fredag 31 januari 2014

#539 El secreto de sus ojos (2009)

En pensionerad jurist skriver en novell i hopp om att finna lugn i ett av hans gamla outredda mordfall och hans obesvarade kärlek till sin överordnade, båda vilka hemsöker honom årtionden senare.

Nyårslöfte: #31/2014

Jag ger "El secreto de sus ojos" betyget [småförvirrande]
Speltid: 2 tim 9 min

torsdag 30 januari 2014

#149 The Lord of the Rings: The Two Towers (2002) [2]

Medan Frodo och Sam långsamt gör sin väg till Mordor med hjälp av den lömska Gollum, det uppdelade brödraskapet tar stånd mot Saurons nya allierade, Saruman, och hans armé från Isengard.

Mitten delen i sagan om Midgårds hjältar under slutet av den tredje åldern. Precis som i förra filmen är skådespelet riktigt bra utfört av alla deltagare, animationerna ser bra ut och man blir lätt insugen i handlingen.
     Andy Serkis ger Gollum den personlighet och uppenbarelse som gör den förvridna lilla varelsen till vad den rättmätigt är, med hjälp av datoranimationer och en rörelsefångande dräkt. Han är på sätt och vis lite gulligt creepy, speciellt när Sméagol och Gollum pratar med varandra och hans sätt att se på hur mat ska ätas och inte förstöras genom "matlagning".
     Under scenen när Aragorn, Legolas och Gimli fann högen med förkolnade Uruk-Hai och Gimli upptäckte en av halvlängdsmännens små svärdsskidor, sparkar Viggo Mortensen till ett orchuvud och skriker för full hals, anledningen till att han skriker med sådan känsla är för att han skadade sin tå i sparken. Ett annat tillfälle när stackars Viggo utsätts för någon form av fara och skadas på något sätt är efter scenen med striden mot vargryttarna och Aragorn faller ner i floden, Mortensen var nära på att drunkna när han flöt nedströms.
     Gandalf nämner, när de befinner sig i kung Theodens tronsal, att han gått på jorden i "300 lives of men", vilket betyder att han är omkring 24 000 år gammal (en mänsklig livstid är omkring 80 år långt). Om han nu är så gammal kan man börja undra vad han är för något, för han kan knappast vara människa, vilket är sant, han är av en ras kallad "Maiar", andar som tagit mänsklig form, men vilka har större fysisk och mental kraft. Saruman och Sauron (vilka vi känner till från denna trilogi) är även de Maiar.
     En av de mäktigaste scenerna i hela filmen (i kanske hela trilogin) är troligen "The last march of the Ents", dvs när enterna invarderar Isengard för att störta Sarumans herravälde och hämnas sina falna bröder som huggits ned för att mata Isengards eldar.

Jag ger "The Lord of the Rings: The Two Towers" betyget 10 / 10
Speltid: 2 tim 59 min

#538 The Medallion (2003)

En Hong Kong polis är med om en dödsolycka som involverar en mystisk medaljong och förvandlas till en odödlig krigare med övernaturliga krafter.

Filmen i sig är inte speciellt bra, enda anledningen man möjligtvis skulle kunna ha för att se den är för att man vill se Jackie Chan, men då finns å andra sidan bättre filmer han är med i.

Nyårslöfte: #30/2014

Jag ger "The medallion" betyget [njaa...]
Speltid: 1 tim 28 min

onsdag 29 januari 2014

#537 Serbuan maut (2011)

Ett S.W.A.T. team fastnar i ett höghus drivet av en hänsynslös gangster och hans mördare och banditer.

Även om man kanske inte har så mycket till övers för antingen actionfilmer i stort, eller framför allt martial arts-filmer så kan man inte neka att den här är bra gjord, ett slagsmålsscenerna har snygg koreografi och att effekterna faktiskt ser rätt bra ut.

Nyårslöfte: #29/2014

Jag ger "Serbuan maut" betyget [bra gjord]
Speltid: 1 tim 41 min

tisdag 28 januari 2014

#148 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) [3]

En oskyldig hobbit från Shire reser med åtta kompannjoner mot eldarna i Mount Doom för att förstöra Den Enda Ringen och den ondskefulla Sauron.

Den första delen i den episka sagan om hur en liten halvlängdsman ska rädda världen. Till att börja med måste man nästan säga att det troligen inte finns någon regissör som skulle ha kunnat göra den mest storslagna historien mer rättvis än Peter Jackson, hans val av inspelningsplats, Nya Zeeland, ger berättelsen enormt vackra miljöer (eller hemska, om det istället är meningen), vackra floder, sköna, djupa skogar och underbara Shire. Skådespelet är riktigt bra, likadant med animationerna. Alla dessa delar bidrar till att skapa en trovärdig film.
     Det är lite synd att filmen inte följer boken mer än vad den gör nu. Visst är den, precis som alla andra filmer-från-böcker, bara baserad på första Lord of the Rings-boken, och inte en exakt filmatisering. Trots att det bara är en inspiration är den förvånansvärt bra. Det är bara vissa delar som saknas i historien, som hade varit intressanta att få se, och inte bara läsa om. Till exempel Tom Bombadill eller bonden Maggott.
     När sällskapet slåss mot grottrollet så blir Frodo stucken med ett långspjut, och alla tror att han dör, men tack vare den mithrilskjortan han tidigare fått av Bilbo tog han ingen skada alls. Det som nu är lite förbryllande är att den långa spjutspetsen sjönk långt in innanför lilla Frodos tunika, var tog spetsen vägen, om den nu stoppades av rustningen? Antingen så sjunker väl spetsen inte in och man tar ingen skada, eller så sjunker den och man tar skada.

Jag ger "The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring" betyget 10 / 10
Speltid: 2 tim 58 min

#536 The sitter (2011)

En avhoppad universitetsstudent övertalas att sitta barnvakt åt grannbarnen, även om han är helt oförberedd på vad den kommande natten har att bjuda på.

Visst kommer det ett skratt eller två när man ser den här, men den är inget mer än en typisk amerikansk komedi. Verkligen inget wow.

Nyårslöfte: #28/2014

Jag ger "The sitter" betyget [ytterligare en]
Speltid: 1 tim 21 min

måndag 27 januari 2014

#535 The princess and the frog (2009)

Servitrisen Tianas ödesdigra kyss med en grodprins visar sig förändra hennes liv på fler sätt än vad hon tror.

Många tycker att är det en barnfilm, då ska den vara gullig, och sluta lyckligt. Men Disney har en tendens att göra ganska läskiga och obehagliga barnfilmer, när man tänker efter. Den här är inte bara obehaglig, den är rent ut sagt läskig, med monster och onda andar från "den andra sidan" som slukar den onda voodoo-mästaren levande. Men det hindrar den verkligen inte från att vara bra, Disneys filmer har en tendens att vara just det, bra.

Nyårslöfte #27/2014

Jag ger "The princess and the frog" betyget [läskig men bra]
Speltid: 1 tim 37 min

söndag 26 januari 2014

#534 Free birds (2013)

Två kalkoner från motsatta sidor om stängslet måste se förbi sina olikheter och slå sig samman för att resa tillbaka i tiden för att ändra historien - och få kalkon bort från menyn.

Nyårslöfte: #26/2014

Jag ger "Free birds" betyget [rolig]
Speltid: 1 tim 31 min

lördag 25 januari 2014

#533 The Holiday (2006)

Två kvinnor med mansproblem byter hus med varandra över julhelgen, där de båda möter en lokal kille som de faller för.

Nyårslöfte: #25/2014

Jag ger "The Holiday" betyget [supermysig]
Speltid: 2 tim 18 min

fredag 24 januari 2014

#500 The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013) [2]

Dvärgarna, tillsammans med Bilbo Baggins och Gandalf the Grey, fortsätter sin resa för att återta Erebor, deras hemland, från Smaug. Bilbo innehar en mystisk och magisk ring.

En riktigt spännande fortsättning på Bilbos historia om hur han fann Ringen och hur dvärgarna fick återse sitt hem. Peter Jackson må inte ha följt originalhistorien till punkt och pricka, han har lagt till en hel del för att tala sanning, men detta till trots är det en grymt bra film, hela serien är väldigt bra gjord. 
     Det finns dock ett fåtal detaljer som hade kunnat vara bättre, t.ex. Mikael Persbrandts karaktär Beorn, den enorma mannen som kan byta skepnad till en enorm björn. Här var svensken mest bara förstorad åt alla håll, Beorn ska väl ändå vara enorm som i att han har mycket muskler? En annan detalj är hur sällskapet först kommer till Beorns boning, de ska ju komma insmygandes en åt gången, inte alla fly i en stor grupp.
     Något som en fantasynörd kan störa sig extremt mycket på, medan romatiker mest bara tycker det är jättegulligt, är den kärleksrelation som uppdagas mellan Kili och Tauriel. Romantikern tycker om det för att det är en lite förbjuden kärlek, nästan lite Romeo och Juliet över det hela, eftersom alver och dvärgar inte tycker om varandra. Men fantasynörden däremot avskyr denna hädelse, denna relation som inte ens ska kunna finnas. Alver och dvärgar är trots allt två olika arter som inte delar mer än att de båda är intelligenta humanoider, det är som att en hund och en katt skulle bli "förälskade" i varandra, de är två motsatser som inte ska kunna se den andra som något romantiskt objekt, den ena är sten och den andra trä, det går inte.
     Men som sagt, trots de mer eller mindre stora ändringar herr Jackson har gjort till sin filmatisering av J.R.R. Tolkiens barnbok så är det fortfarande en bra och välgjord film som alla (de som har minsta intresse för fantasy-genren) borde se åtminstone en gång.

Jag ger "The Hobbit: The Desolation of Smaug" betyget [som fantasynörd är detta ett måste]
Speltid: 2 tim 41 min

#532 Escape plan (2013)

När en säkerhetsexpert finner sig själv intagen i världens mest hemliga och säkra fängelse, måste han använda sig av alla sina kunskaper för att rymma med lite hjälp rån insidan.

Till en början vet man troligen bara att det är Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger som är de kända ansiktena och stora namnen... Sen börjar filmen flyta på och en efter en dyker fler och fler skådespelare upp som man känner igen, även om man kanske inte tycker om dem alla, ett par exempel är 50 Cent  och Sam Niell. När man först hör talas om filmen tänker de flesta "jaha, ännu en action med Stallone och Schwarzenegger...", men den här är faktiskt mer än bara mindless action, den överraskar i en hel del, den är både spännande och humoristisk. Man kommer sannolikt inte bli besviken efter att ha sett den.

Nyårslöfte: #24/2014

Jag ger "Escape plan" betyget [överraskande underhållande]
Speltid: 1 tim 55 min

torsdag 23 januari 2014

#531 Atonement (2007)

Nybörjarförfattaren Briony Tallis förändrar flera liv, när hon som 13åring anklagar sin systers älskare för ett brott han inte begått.

Det känns lite weird att det bara är karaktären Briony som inte får behålla samma skådespelare både som ung och som vuxen (eller ja, som 13- och som 18åring), Kiera Knightly spelar sin karaktär på båda sidor om femårsperioden, James McAvoy spelar båda, t.o.m. Juno Temple spelar båda åldrarna, och hennes ska ändå vara lika gammal som Briony. Saoirse Ronan var den enda som inte fick spela de två åldrarna, det var ganska dåligt att man byter på den ena, men inte på den andra.

Nyårslöfte: #23/2014

Jag ger "Atonement" [intressant]
Speltid: 2 tim 3 min

onsdag 22 januari 2014

#530 Peter Pan (2003)

Darling-familjens barn får besök av Peter Pan, som tar dem med på en resa till Landet Ingenstans där det pågår ett krig mellan den ondskefulla Kapten Krok och de förlorade pojkarna och Peter Pan.

Animeringarna hade både sina ups and downs, viss animering var det inga större fel på, men sen kom t.ex. animeringen av när man får se i reversed point-of-view (dvs man får se en närbild på ansiktet, ist för att se vad karaktären ser), och framför allt det ser bara hemskt ut. Sen kommer vi till skådespelet. Den enda som gör sin(a) roller någorlunda bra är Jason Isaacs, men det är knappast höjdpunkten i hans karriär som skådespelare. I övrigt var den här filmen nästan identisk med Disney klassikern Peter Pan (1953), men undantagen att den här är en spelfilm och inte animerad, samt några få smådetaljer, som t.ex. att pirater skjuts och huggs ihjäl här men inte där. Filmen kan verkligen inte rekommenderas då det inte fanns mycket att vara nöjd med efter att ha lagt knappt två timmar av sitt liv på den.

Nyårslöfte: #22/2014

Jag ger "Peter Pan" betyget [inte bra]
Speltid: 1 tim 53 min

tisdag 21 januari 2014

#529 Dragonfly (2002)

En sörjande läkare kontaktas av hans avlidna fru genom sina patienters nära-döden upplevelser.

Om man skulle beskriva den här filmen i tre ord skulle dessa vara: Mystisk. Sorglig. Bra.

Nyårslöfte: #21/2014

Jag ger "Dragonfly" betyget [sorglig och bra]
Speltid: 1 tim 44 min

måndag 20 januari 2014

#527 The grey (2011)

Efter att deras flygplan kraschar i Alaska, leds sex oljeriggarbetare av en skicklig jägare för att överleva, men en flock hänsynslösa vargar hemsöker deras varenda steg.

Första tanken som dök upp när Ottway vaknar upp efter kraschen var "det här är som 'Lost - arctic edition'". Han vaknar upp precis som John, dvs själv, på rygg, en bit ifrån flygplansvraket. Han tar sig dit och ser ett flygplan slaget i spillror, och får genast hjälpa folk på nedslagsplatsen. Skillnaden är att det är i iskalla Alaska istället för på tropiska Hawaii.
     Som alltid är Liam Neeson fantastisk i det han gör, det finns även några andra som man kanske kan känna igen, och de gör ett bra jobb de med, men det är för Neeson som man troligen sätter sig för att se filmen. Kameraarbetet är för det mesta bra, vissa tagningar är riktigt bra, en av dessa är scenen vid floden när Diaz sitter och tittar på utsikten. Dock är den i stort rätt förutsägbar, det är ofta som man kan säga vad som, åtminstone i stort, kommer hända härnäst.

Nyårslöfte: #20/2014

Jag ger "The grey" betyget [någorlunda spännande]
Speltid: 1 tim 57 min

söndag 19 januari 2014

#526 Red Sonja (1985)

En hämndlysten kvinna sätter av i jakt efter att återta en magisk sfär från en ondskefull drottning som lovar hämnd på henne efter att hon mördat kvinnans familj och drottningens krigare våldtagit henne.

Birgitte Nielsen och Arnold Schwarzenegger spelar filmens huvudroller, Schwarzenegger spelar här en karaktär som heter Kalidor, men från början var det tänkt att det skulle vara Conan the barbarian.

Nyårslöfte: #19/2014

Jag ger "Red Sonja" betyget [någorlunda underhållande]
Speltid: 1 tim 29 min

lördag 18 januari 2014

#525 The Swan Princess (1994)

En maktgalen trollkarl förvandlar en vacker prinsessa till en svan under dagen i sin jakt på hennes fars kungarike.

Nyårslöfte #18/2014

Jag ger "The swan princess" betyget [vacker saga]
Speltid: 1 tim 30 min

fredag 17 januari 2014

#524 Shadows in the sun (2005)

En lovande ung författare jagar rätt på en författarjätte, som lider av skrivblockering, i hans tillflyktsort i Italien och lär sig om livet och kärleken från ett lättretligt geni och hans döttrar.

En vacker film om att överkomma sina rädslor och våga chansa trots möjligheten att misslyckas. Skådespelet är helt klart tillfredsställande och regin ser bra ut.

Nyårslöfte: #17/2014

Jag ger "Shadows in the sun" betyget [vackert lärorik]
Speltid: 1 tim 40 min

onsdag 15 januari 2014

#522 Citizen Kane (1941)

Efter en publiseringsjättes död, gör reportrarna allt för att lista ut vad hans sista ord betyder.

Hypad som den var när den kom, liksom den är idag bland många filmfantaster kan sägas att den var bra, såväl arbetet framför som bakom kameran. Det till trots att många av skådespelarna var väldigt gröna i sina erfarenheter i filmens värld. Historien är spännande och filmen är uppbyggt på ett nyfikenhetsväckande sätt som bara gör att man måste få veta vad "Rosebud" betyder.

Nyårslöfte: #15/2014


Jag ger "Citizen Kane" betyget [intriguing]
Speltid: 1 tim 59 min

tisdag 14 januari 2014

#521 Transformers (2007)

Ett uråldrigt slag mellan två Cybertroniska raser, de heroiska Autobots och de ondskefulla Decepticons, kommer till jorden, där en ledtråd för den ultimata kraftkällan hålls av en tonåring.

Vad man vill med en film på mellan två till tre timmar är att det inte ska kännas som den tiden, utan det ska kännas som om det går fortare. Känns det som det, då har man lyckats med filmen. Det är något som inte har lyckats i det här fallet, det må bara vara 2,5 timmar, men det känns mer som fyra. Det må hända saker under majoriteten av de timmarna som förflyter, men det blir ändå långtråkigt på något vis.
     De två huvudskådespelarna är Shia LeBeouf och Megan Fox. LaBeouf behöver man ha en lite speciell smak för att tycka om, han spelar för det mesta samma typ av karaktär; dryg och överlägsen. Anledningen till att man valde just fröken Fox för den kvinnliga huvudrollen är troligen pga. hennes utseende: smal, stor byst, dvs vad som idag ses som sexig. Allt för att locka mer publik, speciellt ur målgruppen, män 15-35.
     När bandspelarroboten ska hacka sig in i airforce one, varför knäcker den sina leder som en människa skulle ha gjort? Det verkar helt ologiskt, det är inte som att lederna behöver mjukas upp, men om dem mot all förmodan skulle behöva mjukas upp så görs det inte genom att knäcka dem, det hade isf behövt typ smörjolja isf.
     När de använder Allspark för för att animera Glens mobiltelefon så får den av någon anledning både små maskingevär och t.o.m. ett raketgevär, hur kunde den få det, när det var en vanlig telefon alldeles nyss? Okej om den hade fått nån form av energivapen, som skjuter laser, elektricitet eller liknande, men hur kan den ha fått krut helt plötsligt? Inte nog med att den skapar saker som det inte fanns ett spår av tidigare, Allsparken skapar dessutom bara onda robotar, Autobots blir aldrig utökade, men Decepticons får bara fler och fler ranker ju mer kuben används.
     Till sist kommer den troligen viktigaste frågan av alla. Var är Optimus Primes släp!? När Optimus förvandlar sig till sitt fordon i den animerade serien så kommer det alltid ett lastbilsflak susande, det är något säkerligen alla transformersfans saknar i den här adaptionen.

Nyårslöfte: 14/2014

Jag ger "Transformers" betyget [trots allt ganska långtråkig]
Speltid: 2 tim 24 min

måndag 13 januari 2014

#520 Extraterrestre (2011)

Alla vet vad man ska göra om det en morgon är fullt med ufon i himlen: Spring för livet. Men vad händer om invasionen påbörjas medan man är i sin drömkvinnas lägenhet, hon som man precis träffat?

Här har vi ett bevis på att det inte uteslutande är USA som blir invaderade av utomjordlingar, det finns iofs ett fåtal fler exempel så som Independence day (1996) och District 9 (2009) där andra länder fått finfrämmande, men det är inte många. Den här filmen skulle kunna vara Spaniens svar på Independence day, eller snarare hur de reagerade under samma invasion, speciellt med tanke på att storleken på de enorma skeppen ser någorlunda lika ut, samtidigt som det inte bara var ett som kom ner, utan flera stycken. Man fick inte heller se hur hela invasionen slutade, den såg ut att knappt ha hunnit komma igång, när filmen slutade.

Nyårslöfte: #13/2014

Jag ger "Extraterrestre"betyget [någorlunda undergållande]
Speltid: 1 tim 35 min

söndag 12 januari 2014

#290 Brother bear (2003) [2]

När en ung Inuit jägare dödar en björn i onödan, förvandlas han magiskt till en björn som straff, med en pratglad björnunge som sin enda guide att förvandlas tillbaka.

Ganska realistisk för att vara en av Disneys animerade långfilmer, människorna som finns med beter sig som riktiga människor troligen skulle reagera i liknande situationer, som till exempel när en broder förlorar en annan. Att de sjunger vid flertalet tillfällen är inte mer än en vanlig Disney klassiker, det förekommer dock bara ett par - tre sånger, vilket dock kan kännas lite lite om man jämför med andra klassikerproduktioner Disney kommit med genom åren.
     Det är trevligt att få se historien utveckla sig genom Kenais ögon, hur han (vilket iofs är som med alla huvudkaraktärer i historier) först inte vill fortsätta sina dagar som den brunbjörnen han blivit förvandlad till, men hur den lilla (aningen irriterande) Koda får honom att inse att hans totem, den älskande björnen, verkligen passar honom.

Jag ger "Brother bear" betyget [fin historia]
Speltid: 1 tim 25 min

#519 Spider-Man (2002)


Efter att ha blivit biten av en genetiskt modifierad spindel får en nördig student spindel-lika förmågor, som han måste använda för att bekämpa ondska efter att tragedi drar över hans familj.

När hans slåss i wresling-buren, hur kommer det sig att hans spidey-sense inte sätter av varningstrianglar i huvudet på honom när Bonesaw får en hopfällbar stol att slåss med? Är vikbara stolar något som går under spidey-radarn tro? Let's alert all of New York's criminals!

Nyårslöfte: 12/2014



Jag ger "Spider-man" betyget [ehh...]
Speltid: 2 tim 1 min

torsdag 9 januari 2014

#516 Hachi: A dog's tale (2009)

En universitetsprofessor skapar ett vänskapligt band med en övergiven hund som han tar hand om.

En amerikansk remake på en japansk film från 1987 som är baserad på en verklig berättelse om en akita som alltid väntar på sin husse när denne kommer hem från jobbet med tåget. Istället för att utspela sig i Tokyo, där den verkligen Hachikō levde, och där det japanska originalet utspelar sig, så utspelar sig den amerikanska historien i delstaten Rhode Island, mycket av filmen spelades in i Woonsocket och Bristol (båda i Rhode Island).
     Det är en av de finaste historier man kan tänkas se, och om man bestämmer sig för att ge den en chans så kommer man garanterat behöva näsdukar då det är en riktig snyftare.

Nyårslöfte: #9/2014

Jag ger "Hachi: A dog's tale" betyget [en av de finaste]
Speltid: 1 tim 33 min

onsdag 8 januari 2014

#515 This is the end (2013)

Medans de är på en fest hos James Franco, står Seth Rogen, Jay Baruchel och massor med andra kändisar öga mot öga med apokalypsen.

Vi har fått se hur "vanliga" människor skulle reagera om apokalypsen kom, men hur skulle kändisar överleva jordens undergång? Det får vi se här, några av dagens stora komedijättar illustrerar här hur man ska överleva dagen då de värdiga får stiga till himlen, medan resten av oss får stanna på jorden för att gå under i kaoset som råder. Filmen är rolig och kan faktiskt rekommenderas om man vill få sig några skratt.

Nyårslöfte: #8/2014

Jag ger "This is the end" betyget [urkul]
Speltid: 1 tim 47 min

tisdag 7 januari 2014

#514 DuckTales the Movie: Treasure of the Lost Lamp (1990)

Farbror Joakim har letat efter en försvunnen skatt i över 40 år, men en ondskefull trollkarl är ute efter något i skatten han också.

En rolig korsning mellan Kalle Anka (eller ja, farbror Joakim) och Aladdin: Ankeborg - Check! Farbror Joakim och knattarna - Check! Försvunnen skatt med en magisk lampa - Check! Genie - Check! Onskefull magiker - Check!
     Om man växte upp under sent 80- och tidigt 90-tal så kommer man att kunna se på den här filmen och drömma sig tillbaka till sina unga år, hur man gick upp tidigt på lördagsmornarna för att titta på Disneydags och massor med andra härliga minnen man kan tänkas ha. Så den kan varmt rekommenderas för alla som vill minnas en enklare tid, en tid när man var barn.

Nyårslöfte: #7/2014

Jag ger "DuckTales the Movie: Treasure of the Lost Lamp" betyget [härlig nostalgitrip]
Speltid: 1 tim 14 min

måndag 6 januari 2014

#513 She's out of my league (2010)


En helt vanlig kille möter den perfekta kvinnan, men hans brist på självförtroende och influensen från hans vänner och familj börjar sakta tära på förhållandet.

En anledning till att den här filmen kan gå hem hos många är nog för att igenkänningsfaktorn är hög hos en stor del av publiken, alla har väl någon gång haft en förälskelse i någon de ansett vara alldeles för bra för en själv. Den här filmen ger lite hopp till alla de som känner så för tillfället, till alla som någon gång känt så, och till alla som kommer känna så efter att ha sett filmen. Helt klart inte ett nedköp om man är ute efter en underhållande film som kan ge några skratt.



Jag ger "She's out of my league" betyget [rolig]
Speltid: 1 tim 44 min

#512 The Adventurer: The Curse of the Midas Box (2014)

Mariah Mundis liv vänds upp-och-ned när hans föräldrar försvinner och hans bror kidnappas. Efter att han följer en rad ledtrådar som leder till den mörkt majestätiska Prince Regent Hotel, upptäcker Mariah ett gömt rike med barnarövande monster, dödliga hemligheter och en sedan länge svunnen artefakt som kan ge gränslös rikedom - men även ödesdigra övernaturliga krafter.

Med många skådespelare man känner igen, om inte vid namn så vid ansikte, gör sig den här filmen rätt okej för en engångstitt. Det är ingen film som med gott hjärta kan rekommendera andra att se, men det är inte heller en film som man starkt avråder någon annan från att spendera de dryga 90 minutrarna med.

Nyårslöfte: #6/2014

Jag ger "The Adventurer: The Curse of the Midas Box" betyget [rätt okej]
Speltid: 1 tim 38 min

söndag 5 januari 2014

#511 Sex and the city 2 (2010)

Medan de brottas med trycket från livet, jobbet och kärleken på Manhattan, så gör Carrie, Charlotte och Miranda Samantha sällskap till Abu Dhabi där hennes ex nyligen spelat in en film.

Nyårslöfte: #5/2014

Jag ger "Sex and the city 2" betyget [bättre än föregångaren]
Speltid: 2 tim 26 min

lördag 4 januari 2014

#510 L'écume des jours (2013)

En mans liv degraderas snabbt efter att hans fru drabbas av en ovanlig sjukdom åsamkad av en blomma som växer i hennes lungor.

Förvirrande och väldigt skum, vilket den svenska titeln "Dagarnas skum" inger. För att uppskatta den här typen av film så måste man inte bara ha en speciell typ av smak, man kan nog behöva vara på rätt sorts humör också. Den skulle närmast kunna liknas vid en LSD-trip; då det springer omkring en "mus", dvs en decimeterhög man i en musdräkt, maten lever och då och då är allt gjort i lera. Den kan rekommenderas för de som tycker om den här typen av film, och till de som generellt sett brukar uppskatta fransk film, men för alla andra borde ni troligen välja en film som faller lite mer under er smak.

Nyårslöfte: #4/2014

Jag ger "L'écume des jours" betyget [förvirrande konstig]
Speltid: 2 tim 5 min

fredag 3 januari 2014

#509 Scary movie 5 (2013)

Ett par börjar uppleva underliga händelser efter att de tar hem sina brorsdöttrar och brorson . Med hjälp av övervakningsutrustning får de veta att de hemsöks av en skändlig demon.

Nyårslöfte: #3/2014

Jag ger "Scary movie 5" betyget [väldigt dålig]
Speltid: 1 tim 26 min

torsdag 2 januari 2014

#508 Sex and the city (2008)

En New York författare om sex och kärlek ska äntligen få gifta sig med hennes mr Big. Men hennes tre bästa väninnor måste trösta henne efter att en av dem oavsiktligt leder mr Big att överge henne.

I grund och botten är filmen en väldigt kort version av sin föregångare. Att Carrie aldrig lär sig är helt otroligt; Big är en douche och är inte värd hennes kärlek, men å andra sidan så verkar hon inte heller vilja lära sig då hon hela tiden går tillbaka till mannen som gång på gång krossar hennes hjärta. Men det är väl som man säger: Kärleken är blind.

Nyårslöfte: #2/2014

Jag ger "Sex and the city" betyget [förutsägbart enerverande, men bra]
Speltid: 2 tim 25 min

onsdag 1 januari 2014

#507 Ivanhoe (1982)

Ivanhoe, en värdig och nobel riddare återvänder till England efter de heliga kriget för att finna sig mitt i en maktkamp om Englands tron.

Det må vara en remake på Ivanhoe (1952) som gjordes 30 år tidigare, men trots det är den väldigt bra gjord. Skådespelet ser bra ut från alla, och det finns många kända ansikten med bland både vänner och fiender. Det är roligt att få se en film där Robin Hood och hans band av laglösa har del, men att historien inte kretsar kring dem, utan de är bara biroller som ska hjälpa protagonisten i sina bravader.

Som nyårslöfte avgavs det att jag skulle se i genomsnitt en ny film om dagen under hela 2014, och av svensk tradition ska man på nyårsdagen se Ivanhoe från 1982, därför fick denna bli film nummer 1.
Nyårslöfte: #1/2014

Jag ger "Ivanhoe" betyget [välgjord och sevärd]
Speltid: 2 tim22 min