidigt så fantastiskt fin, såväl i sceneriet som i handling, där den trotsiga dottern inser sitt misstag och gör allt i sin makt och mer därtill för att sona för sina synder och ställa allt till rätta igen, samtidigt som hon lyckas med det hon satte ut för att göra från första början: ändra sitt öde, vilket hon egentligen inte gjorde, eftersom det var hennes öde att föra samman kungadömet och bryta uråldriga traditioner.
     Är man ingen stor beundrare av animerad film, men håller medeltiden lite varmt om hjärtat skulle man troligen kunna uppskatta Brave till någon grad ändå och inte känna att man ödslat tiden på något helt värdelöst, då hela filmen går ut på att hålla 900-talets skotska medeltidsanda vid liv och visa både ett stort mod hos sina invånare som mytomspunna varelser och fantastiskt fina landskap, även om vissa av dessa är mörka och ogästvänliga så kan de fortfarande vara fina att se på.

Jag ger "Brave" betyget [9 / 10 - fantastisk]
Speltid: 1 tim 33 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar