onsdag 30 november 2011

O'Learys Kista

Igår kväll besökte jag och två kompisar O'Learys i Kista galleria. Vi beställde alla varsin burgare, vilket gick ganska fort att få in, det tog runt en halvtimme. Men det var det helt klart värt, en buirgare med bacon och ost sitter nästan aldrig fel. De två servitöserna vi hade var både trevliga (av någon anledning var det två stycken som hjälpte oss lite om lott). Något annat jag uppskattade här var att de inte spelade musiken på väldigt hög volym, vilket jag tycker alla ställen man går till som spelar musik har.
     Så om man vill ha god mat från trevlig personal så rekommenderar jag helt klart O'Learys. Det blir troligen ännu bättre om man uppskattar den/de sporter som visas på tv-apparaterna.

Idag hade vi lite av en personalfest på SF Kista; lite typ "förfest" i lunchrummet med bl a Master of Movies, sen gicks det vidare till O'Learys för en timmes bowlling. Men jag jobbade till 22.15, så jag kunde tyvärr inte vara med på varken spel eller bowling. Men jag gick in till O'Learys direkt efter jobbet för att fråga om jag kunde få spela ett par serier trots att mina kollegor redan var klara. Till mitt nöje så lät han som skötte om bowling-kassan mig kasta den sista tiden som var kvar på en av banorna, vilket var typ 20 minuter. Jag måste säga att jag verkligen uppskattar personalen på O'Learys Kista, tummen upp till er!

Svenska filminstitutet, Stockholm, Sverige

Svenska filminstitutet ligger i Filmhuuset på Gärdet i Stockholm. På det allmänna planet, dvs där man kommer in efter att ha gått upp för rampen ute från gatan, finns receptionen och en liten typ kiosk i samma kassalinje, det finns en restaurang samt två biografsalonger.

Filmhusets fasad
Svenska filminstitutets foajé
Dessa salonger, Bio Victor och Bio Mauritz, är döpta efter de två stora film-personeran Victor Sjöström och Mauritz Stiller. Victor är den större salongen med 364 sittplatser, och Mauritz är då naturligt sett den mindre med endast 133 platser. I Bio Victor står det en flygel framme vid duken, för de tillfällen då det ska finnas levande musik till en eventuell filmvisning.

Svenska filminstitutet, Bio Victor
Flygeln står placerad mitt i bilden

torsdag 24 november 2011

#55 Girlfight (2000)

Utan att låta hennes pappa få reda på det, så börjar Diana träna boxning. Hon når snabbt stor framgång och sätter att stort avstamp för kvinnlig boxning.

Gillar man kontaktsporter kan den här sitta som bra underhållning. Den påminner dock mycket om typ alla andra filmer av den här typen: Hjälte som finner något han/hon är bra på, börjar med det pga av tragisk bakgrund, blir snabbt jättebra.
     Michelle Rodriguez var troligtvis ett av de bästa valetn de kunnat göra för den här rollen, och hon slår verkligen huvudet på spiken och sätter framförandet jättebra. Tydligen ska hon ha lite av samma personlighet som rollen Diana, detta kan vara en av anledningarna till att hon sätter den så himla bra.
     Om man tittar på Milliondollar baby (2004), från 2004, så kan man se stora likheter, kan det vara så att Clint Eastwood har hämtat inspiration från bl a den här filmen?

Jag ger "Girlfight" betyget 5 / 10
Speltid: 1 tim 50 min

tisdag 22 november 2011

#54 A fish called Wanda (1988)

Fyra väldigt olika personer slår sig samman för att begå väpnat rån mot en juvelhandel i London. Sen försöker alla gå bakom ryggen på varandra för att få godset för sig själva.

Något av en föregångare till Fierce creatures (1997), trots att de inte har något story-mässigt med varandra att göra. Man kan däremot hitta en del referenser i uppföljaren från den här; bl a att ett djur är uppkallat efter en av huvudkaraktärerna eller liknande gester.
     Den var inte riktigt lika rolig som sin eftergångare, men den var trots det riktigt bra. Liksom i Fierce creatures gör skådespelarna här en riktigt bra föreställning. Rekomenderas, för både de som sett den senare och för de som inte sett den.
     Måste till sist bara säga att jag tycker väldigt synd om den småklumpiga Ken, hans kärlek till djuren gentemot vad han råkar göra om och om igen.

Jag ger "A fish called Wanda" betyget 7 / 10
Speltid: 1 tim 48 min

#53 Bamboozled (2000)

En frustrerad afro-amerikansk manusförfattare på TV-stationen CNS lägger i protest fram förslaget att de ska spela in ett "blackface"-serie, men till hans irritation blir serien populär.

En väldigt oimponerande film. Det enda som var intressant med den var att man fick lära sig hur man gjorde färgen för "blackface" förr: man brände kork med alkohol (har jag för mig att det var), när de blivit helt brända så häller man på en skvätt vatten och mosare sedan den brända korken så att det blir en svart kräm. Så nu vet ni det, så nu behöver ni inte lägga ner över två timmar på filmen...
     Annars var det näst intill dåligt skådespel rakt igenom, det var bara Jada Pinkett Smith som gjorde bra ifrån sig. De flesta andra spelade över, eller bara spelade dåligt, trots att det var ytterligare två skådespelare som var igenkännbara (Michael Rapaport och Mos Def). För att vara en komedi var den ytterst tråkig, den lockade inte ens fram ett leende under sina 135 minuter. Det kändes ganska obekvämt att sitta i biosalongen och se detta rasistiska spektakel (iofs kanske man inte kan kalla det för "rasism" när det är en afro-amerikan som skapat det, men det kändes ändå väldigt så när man såg den).
     Så, som sammanfattning; går den att undvika, gör det.

Jag ger "Bamboozled" betyget 1 / 10
Speltid: 2 tim 15 min

måndag 21 november 2011

Park 70 år

Idag 21 november fyller biografen, tidigare teaterna, Park 70 år. Teaterna invigdes först 21 november 1941.

"Mikael Engqvist 
Är välkommen/välkomna att fira 70 års dagen för vår härliga Park biograf.
Måndagen den 21 november

Vi bjuder på två förhandsvisningar, levande musik, förfriskningar samt
tilltugg i foajén - det blir en hel kväll för dig/er på Parks VIP balkong."

Framsidan på inbjudan
 Besökarna skulle enligt schemat börja släppas in 17.30, men pga. lite tekniska problem med den strålkastaren som stod på röda mattan så dröjde det ca 10 minuter innan vi fick börja komma in.
Själva inbjudan
Eftersom jag blivit inbjuden till den här galan, och inte köpt mitt besök, så blev jag insläppt i VIP-entré istället (vilken var den öppna dörren till höger om den för alla "vanliga"). När jag gått upp för trappan till övervåningen och balkongen så möttes jag av två uppställda bord, fulla med ciderglas (det var alkoholfri cider, de hade tänkt till) och ost-/vindruvskex. När jag kom ut på balkongen var alla stolar här uppe dukade med popcorn, en bonaqua/Coca cola och en påse Gott och blandat.

När klockan nästan var 18.30 kom en kille ur personalen upp på scenen och berättade bl a att det var Björn Hedvall som ritat biografen när den skulle byggas. När personalen pratat klart släckte de ner i salongen och första filmen började, det var Simon & ekarna som visades först.

Strax innan 20.30 slutade första filmen och vi i publiken fick oss en 30 minuters bensträckare, toarast och kioskpaus. Under detta brott fick vi även komma och fylla på med dricka och godis. Klockan 21.00 började nästa film, det blev Hysteria.
Insidan på inbjudan
Det enda jag inte förstod med den här kvällen var; var tusan fanns det där live bandet/musiken som det stod om i både inbjudan för oss viktiga och på affischen som satt utanför biografen. Inte för att det spelade mig någon roll, men ändå...

Park, Stockholm, Sverige

Park är en av Sveriges äldre biografer, den fyllde 70 år idag, 21 november 2011. Biografen var från början en teater, men blev sedan en biograf. Den är idag utrustad för att kunna visa film i 3D.
Parks entré
Parks foajé
Parks enda salong
Den har endast en salong, som har 23 rader på parketten, samt 9 rader på balkongen. Totalt kan salongen ta emot 711 besökare. Alla de nio raderna på balkongen är utrustade med bekvämare stolar och extra benutrymme.
Parks scen och duk
Biografen hade från början plats för 923 platser, varav 255 av dessa var placerade på balkongen. Men var dessa 211 platser kan ha försvunnit är för mig ett mysterium, och var fanns platsen för de extra 200 personerna?

#52 Hysteria (2011)

En kvinnoläkare kommer upp med en uppfinning som kommer revolutionera och förändra världen för all framtid.

En riktigt rolig romantisk komedi, dock var den en aning förutsägbar emellanåt. Men överlag var det helt klart bra, både filmning, scenuppbyggnad och manus. Det var endast tre igenkännbara ansikten, Maggie Gyllenhaal, Jonathan Pryce och Ashley Jensen, men eftersom alla sett olika filmer/program så känner ju även alla igen olika skådespelare som vanligt. Som sagt en rolig film som rekommenderas, speciellt om man är nyfiken på vibratorns uppkomst.

Jag ger "Hysteria" betyget 7 / 10
Speltid: 1 tim 40 min

#51 Simon & ekarna (2011)

En historia som kretsar kring hur två pojkar växer upp och blir män under andra världskriget.

Dessa ekar som har en så pass stor del av titeln kan förundra en del. Del för att det endast är en ek, inte flera som titeln antyder. Det är dessutom endast med fysiskt i början av filmen, i slutet av filmen och en sekvens i tidig mitt, och alla dessa tillfällen är inte speciellt utdragna. Men en anledning till den stora vikten kan vara de känslor som musiken Simon lyssnar på framkallar, hur han minns tillbaka hur han spenderat mycket tid med sin gamla bästa vän.
     Bill Skarsgård, som här har huvudrollen, har ännu inte hunnit vara med i speciellt många filmer som speciellt många karaktärer, men det enda namnet som två olika av hans karaktärer haft är just "Simon".
     Något som man kan ha lagt märke till är Eriks konstiga syn på fostrandet av barn. Det är helt okej för honom att ta in och spendera väldigt mycket tid med Isak och betala och köpa mycket åt honom, men det är oacceptabelt av Ruben att köpa och bjuda på saker för Simon. Isak får skippa skolan och bygga båtar, men Simon får inte lyssna på musik och lära sig spela piano. Är det inte det som brukar kallas för hyckleri eller hypokri?
     En fin film som illustrerar en svensk familjs vardag under andra världskriget. Bra gjord, och troligen intrassant för de som tycker om den historiska aspekten.

Jag ger "Simon & ekarna" betyget 6 / 10
Speltid: 2 tim 2 min

Filmstaden Sergel, Stockholm, Sverige

Filmstaden Sergel ligger belägen med sin entré vättandes ut mot Hötorget. Biografen har 14 salonger, med ett totalt antal på 2.667 platser. Biografen har fyra våningar som är åtkomstbara för publiken, men det är endast på plan 2 och 3 som det finns salonger. Åtminstone två av salongerna (sal 1 och 5) har möjlighet att visa filmer i 3D.
Filmstaden Sergels fasad ut mot Hötorget
Sergel-teatern byggdes redan 1959, men idag är det en av nordens största och modernaste biografer. Biografen invigdes 3 november 1995.
Filmstaden Sergels salong 1
Sergels största salong har kapaciteten att ta in 512 besökare under en och samma sittning.

#50 La noire de... (1966)

En svart kvinna från Senegal anställs av en fransk diplomatfamilj, och följer sedan med dem tillbaka till Frankrike.

Alla som har de större rollerna i filmen verkar ha en konstig syn på sin tillvaro.
     Diouana har blivit anställd att i Senegal jobba som barnflicka, men vad jag kommer ihåg så sas det aldrig något om att hon bara skulle sköta barnen när de kom hem till Frankrike, utan det var troligen bara något som hon fått för sig, så nu var hon missnöjd med att hon faktiskt behövde jobba.
     "Madame", dvs frun i familjen, verkar inte ha något jobb, utan verkar bara vara en hemmafru. Men nu har familjen anställt en kvinna att vara hushållerska, vilket lämnar praktiskt taget ingenting att göra för husfrun. Detta kan nog vara en av de bidragande anledningarna till att hon framstår som en "bitch". Hon är troligen bara sur över att hon inte längre har något att göra, och för att den som ska göra det hon tidigare gjort inte gör sitt arbete.
     "Monsieur", dvs mannen i familjen, verkar vara den vänliga personen i filmen. Men detta kan ju vara någon som egentligen är den nedlåtande typen, som bara har en vänlig fasad.
     Man får en vinklad insyn i den Senegalska kvinnan och trafficking av kvinnlig arbetskraft under 1960-talet.

Jag ger "La noire de..." betyget 3 / 10
Speltid: 1 tim 5 min

#48 Fierce Creatures (1997)

Marwood Zoos djurskötare måste kämpa för att ta itu med bytet av djurparksansvariga.

John Cleese, en av komedins kungar, gör har en helt superbt bra insats i filmen. Alla gör de bra roller, även Kevin Kline som dessutom spelar två roller (både Rod och Vince McCain), men Cleese gör nog den bästa rollen av alla. I övrigt ser mise-en-scenen väldigt bra ut, man kan inte riktigt ana att det inte är en riktig djurpark, utan bara 3 hektar filmstudio (dock med riktiga djur såklart).
     En av de roligare delarna måste nog vara när Willa och Vince tror att Rollo är en riktig hingst i sovrummet, att han alltid har multipla kvinnliga partners, när det i själva verkat alltid handlar om missförstånd. Hur Vince bara blir jätteavundsjuk, även om han inte vill erkänna det, utan skyller på att det är "degrading to women" (samtidigt som han står och tar av sig byxorna). Och i kontrast till hans, hur Willas reaktion är, att Rollo då är sexig som tusan, bara för att hon tror att han är så pass åtråvärd. Men så är det ju med det mänskliga psyket, underligt det kan bete sig ibland...
     Rekomenderas varmt, både om man vill se en bra film med djur, men främst om man vill se en riktigt rolig, och bra film.

Jag ger "Fierce Creatures" betyget 9 / 10
Speltid: 1 tim 33 min

lördag 19 november 2011

#47 Resident Evil: Afterlife (2010)

Undertiden hon är ute efter att förstöra Umbrella Corp., slår sig Alice samman med en mindre grupp överlevare som vill ta sig till den mystiska fristaden som går under namnet Arcadia.

Fjärde delen i berättelsen om hur Alice bekämpar den zombieinfesterade värld hon lever i. Filmen håller måttet någorlunda jämfört med de tidigare filmerna, de borde dock inte ha gjorde den till en 3D-film, vilket ändå inte blev så speciellt lyckat.
     Det är roligt att se främst Ali Larter göra ett återkommande i den här filmen, som den överlevande Claire, även K-Mart hittas tillsammans med andra som lyckades fly på helikoptern i Extinction.
     När man i ett halvår har levt ensam på jakt efter ett ondsint jätteföretag, varför har man då moderiktiga kläder och struttar omkring i, t.ex. en modern pilotjacka. Hon har åtminstone ett par bra skor, och inte högklackat, som alla andra hjältinnor nu för tiden verkar springa omkring i.
     Undra hur Umbrella Corp. tänker när de verkar försöka utplåna mänskligheten med det här T-viruset de släpper ut lite här och var. Vill de bli de sista människorna på jorden, eller vadå? De måste ju förstå att om mänskligheten blir utplånad för att omvandlas till köttätande zombies, då kommer även alla kvinnor att försvinna och sen kommer inte ens de kvarvarande männen kunna föra den mänskliga arten vidare. Verkar väldigt korkat, inte sant?

Supermonster 1: "Giant axe-wielding monster"
     Det här är någon form av en tidig boss i filmen. Det är ett humanoidiskt monster som är omkring dubbelt så stort som en människa. Den har en enorm yxa med hängande kedjor som den svingar sakta men extremt tungt för att meja ner vad den än har framför sig. Den påminner mycket om en blandning mellan en bödel och en slaktare.

Supermonster 2: "T-virus infested Wesker"
   Han måste konsumera färskt mänskligt DNA för att lyckas hålla kontrollen över viruset. Han är extremt snabb, både i rörelser och reflexer, han är även väldigt motståndskraftig i strid. Han har någon konstig fler-armad parasit (eller kan mycket väl vara hans muterade insida också) Han har tre minions med sig: Den patetiska Bennet och två muterade dobbermans (mer muterade än vanligt).

Jag ger "Resident Evil: Afterlife" betyget 7 / 10
Speltid: 1 tim 37 min

#46 Resident Evil: Extinction (2007)

Överlevande från Raccoon City-katastrofen reser genom Nevada-öknen, i hopp om att nå Alaska. Alice slår sig samman med karavanen och deras kamp mot det onda Umbrella Corp.

Milla Jovovich som Alice the zombieslayer fortsätter här i nummer tre där hon då naturligt gör en hattrick. Det är roligt att se att de har med Oded Fehr och Mike Epps i den andra filmen där S.T.A.R.S.-soldaten Olivera  och civilisten L.J.är med, att de fortsätter att använda fler karaktärer än bara Alice, liksom de gjorde i Apocalypse med återvändandet av karaktären Matt som muterat supermonster.
     Om det är något man borde ha lärt sig från alla dessa filmer med ödemarker och inavlade hillbillys, är att du ska aldrig lita på främlingar man träffar i sådana områden. Men heter man Alice så behöver man ju iofs inte vara lika försiktig som oss normala.
     Undra om sekvensen knappt halvvägs in i filmen kan vara något försök till en hyllning till Alfred Hitckcock och hans film The Birds (1963), med tanke på att de här liksom där använde sig av enorma flockar av kråkor som flygandes attackerar människor på marken.

Supermonster: "Tyrant"
     Dr. Isaac muterar efter många injektioner av T-viruset och ett skott i bröstet till den här filmens slutboss. Mutationen har gett monstret egenskapen att skjuta ut tentakler ur händerna, som den både kan grepp om saker och främst varelser med, den verkar även tycka om att köra in tentaklerna i sina offers ögon- och munhåla för att på så sätt döda denne

Jag ger "Resident Evil: Extinction" betyget 8 / 10
Speltid: 1 tim 35 min

fredag 18 november 2011

#43 In Time (2011)

I en värld där din tid kvar i livet även är den valuta du lever för, räknas varje sekund du kan få tag på. Så vad skulle inte 1.000.000 år kunna göra för en hel stad av fattiga människor?

Den var ganska häftig, men man får bara känslan av att man har sett något liknande förut. Filmen hade mer potential än vad den utnyttjade, och hade kunnat vara mycket bättre om man baar utnyttjade alla förutsättningar idén erbjuder.
     I en värld där alla ska ha slutat åldras när de fyllde 25, är det förvånansvärt många 30 - 40åringar, det är bara ett ytterst fåtal som faktiskt är runt rätt ålder, däribland Amanda Seyfried och Olivia Wilde, de håller sig åtminstone bara max två år över 25, men att de inte ens kunde skaffa en manlig huvudroll som är i 25-årsåldern är ju ganska löjligt Justin Timberlake är ju t.o.m. över 30.

Jag ger "In Time" betyget 4 / 10
Speltid: 1 tim 49 min

#42 Tower Heist (2011)

När en grupp hårt arbetande anställda i en av de lyxigaste skyskraporna i New York får reda på att de blivit svindlade av en rik affärsman, planerar de att råna han och hans hösäkerhetsvåning.

En rolig actionkomedi, med många mer och mindre kända ansikten. Det är roligt att se en komedi (vad skulle det iofs annars vara?) med både Ben Stiller och Eddie Murphy och ett mindre gäng andra. Den rekommenderas om man är ute efter ett skratt och inte vill behöva tänka något speciellt.
     I övrigt så har de ju en ganska bra plan; ska man råna en byggnad, varför inte den där man jobbat de senaste 10 åren och kan i princip allt om den?

Jag ger "Tower Heist" betyget 7 / 10
Speltid: 1 tim 34 min

#41 Abduction (2011)

Nathan hittar tillsammans med sin granne, Karen, sig själv på en sida för bortrövade barn. Snabbt blir han indragen i en värld bakom kulisserna, han jagas av både CIA och den onda black-ops soldaten Kozlow.

Vad är det med Taylor Lautner och spela roller där han inte bär något på överkroppen? Det är iofs inte lika mycket bar överkropp här som i Twilight-serien, men han verkar inte kunna gå en film utan att visa vad han har...
     Något som jag däremot inte förväntat mig att se var innehavaren av rollen som "bad guy", Mikael Nyqvist. Men något som amerikaner verkar tycka om att göra är att låte svenska skådisar spela ryska (eller däromkring) roller. Först hade vi ju Peter Stormare som ofta spelade ryss, och nu Nyqvist.
     I övrigt så var det en halvspännande action, som var ganska förutsägbar. Det var inte speciellt mycket som var originellt, men det var åtminstone en del bra skådespelande.

Jag ger "Abduction" betyget 5 / 10
Speltid: 1 tim 46 min

torsdag 17 november 2011

#40 Little Big Man (1970)

Den extremt gamla Jack Crabb berättar om sitt liv, när han växte upp med indianer liksom när han följde general Custer in i strid.

Dustin Hoffman gör här precis som i alla roller han spelar en extremt bra prestation. Filmen ger oss en bättre inblick i livet som amerikansk indian i vilda västern, istället för som alla de westerns som kom under 60-talet där vi alltid bara fick se ur de vita nybyggarnas perspektiv. Det var en rätt trevlig omväxling att få se det från den andra sidan.

Jag ger "Little Big Man" betyget 7 / 10
Speltid: 2 tim 19 min

onsdag 16 november 2011

Twiday

"Twiday" var ett arrangemang som SF bio anordnade tillsammans med Nordisk Film, där de skulle visa Twilight, New Moon, Eclipse och  Breaking Dawn part 1 i ett 10,5 timmars-marathon. Jag hade fått i uppdrag från min chef att klä ut mig till en vampyr och gå upp på scenen och dra regler, presentera filmerna, lotta ut en massa priser, samt hålla koll så publiken skötte sig. För det här blev jag bjuden att gå på evenemanget och sitta med i publiken för att se på filmerna. Jag fick senare stort beröm från både besökare och kollegor för ett bra jobb med det jag gjort under kvällen.

Jag och smikösen på Åhléns som hjälpte mig

Klockan 15.30 öppnade vi "portarna" för att släppa in de nästan 200 fans som kommit för att delta på denna tillställning. De första tjejerna som släpptes in sprang för full halls upp till salong 1 på Filmstaden Kista, där de blev bjudna på en liten popcorn och en MER. Klockan 16.00 blev det dags för mig att gå upp och presentera första filmen för kvällen, Twilight. Först går jag igenom lite regler för kvällen, t.ex. närmsta vägen till toaletterna, att man ska stänga av mobilerna osv. Jag berättar även om att vi kommer att bjuda alla på wraps och bonaqua i pausen innan New Moon.
     När reglerna hade gåtts igenom gick jag över till det roliga: första tävlingen.
Pris: en påse lösviktsgodis (ca 1-1,5 kg) från Karamell Kungen (vinnaren blev väldigt förvånad över att hon fick så mycket godis).
Fråga: Till vilken stad flyttar Bella i början av första filmen? (Forks)

Första presentationen
Ungefär klockan 18.00 slutade den första visningen och besökarna fick gå på den ca 50 minuter långa matpausen. Klockan 18.50 skulle jag gå upp på scen igen för att prata inför film nr 2, men maskinisten var lite seg av sig så jag kom inte upp för än 55. Den här gången inledde jag med att be folk att inte prata under filmen, då några gjort det under den förra, jag sa även att alla fick städa efter sig själva (då personalen inte hann), var man fick röka i pauserna och att om man ville lämna bion mellan filmerna var man tvungen att ha med sin sin Twiday-bricka.
     Inför dessa tävlingar bad jag för första alla klubbmedlemmar att ställa sig upp, och inför andra berättade jag lite om vårat Lucia-firande på SF.
Pris 1: 1200 poäng i bioklubben.
Fråga 1: Vad firar Bella i den här filmen? (Sin 18-årsdag)
Pris 2: Två biljetter till Lucia Movie Night, den 13e december.
Fråga 2: Vad heter Edwards systrar? (Rosalie och Alice)

Vinnaren av bioklubbs-poängen
Affisch-vinnarna
21.00 ungefär tog den andra filmen slut, vilket resulterade i deras halvtimmesrast. 21.35 klev jag återigen upp. Jag började den här omgången med att säga åt alla att även om de inte sängde av sina telefoner så kunde de väl åtminstone ha kvar dem i sina fickor eller väskor och inte sitta och hålla på med dem under filmen. Sen frågade jag hur många det var som läst Twilight-böckerna, det var väl omkring 90% som svarade att de gjort det (dvs typ 20 som inte). Jag frågade även hur många det var som tillhörde "Team Jacob" (det var 5-10 st kanske) och hur många som var "Team Edward" (det var snarare 180 st), till sist verkade det finnas någon som tillhörde ett "Team Bella" (det var nämligen någon som ropade det).
     Tävlingsomgång tre kretsade främst kring presentkort, vilket folk verkade måttligt hålla med om var den bästa julklappen. Efter tävlingen lottade jag även ut åtta stycken normalstora affischer med motivet av alla tre huvudkaraktärerna, jag lottade ut genom att räkna upp lika många stolsnummer.
Pris: Presentkort på SF bio, värde 200 kr.
Fråga: Vad heter Jacob i efternamn? (Black)

Presentkortsvinnaren
Omkring 23.30 var det dags för sista pausen. 00.10 började det närma sig för vad vi alla väntat hela kvällen på: visningen av Breaking Dawn part one. Men först tävlingen...
     Inför sista tävlingen förvarnade jag om att frågan kunde spoila filmen lite, om man inte läst böckerna, vilket jag visste eftersom jag tidigare under kvällen varit nyfiken om hur många som läst böckerna. Jag sa samtidigt att jag inte riktigt visste varför vjag skulle lotta ut biljetter till en film som gått länge och skulle sluta gå hos oss ett par dagar senare... Jag hade även nio stycken likadana affischer till att ge ut, gjorde liksom jag gjorde förra gången.
Pris: Två biljetter till Huvudjägarna.
Fråga: Vilka två personer är Edwards och Bellas dotter döpt efter? (Deras mödrar: Renée och Esme (Renesme)
     Efter tävlingen berättade jag om när den skulle sluta och en kort fakta om att Kristen Stuart sett fram emot bröllopsscenen i typ tre år. När jag sa att de skulle sätta igång filmen blev det ett enorm hurrande i salongen, och alla var jätteglada.

Andra omgången affischvinnare
Klockan 02 var sista filmen slut, och den var helt fantastisk i mina ögon. Något jag blev lite förvånad över var hur många killar det var som dök upp, det fanns t.o.m. en grupp om tre killar utan någon tjej. Dock var det aldrig någon kille som räckte upp handen för att svara på någon fråga (hade det varit det så hade jag valt honom direkt som belöning för att han vågade). När folket gick ut så fick alla varsin liten affisch med antingen Bella/Edward eller med Jacob på.

måndag 14 november 2011

#39 Sol över Sverige (1938)

En berättelse om hur två unga kvinnor, två unga män och en medelålders man, som utan att veta om det har kopplingar till varandra, kan komma att bli nära vänner efter tre simultana resor genom Sverige.

Filmen påminner lite om en 30-talets Crash (2004). Ganska bra, trevligt att se Sverige innan dagens modernitet, dvs Sverige för drygt 70 år sen, och få se lite av Sveriges lantbyggd. Den hade sina stunder då den var lite underhållande, men det lät för det mesta ganska "corny" när folk pratade (vet iofs inte om det var så folk pratade på 30-talet).
     Om man håller ögonen öppna så kan man få se när de åker förbi en mindre grupp flaggor med bil, en flagga med ett hakkors på. Kan det vara så att filmen är inspelad under andra världskriget kanske?

Jag ger "Sol över Sverige" betyget 6 / 10
Speltid: 1 tim 31 min

torsdag 10 november 2011

#34 Old San Francisco (1927)

Den sluge Buckwell gör allt han kan för att få händerna på en gammal ranch ägd av familjen Vasquez i flera generationer.

En bra stumfilm där den svenska skådespelaren Warner Oland spelar den asiatiska (han ska tydligen vara mongol, men de säger även i filmen att han är en sk. "chinaman") skurken i San Fransiscos Chinatown.
     Början av filmen är väldigt förvirrande och känns hoppig, man får inget riktigt grepp om vad det är filmen egentligen handlar om. Men detta är trots allt bara en prolog och visar hur familjen Vasquez kom att äga marken som ranchen ligger på. Man förstår senare i filmen vad början handlar om än vad man förstår i början.
     Mellantexterna var ganska intressanta i den här stumfilmen. När det var mer allmän information till åskådaren om vad som ska ske eller liknande, då var texten framför en fin bild som passar till stunden. När det istället var repliker man fick se, då var det bara vit text på en helt svart bakgrund. I mitt tycke så var detta en snygg skillnad.

Jag ger "Old San Francisco" betyget 7 / 10
Speltid: 1 tim 28 min

söndag 6 november 2011

#33 Red: Werewolf Hunter (2010)

Virginia tar med sin fästman för att träffa hennes familj, men vad han inte vet om är att hennes familj är ättlingar till Lilla rödluvan och att deras kall är att bekämpa varulvar.

Eftersom filmen är gjord för TV, och efter utseendet så kan man misstänka att den är gjord på en ganska liten budget. Men trots detta så är skådespelet bra får i princip alla skådespelare, möjligen att det inte är lika bra gjort från någon statist, men vad kan man vänta sig egentligen. Kulissen ser även den bra ut, de är för det mesta inspelad i och runt ett stort hus i skogen eller i en övergiven småstad, detta drar ju säkerligen ner på kostnaderna samtidigt som det ser bra ut. Animationerna ser förvånansvärt bra ut för att vara lågbudget, möjligen att lite blodsplatter ser väldigt efterpålagt ut, men i stort tycker jag att det ser bra ut.
     Det är tre ansikten jag kände igen i filmen; Felicia Day (från bl.a. The Guild (2007) och Dr. Horrible's sing-along-blog (2008), och anledningen till att jag såg filmen från första början), Kavan Smith (från främst Stargate SG-1 (1997) och även Sanctuary (2008)) och till sist Stephen McHattie (har haft mindre biroller lite här och var). Och alla gjorde de som sagt bra prestationer ifrån sig.
     På IMDb klassificeras den som ren skräck, jag skulle dock snarare klassa den som med fantasy. Men rekomenderas om man inte har något emot lågbudget.

Jag ger "Red: Werewolf Hunter" betyget 7 / 10
Speltid: 1 tim 28 min

lördag 5 november 2011

#32 Saw (2004)

Två  män vaknar upp i ett smutsigt gammalt badrum med ett lik som skiljer dem åt. Seriemördaren som låst in männen i badrummet, som fått namnet Jigsaw, har satt upp en lista regler som man måste följa för att klara sig ur denna lek om liv och död levande.

Den enda bra filmen ur serien Saw, jag har iofs bara sett Saw II (2005) också, men att döma av den och vad jag hört om de efterföljande så blir de bara äckligare och mer groteska fällor man ska klara sig ur allt eftersom serien fortlöper.
     Jag blev positivt överraskad av att se så många ansikten jag känner igen: Danny Glover, Cary Elwes, Dina Meyer och Monica Potter, bara för att nämna några. Alla gjorde de bra ifrån sig. De flesta scener gjorde de helt klart trovärdiga, de scener som inte var lika trovärdiga var dessutom inte ens skådespelarnas fel, utan mer de som jobbar bakom kameran...

Till sist något jag tänkt på angående alla olika posters och omslag som finns för den här filmen så förstår jag inte varför det finns en avsågad hand och en fot. Det är ju aldrig en enda hand som sågas av i hela filmen.

Jag ger "Saw" betyget 6 / 10
Speltid: 1 tim 43 min

#31 Fright night (1985)

Charlie misstänker att hans nya granne är en vampyr, men kommer någon att tro honom?

Filmen känns väldigt 80-tal (kan iofs bero på att den är gjord 1985). Den har sin spänning och den var ganska välgjord. Den har tagit till vara på många av de myter om vampyrer som vi vuxit upp med; solljus, kors, vigvatten osv.
     Jag måste ju bara säga att karaktären Charlie inte är så speciellt smart när det kommer till att försöka få folk att tro på honom om hans granne, han hade ju definitivt kunnat göra det på ett smidigare sätt och därigenom kanske fått fler att göra något.
     Jag gillar effekterna, precis som i många andra 80-talsfilmer, man ser att de är fejk, men de inger samtidigt en känsla av äkthet, man kan tro på det trots att det kanske inte ser lika verklighetstroget ut som datoranimeringar kan göra.
     Halvbra film, rekommenderas om man är ute efter en 80-tals skräck-komedi.

Jag ger "Fright night" betyget 6 / 10
Speltid: 1 tim 46 min

fredag 4 november 2011

#30 Los ojos de Julia (2010)

En kvinna förlorar sakta sin syn samtidigt som hon försöker undersöka hennes tvillingsysters mystiska död.

En skräckfilm som det har sagts ska vara väldigt läskig, bered er på en stor besvikelse om ni är ute efter att bli rädda. Filmen var inte läskig för fem öre, detta beror troligen på ett antal saker som de hade kunnat göra tusen gånger bättre. Det fanns med med ett par äckliga scener, en hoppa-till scen och ett par scener där någon är hängd, där har vi allt det "läskiga" i filmen. Den var helt klart inte värd att se!

Jag ger "Los ojos de Julia" betyget 1 / 10
Speltid: 1 tim 52 min

#29 El orfanato (2007)

En kvinna flyttar tillbaka till sitt gamla barnhem närmare 30 år efter att hon blev adopterad. Men det dröjer inte länge förrän hennes son börjar prata med sin nya osynliga vän.

En inte speciellt bra film, visst den hade sina små delar av skrämsel, men inget woopie-doo. Det var mycket i den här skräckisen (precis som i de flesta) av mörka rum utan anledning, och andra allmänt konstiga beslut. Den här filmen har dock en av de läskigare faktorerna, barn. En lyckad skräckfilm, enligt mig, ska helst ha barn, gärna en lite flicka, omkring åtta år, med långt, rakt svart hår och blek hud. Är det tvillingar som ser ut så och talar unisont så är det bara ännu läskigare!
     Hur som helst, den hade sina element, men var i stort ingen höjdare varken i filmväg eller i skäck-väg.

Jag ger "El orfanato" betyget 3 / 10
Speltid: 1 tim 45 min