måndag 26 januari 2015

#906 Due date (2010)

Den överspända blivande pappan Peter tvingas få skjuts av den blivande skådespelaren Ethan på en road-trip för att hinna i tid till sitt barns födsel.

Man kan då och då få lite The Hangover-vibbar när man ser den här filmen; det kan kanske delvis bero på att Zach Galifianakis är med och spelar en inte allt för olik roll även här.

Jag ger "Due date" betyget [6 / 10 - någorlunda underhållande]
Speltid: 1 tim 35 min

#440 Elysium (2013) [2]

Året är 2154, de väldigt rika bor på en rymdstation medan resten av mänskligheten lever på ett förstört Jorden, en man tar på sig ett uppdrag som kan komma att skapa jämlikhet mellan polariseringarna.

Jag ger "Elysium" betyget [8 / 10 - spännande]
Speltid: 1 tim 49 min

söndag 25 januari 2015

#421 Monsters, Inc. (2001) [3]

Monster genererar stadens elektricitet genom att skrämma barn, men de är själva fruktansvärt rädda för att smittas av barn, så när ett tar sig in i Monstropolis, främste skrämmaren Sulley finner sin värld splittrad.

Lite annorlunda film, men väldigt rolig. Bygger mycket kring talesättet "det är mer rädd för dig, än vad du är för det". Det är samtidigt spännande att få se varifrån de monstren som gömmer sig i garderoben när man var barn kommer ifrån, att det egentligen bara är ett samhälle i en annan dimension uppbyggt av vanföreställda mutanter, som lyckats komma på hur mänskliga barnskrik och -skratt kan omvandlas till elektricitet (eller så är det bara så att våra stämband är på en sådan frekvens som är en sorts kraft i detta parallella universum). Den roligaste scenen i filmen, den man får hålla ögonen öppna efter, är troligen den när Sulley befinner sig i rummet med sopkomprimatorn.

Jag ger "Monsters, Inc." betyget [8 / 10 - underhållande]
Speltid: 1 tim 32 min

fredag 23 januari 2015

#436 Monsters University (2013) [2]

Två osannolika vänner tar sig genom universitetet för monster tillsammans för att lära sig skrämmas och visa vad de går för.

Uppföljare och prequel till Monsters Inc. (2001), det har gått ovanligt länge för denna att komma, 12 år mellan originalet och uppföljaren. Men det är inte till en besvikelse, utan  det är rent av ett nöje att återigen få se våra två favoritmonster och hur de blev vänner, hur Randall kom att bli deras fientliga rival och hur de slutade upp på företaget specialiserat på att skrämma barn. Men det är inte bara Sully, Mike och Randall som man får återse, man får lite glimpsar av andra monster från första filmen också, däribland George Sanderson, det orangea monstret som vid flertalet tillfällen blir "kontaminerad" av saker som barn rört vid. Gillade man originalet, då borde man helt klart ge prequelen en chans.

Jag ger "Monsters University" betyget [8 / 10 - underhållande]
Speltid: 1 tim 44 min

tisdag 20 januari 2015

#556 Unbreakable (2000) [2]

En man lär sig något extraordinärt om sig själv efter en förödande olycka.

Väldigt spännande historia. Bruce Willis och Samuel L. Jackson spelar båda två sina respektive roller väldigt bra.

Nyårslöfte: #44/2014

Jag ger "Unbreakable" betyget [8 / 10 - riktigt spännande]
Speltid: 1 tim 46 min

#904 Futurama: Into the Wild Green Yonder (2009)

Mörka krafter äldre än tiden självt har riktat in sig på att stoppa en underbar ny grön ålder från att börja. Av någon outgrundlig anledning är det bara Phillip Fry som kan stå emot ondskans krafter...

Kan det här vara Matt Groening och Peter Avanzinos försök att visa världen att vi behöver ta hand om den naturen vi har kvar och inte jämna allt med marken för att göra parkeringsplatser och minigolfbanor... Subliminal message much?

Jag ger "Futurama: Into the Wild Green Yonder" betyget [7 / 10 - subliminal message?]
Speltid: 1 tim 29 min

söndag 18 januari 2015

#903 Night at the Museum (2006)

En nyrekryterad nattvakt på New Yorks naturhistoriska museum upptäcker att en uråldrig förbannelse orsakar alla djur och utställningar att komma till liv och löpa amok.

Jag ger "Night at the Museum" betyget [7 / 10 - lite originell]
Speltid: 1 tim 48 min

fredag 16 januari 2015

#859 Interstellar (2014)

Ett team upptäcksresande reser genom ett maskhål i ett försök att hitta en potentiellt beboelig planet som kan hålla mänskligheten.

Det finns inte mycket att säga, annat att den är riktigt bra, och lite av ett måste. Den kommer troligen få en hel del Oscar-nomineringar.

Nyårslöfte: #329/2014

Jag ger "Interstellar" betyget [9 / 10 - riktigt bra]
Speltid: 2 tim 49 min

#902 Night at the Museum: Secret of the Tomb (2014)

Larry reser halva jorden runt för att rädda magin som väcker alla hans vänner till liv under natten.

Den är inte lika bra som originalet från 2006, men bättre än sin föregångare från 2009. Nu får vi se om det blir någon form av spin-off filmserie där inte Ben Stiller längre innehar huvudrollen utan Rebel Wilson tar över som nattvakten.
     En tanke som man slogs av i slutet av filmen: Hur är alla vaxfigurer fortfarande vid liv när de rest tillbaka till New York från London? De lämnade ju Ahkmenrah och hans magiska platta med hans föräldrar en halv värld bort. Det här känns som ett väldigt stort hål i handlingen från regissören och manusförfattarnas sida.

http://www.imdb.com/title/tt2692250/

Jag ger "Night at the Museum: Secret of the Tomb" betyget [6 / 10 - 2a i serien]
Speltid: 1 tim 38 min

torsdag 15 januari 2015

#649 The physician (2013) [2]

Under 1000-talet utger sig en kirurgs lärling för att vara en jude för att få studera på ett Persiskt universitet som inte tar in kristna.

Både Ben Kingsley och Stellan Skarsgård spelar som alltid bra, resten av rollistan gör även de en bra prestation. Filmen är bra gjord, och ger en trovärdig inblick i hur medeltidens läkekonst gick till, och hur kirurgin uppkom.

Nyårslöfte: #129/2014

Jag ger "The physician" betyget [9 / 10 - bra gjord]
Speltid: 2 tim 30 min

måndag 12 januari 2015

#314 Rise of the Guardians (2012) [2]

När en ondskefull ande attackerar jorden, måste en grupp odödliga väktare försvara barns oskuldsfullhet världen över.

I stort är det en bra film, mysig och skapar en feel-good-klänsla. Inger hopp om framtidens mänsklighet, även om det bara är falskt hopp som kommer splittras så fort ungarna som nu är så modiga kommer in i sina tonår och börjar hata allt och alla, vill förstöra världen och skicka den rakt in i eftervärlden. Filmen skulle dock kunna bli bättre än vad den redan är, den är på tok för förhastad: Allt är jätte bra och de är näst intill allsmäktiga - plötsligt är svaga nog att inte kunna lyfta sitt eget humör - för att tillslut vara tillbaka på toppen av kullen igen och vara de allsmäktiga väktarna de började som - SLUT! Det var pang, på pang, på pang, sen var det över. Något annat som skulle kunna höja kvaliteten är att amerikanerna skulle skippa sitt ticks som är moralkakan i slutet av varje produktion, här är det dock inte den gamla vanliga moralkakan, utan en barnversion där man berättar att alla är hjältar och bla bla bla...

Jag ger "Rise of the Guardians" betyget [6 / 10 - förhastad]
Speltid: 1 tim 37 min

#300 Wreck-It Ralph (2012) [3]

Wreck-it Ralph är trött på att vara skurken och bo själv på soptippen, nu vill han vinna en medalj och vara hjälten för en gångs skull.

En underhållande idé som blir ett vinnande koncept; spelets ond vill istället vara en av de goda. I filmen har man tagit med en hel drös kända figurer, man får se allt ifrån King Koopa till Sonic till Q*bert och många fler gamla godingar. Det är fint att de byggt upp en hel värld kring arcadspelen i en arcadhall, att grendosan som spelen är inkopplade i är en form av centralstation där karaktärerna i spelen kan träffas och att en karaktär ur ett spel kan komma in i ett annat och hälsa på. De visar även hur de som ska föreställa skurkarna egentligen har ett varmt kletigt inre dem också, inte bara det svarta hjärta de framstår att ha. Filmen kan varmt rekommenderas att se.

Jag ger "Wreck-it Ralph" betyget [9 / 10 - väldigt rolig]
Speltid: 1 tim 41 min

söndag 11 januari 2015

#87 WALL-E (2008) [4]

I en avlägsen framtid sätter en liten städrobot oavsiktligt ut på ett äventyr som tillslut kommer att avgöra mänsklighetens framtid.

Jättemysig film om kärleken mellan två varelser med så olika ursprung, man blir alldeles varm inombords av att se WALL-Es desperata försök att rädda EVE,  göra henne glad eller hans önskan att bara få hålla hennes hand, efter att ha varit ensam i en oändlig tid innan hans drömmars maskin uppenbarar sig. Det här är Hollywood-kärlek när den är som bäst. WALL-E faller verkligen för en tjej med ordentligt humör, inte nog med att hon är den typen som skjuter först och ställer frågor sen, vilket var starten på relationen robotarna emellan, när hon mot alla odds faller för denna smutsiga, klumpiga lilla robot visar hon hur ett häftigt humör kan ha sina ljusa sidor också.
     Det finns endast en skådespelare som visas i bild under filmens 94 minuter, och det är Fred Willard.

Jag ger "WALL-E" betyget [9 / 10 - fantastiskt underbar!]
Speltid: 1 tim 38 min

tisdag 6 januari 2015

#901 Ratatouille (2007)

En råtta som kan laga mat ingår i en märklig allians med en ung man som jobbar i ett känt restaurangkök.

Som med många familje- och barnfilmer kan man ibland hitta en djupare innebörd som rör en mer än bara den ytliga handlingen man först ser. Här kan det t.ex. vara hur denna råtta som egentligen inte känner sig som en råtta finner sig dragen till en värld dit han sällan är accepterad, men samtidigt finner några få vänner som accepterar honom för den han är, trots den kropp han fötts i.

Jag ger "Ratatouille" betyget [9 / 10 - djupare än man tror]
Speltid: 1 tim 51 min

måndag 5 januari 2015

#900 Exodus: Gods and Kings (2014)

Den trotige ledaren Moses reser sig mot den egyptiska Pharaonen Ramses, och tar 600.000 judiska slavar på en monumental resa till frihet från Egyptien och dess skräckinjagande cykel av dödliga farsoter.

En klassisk berättelse som berättats i många många omgångar; 80-talisterna t.ex. kommer troligen främst ihåg The Prince of Egypt (1998), som med lite ändring har exakt samma handling som den här. Den här påminner en hel del om Noah (2014) med bl.a. Russell Crowe i hur den är uppbyggd, filmad på osv.

Jag ger "Exodus: Gods and Kings" betyget [5 / 10 - samma gamla visa]
Speltid: 2 tim 30 min

#899 Stargate SG-1: Children of the Gods - Final Cut (2009) [2]

Ett år efter uppdraget till Abydos kliver vad man tror är Ra genom stargaten, dödar fyra soldater och kidnappar en femte. Nu kallas Colonel O'Neill tillbaka ur sin pension för att åter igen kliva genom den uråldriga portalen.

     Filmen VS. Första avsnittet i TV-serien
Det är vissa saker som klippts bort och andra saker som lagts till i remasteringen av detta 1,5 times långa pilotavsnitt. T.ex. har man klippt bort all frontal nudity, liksom lite repliker här och var. Ett par exempel på vad dessa repliker kan vara är:
  - "[...] just because my reproductive organs are on the inside instead of the outside doesn't mean I can't handle whatever you can handle." - Cpt. Sam Carter
  - "[...] It took us 15 years and three supercomputers to MacGyver a system for the gate on Earth." - Cpt. Sam Carter (den här repliken fanns mest här för alla fans av Richard Dean Anderson, vilket man kanske kan förstå)

Jag ger "Children of the Gods" betyget [8 / 10 - lite nostalgisk]
Speltid: 1 tim 32 min

#211 Brave (2012) [4]

Bestämd på att lägga sin egen väg i livet, sätter sig prinsessan Merida mot gamla traditioner som sätter kungadömmet i kaos. Beviljad en önskan, måste Merida lita till sitt mod och sin skicklighet med bågen för att bryta en monstruös förbannelse.

Disney och Pixar har gått och gjort det igen. Av någon anledning lyckas de för det mesta väldigt bra med de animerade filmer de åstadkommer i det samarbetet. Även om det är en familjefilm så är den på sina tillfällen rätt så våldsam och kan ses som lite läskig för de allra yngsta, speciellt när Mor'du visar sitt ärrade nylle. Men den är samtidigt så fantastiskt fin, såväl i sceneriet som i handling, där den trotsiga dottern inser sitt misstag och gör allt i sin makt och mer därtill för att sona för sina synder och ställa allt till rätta igen, samtidigt som hon lyckas med det hon satte ut för att göra från första början: ändra sitt öde, vilket hon egentligen inte gjorde, eftersom det var hennes öde att föra samman kungadömet och bryta uråldriga traditioner.
     Är man ingen stor beundrare av animerad film, men håller medeltiden lite varmt om hjärtat skulle man troligen kunna uppskatta Brave till någon grad ändå och inte känna att man ödslat tiden på något helt värdelöst, då hela filmen går ut på att hålla 900-talets skotska medeltidsanda vid liv och visa både ett stort mod hos sina invånare som mytomspunna varelser och fantastiskt fina landskap, även om vissa av dessa är mörka och ogästvänliga så kan de fortfarande vara fina att se på.

Jag ger "Brave" betyget [9 / 10 - fantastisk]
Speltid: 1 tim 33 min

lördag 3 januari 2015

#898 Stargate (1994)

En interstellär teleporteringsapparat, funnen i Egypten, leder till en planet med människor liknande de uråldriga egyptierna som tillber solguden Ra.

Originalet som födde en tv-serie med två spin-offer och två filmer är detta ett bra exemplar på nördig sci fi.

Jag ger "Stargate" betyget [8 / 10 - väldigt bra]
Speltid: 2 tim 1 min

fredag 2 januari 2015

#203 Paul (2011) [3]

Två serietidningsnördar åker på en sci-fi-roadtrip efter comic con och träffar på en utomjordling utanför Area 51.

Två av Storbrittaniens största och roligaste komiker idag, Simon Pegg och Nick Frost är tillbaka med en ny riktigt rolig komedi, den här gången på andra sidan Atlanten. Paul är är dock inte den sista delen i den så kallade "Cornetto-trilogin" (även känd som "Blood and Ice Cream trilogy") som de troligen är kändast för; Shaun of the Dead och Hot Fuzz. Det är inte bara Pegg och Frost som gör Paul till en fantastisk film, Seth Rogen gör rösten till den älskvärda Paul väldigt bra, han lyckas få till den stöddiga och lite otrevliga men ändå vänliga tonen som ger den lilla utomjordlingen en så egen personlighet. Förutom dessa tre kommer det främst in en överraskning i skådespelarlistan, den kommer däremot inte avslöjas här, det blir roligare att få se själv. Kolla in den här, speciellt om du är ett fan av Pegg och Frost, du kommer inte att ånga dig.

Lite FYI angående Cornetto-trilogin är att varje film ska vara en parodi som kretsar kring populära filmkategorier och att de två huvudkaraktärerna i varje film ska äta en av de tre klassiska Cornettosmakerna som passar just den filmen: första delen en parodi på zombifilmer där de äter jordgubbscornetton (för att symbolisera allt blod), den andra är en polis-/kriminalfilm där de äter den blå cornetton (för att symbolisera polisen) och till sist ska det vara en science fiction (kommer heta The World's End) där smaken kommer vara den gröna mint chocolat chip (för att rikta sig till hela science fiction-stämningen i filmen).


Jag ger "Paul" batyget [9 / 10 - brilliant]
Speltid: 1 tim 44 min