måndag 29 september 2014

#106 Chronicle (2012) [3]

Tre kompisar får övernaturliga förmågor efter att ha gjort en fantastisk upptäckt. Men snart märker de hur deras liv spinner utom kontroll och deras vänskap sätts på prov när de kommer mer och mer in på sina mörkare sidor.

Har inte alla tänkt någon gång att det vore skönt eller praktiskt att kunna flytta saker med tanken, att kunna flyga, eller något annat "övernaturligt"? En riktigt spännande film, det är ganska förutsägbart att åtminstone någon av killarna kommer dras in i den mindre välbelysta delen av sin själ och rikta sina krafter mot andra, hade det däremot inte varit så i den här så hade man tagit säkert alla med chock, eftersom det typ inte är någon annan film som slutar med det.
     Man kan förstå varför skaparna har spelat in filmen som om det är någon som håller i en handkamera och "dokumenterar" allt som händer, samtidigt som att det passar för storyn så måste man vara försiktig med just den sortens film, eftersom den är så pass annorlunda gentemot vanlig film med en mer statisk bild. Många filmer har istället använt den bildtekniken i en del av filmen, t.ex. Bang bang you're dead (2002) eller 127 hours (2010), däremot är det väldigt få (åtminstone få kändare) filmer som uteslutande har en handhållen kamera som inspelare, t.ex. Cloverfield (2008). Just det att den är inspelad helt på det här sättet kan avskräcka folk från att gå och se filmen, om det är så att de vet om det innan.
     Men gillar man övernaturliga förmågor och science fiction/fantasy i allmänhet så kommer man med stor sannolikhet att tycka att den här är värd att se. Om man får chansen, så borde man dessutom se den på storbild, typ bio, där gör den sig bra.

Jag ger "Chronicle" betyget [9 / 10 - bra gjord]
Speltid: 1 tim 24 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar