torsdag 31 oktober 2013

#491 Don Jon (2013)

En kille från New Jersey som är dedikerad till sin familj, sina vänner och sin kyrka har byggt upp otroliga förväntningar efter att ha tittat på porr, och jobbar på att finna intimitet och lycka med sin potentiella sanna kärlek.

En bra film utan riktig handling, det är mer av ett kort avsnitt ur Jons liv än en berättelse sed en riktig handling. Joseph Gordon-Lewitt är inte bara huvudrollsinnehavaren, han är även manusförfattaren och regissören bakom filmen, Don Jon är hans regidebut (bortsett från några kortfilmer).

Jag ger "Don Jon" betyget [sevärd]
Speltid: 1 tim 30 min

tisdag 29 oktober 2013

#170 The Avengers (2012) [3]

Nick Fury, ledaren för avdelningen S.H.I.E.L.D. för samman en grupp extraordinära personer för att forma gruppen "The Avengers" som ska rädda jorden från Loke och hans armé.

Om man tar alla de tidigare filmerna pressar ner dem i en mixer som går på högsta hastighet, för att sedan hälla upp den resulterande shaken i ett stort glas så får man inget annat än något riktigt mumsigt. Eftersom filmen inte behöver lägga ner tid på att introducera någon av karaktärerna kan den dyka rakt ner i handlingen, i det här fallet rakt ner i de extraordinära personernas actionfyllda vardag. Filmen består nästan helt av riktigt bra one-liners ("puny god!" för att nämna någon) och mycket spännande action. Ingen av karaktärerna är överförtjusta i varandra, Hulk är mer av ett monster än i de senaste filmerna han deltagit i och Stark är lika dryg som vanligt. Skådespelet är riktigt bra, speciellt från Tom Hiddleston som spelar Marvels version av slughetens gud ur den gamla nordiska mytologin, Loke (eller Loki som amerikanerna stavar det), han gör det helt superbt. Även Scarlett Johansson spelar sin känslosamhet väldigt bra, man tror verkligen på att hon är rädd eller rädd eller vad det nu är för hon ska visa för känslor för tillfället.
     Att ha med Black Widow och Hawkeye i teamet känns väldigt mesigt när man tänker efter. Till att börja med har gruppen en gud och ett enormt grönt raserimonster som är näst intill odödligt, det finns även en superrik kille med en överdrivet högteknologisk dräkt och till sist en kille fullpumpad med super-hjälte-steorider, sen har vi Black Widow, en tjej som kan sparkas och slåss lite och Hawkeye, en snubbe som kan skjuta med en pilbåge, även om dessa två är ganska bra på sina respektive områden, vad gör de i denna grupp? Med tanke på vad resten av gruppen består av platsar dessa två inte riktigt in.
     De enorma flygande rymdvarelserna som kommer igenom det stora hålet i himlen kan man först missförstå och tro vara någon form av farkost, men om man kollar lite halvnoga kan man se redan när den första kommer ut att den har ett enormt gap fyllproppat med vassa tänder och alla humanoida varelser bara red på den stora. Men något man kan fundera på om det verkligen är så verkligt är om dessa flygande jättar borde kunna flyga efter att de kommit igenom hålet. Visst att de kanske kan flyga omkring ute i yttre rymden på andra sidan, där det inte finns någon gravitation, men hur kan de flyga när de kommer till vår sida? Jorden har ju till skillnad från yttre rymden väldigt mycket gravitation. Borde de inte bara falla tungt till marken och ligga där utan att kunna röra sig för att de är för tunga för att ens kunna drömma om att göra något.

Supervillain: Loki

Stan Lees roll: Gammal man i TV-sändning

Jag ger "The Avengers" betyget [sevärd för superhjältefans]
Spltid: 2 tim 22 min

#169 Thor (2011)

Förvisad från Asgård till jorden måste Odens son bevisa sin värdighet av Mjölnir.

Med tanke på att filmen handlar om en gud ur nordisk mytologi så måste det ju nästan finnas en man från Norden i filmen, en "expert" på nordisk mytologi så att säga, eller åtminstone expert jämfört med alla andra vanliga människor i listan över karaktärer. Vem bättre att spela denna nordbo än vår egen Stellan Skarsgård. Precis som i de andra uppbyggnadsfilmerna till The Avengers så har man till de större rollerna bara tagit kälkända namn: Chris Hemsworth som Thor, Nathalie Portman som Jane Foster och Anthony Hopkins som allfadern själv.
     Med tanke på att Oden, Tor, Loke och resten av gänget är de gudar som tillbads av vikingarna, hur kommer det sig att bron från Bifrost landar någonstans i New Mexico i USA? Borde inte brons ändå på Jorden finnas någonstans i Norden? T.ex. någonstanns i norrland eller i bergen i Norge eller liknande...

Supervillain: Loki

Stan Lees roll: Stan the Man

Jag ger "Thor" betyget [sevärd för superhjältefans]
Speltid: 1 tim 55 min

fredag 25 oktober 2013

#131 The Hunger Games (2012) [3]

I en framtid när Huvudstaden väljer en pojke och en flicka från de tolv distrikten att slåss till döden i direktsänd TV, Katniss Everdeen anmäler sig frivilligt att ta sin systers plats i de senaste spelen.

Huvudpersonen måste vara en av dagens bästa unga skådespelare, hon gjorde sin roll i Winter's Bone (2010) väldigt bra och därför var valet av Jennifer Lawrence som Katniss klockrent. Den är väldigt fin, vänskapen mellan Katniss och Peeta, samtidigt som den är hemsk bl.a. för att den handlar om barn som ska döda andra barn. Dock känns det lite som att själva spelen går aningen fort fram, som om det är delar som inte tagits med, tänk då hur lång den egentligen skulle ha blivit om dessa delar som kanske inte kommit med hade varit det.
     Det är inte bara vuxnare ungdomar som dödar varandra, utan även ungar i 12-årsåldern blir berövade sina liv. Att filmens åldersgräns sattes från 11 år är helt absurt, den kan närmast liknas vid den japanska kultfilmen Battle Royal (2000)och att ta sina barn som är redan runt 7 år gamla att se den är bara dåligt föräldraskap. Jag säger: Fy skäms, ni föräldrar som vill traumatisera era barn genom att visa dem barn som dödar andra barn.

Jag ger "The Hunger Games" betyget [ses åtminstone en gång]
Speltid: 2 tim 22 min

#489 Gravity (2013)

En medisinsk ingenjör och en astronaut jobbar tillsammans för att överleva efter en olycka som lämnar dem drivandes i rymden.

Man skulle inte bli förvånad om skaparna lagt störst del av budgeten på visuella effekter. Den är så grymt snyggt gjord. Både när bråte flyger fram, saker sprängs i småbitar och för att inte nämna både jorden och rymden. Något man kan småirritera sig på är Sandra Bullocks karaktär, hur hon fortsätter gulpa i sig syre när hon flera gånger påpekat hur lite hon har kvar. Något annat som är underbart och lite ovanligt är hur man lekt med ljudet. Bli inte förvånade och tro att det är något fel när ni först sätter er för att se filmen, det är lågt ljud och det ska det vara. Sloganen från Alien stämmer väldigt bra överens med även denna film: "In space no one can hear you scream". Anledningen till att den är så tyst som den är, är troligen för att man dels bara ska få höra vad de hör, och dels stärka den enorma känslan av ensamhet och tomhet som rymden ger.

Jag ger "Gravity" betyget [sevärd på bio]
Speltid: 1 tim 31 min

torsdag 24 oktober 2013

#323 X-Men: First Class (2011) [2]

1962 värvar de förenta staterna mutanter med övernaturliga förmågor för att stoppa en ondskefull diktator från att starta ett tredje världskrig.

Hur grundades Xaviers skola för begåvade ynglingar? Hur formades Brotherhood of Mutants? Dessa är två bland många frågor som besvaras i den här filmen. Valet av skådespelare till rollen som Magneto kunde inte ha blivit mer lyckat, vem bättre att spela en ung roll som Sir Ian McKellen spelat den äldre av (bortsett från McKellen själv såklart) än Michael Fassbender? Han spelar den emotionellt torterade mutanten superbt. Hans motspelare i de stora rollerna var även de bra val, däribland James McAvoy som en ung Professor X och Jennifer Lawrence som vackra Mystique
     När det nu producerats fem filmer i serien om mutanter med extraordinära förmågor, i vilken X-Men: First Class är den första i den kronologiska ordningen eftersom filmen till största delen utspelar sig 1962, X-Men Origins: Wolverine 1984, för att avsluta med originaltrilogin som äger rum under början av 2000-talet. Efter att ha sett dessa fem filmer kan man börja inse att skaparna endast verkar vilja basera filmerna på serierna i den mån av att använda sig av namn och mutationer som förekommer i tidningarna, och utöver det hitta på en helt egen storyline. Trots att detta är något av en besvikelse så får man acceptera det och uppskatta filmerna som egna entiteter och njuta av förhoppningsvis bra regi, effekter och främst skådespel.
     Specialeffekterna har nu blivit ännu mer finslipade, det enda som fortfarande har en bit kvar innan det blir snyggt är närbilderna på flygare, till exempel när Banshee och Angel Salvadore slåss i luften ovanför krigsfartygen utanför Cuba. Dessa klipp ser för konstgjorda ut, det vill säga det ser ut som om de svingar fram och tillbaka med linor fastsatta i en hög ställning.
     Till sist en tanke över Xaviers resonemang i slutet av filmen, efter det att han av misstag blivit skjuten i ryggen och blir paralyserad från midjan och nedåt. Varför inte kontrollera Azazel såsom han kontrollerat så många tidigare i filmen och teleportera sig själv till ett sjukhus för att bli opererad och inte förlora förmågan att använda sina ben. Något annat som kan förvirra väldigt mycket är det faktumet att det i den här filmen avslöjas att Xavier förlorar förmågan att gå redan 1962, men i filmen X-Men: The Last Stand visar man en tillbakablick till när han och Magneto för första gången träffar barnet Jean Grey, vilket ska vara tio år innan den filmen utspelar sig, vilket rimligtvis borde vara under mitten av 00-talet. Så vad är detta för gapp på 40 år? Lär sig Charles att gå igen innan han ännu en gång kommer tillbaka i rullstolen? Blir X och Magneto bästa vänner ännu en gång innan de skiljer sin vägar igen? Bra film, men det lämnar lika många nya frågor som den svarar på.

Jag ger "X-Men: First Class" betyget 8 / 10
Speltid: 2 tim 12 min
2012-12-17 10:45

onsdag 16 oktober 2013

#425 Powder (1995) [2]

En ung flintskallig  albinopojke med unika krafter skakar om det lugna samhället han bor i.

Fin idé och riktigt väl utfört. Folk i filmen reagerar precis som man skulle kunna tänka sig att dagens samhälle mycket väl skulle kunna reagera om detta skulle hända på riktigt. Det här är definitivt en film alla borde se någon gång.

Jag ger "Powder" betyget 9 / 10
Speltid: 1 tim 51 min
2013-07-04 18:56

tisdag 15 oktober 2013

#487 Hot Fuzz (2007)

Den exceptionella polisen Nicholas Angel transfereras mot sin vilja till en pittoresk lite engelsk by och paras ihop med en enfaldig ny partner. Han misstänker snart att det försegår en hemsk konspiration mellan invånarna.

Jag ger "Hot Fuzz" betyget 9 / 10
Speltid 2 tim 1 min

#486 Shaun of the Dead (2004)

En man bestämmer sig för att vända på sitt liv genom att vinna tillbaka sin ex-flickvän, återuppta sin relation med sin mor, och ta itu med hela samhället som återvänt från de döda för att äta de levande.

Jag ger "Shaun of the Dead" betyget 9 / 10
Speltid: 1 tim 39 min

#485 The World's End (2013)

Fem vänner som återförenas för att klara av den episka barrundan de inte lyckades avsluta 20 år tidigare blir omedvetet mänsklighetens enda hopp om överlevnad.

Jag ger "The World's End" betyget 8 / 10
Speltid: 1 tim 49 min

#484 White house down (2013)

Undertiden han är på en rundtur i Vita Huset med sin dotter, får en polis rycka in för att rädda sin dotter och skydda presidenten från beväpnade inkräktare.

Jag ger "White house down" betyget 6 / 10
Speltid: 2 tim 11 min

#251 Firebreather (2010)

Allt Duncan vill är att vara en normal tonåring i en normal skola, ända tills det att han upptäcker hur inte normal han egentligen är.

Spännande idé som är baserad på en serietidning. Animationerna är inte bäst i världen, de är matta och har inte den blankhet eller de skiftningar i nyanser som verkliga ytor har, visst det finns skuggor och så, men bara för det ser det inte nödvändigtvis verkligt ut. Animationernas form ser däremot bra ut, man ser definitivt vad det ska föreställa och t.ex. människorna ser mänskliga ut.
     Att huvudkaraktären är en hybrid mellan människa och vad man först kunde tro var en enorm drake, men som visar sig vara någon form av demon liknande varelse som kallas för Kaiju, just den här pojkens far är (inte alls förutsägbart) Belloc, kungen av Kaiju.

Jag ger "Firebreather" betyget 6 / 10
Speltid: 1 tim 30 min
2012-08-30 13:15

söndag 13 oktober 2013

#483 The Conjuring (2013)

Undersökarna av paranormala händelser, Ed och Lorraine Warren gör allt de kan för att hjälpa en familj som terroriseras av en mörk kraft i deras lanthus.

En otroligt hemsk film, läskig så in i fanders. Stor del av filmen spenderas gömd i händerna, med eventuell glimps ut mellan fingrarna. Skådespelandet ser bra ut, det lilla man ser, från såväl barn till vuxna. Roligt att se ett så halvkänt ansikte som Ron Livingston som faderskapet i den hemsökta familjen. Klarar du normalt sett inte av att se på skräck, då ska du verkligen inte se den här. Mardrömmar vi eventuell sömn i veckor!

Jag ger "The Conjuring" betyget 8 / 10
Speltid: 1 tim 52 min

torsdag 10 oktober 2013

#482 Rush (2013)

De två Formel 1-förarna James Hunt och Niki Lauda är i en hänsynslös rivalitet om vem som är den bästa föraren.

Filmen är riktigt snyggt gjord, på alla vis. Bortsett från en sak i en scen; vinklingen på metalröret när läkaren ska suga rent Nikis lungor efter olyckan. Man har inte bara fått till själva filmen, utan även utseendet på Chris Hemsworth och Daniel Brül är väldigt lika de riktiga paret Hunt och Lauda (vilka man faktiskt får se i slutet av filmen).

Jag ger "Rush" betyget 9 / 10
Speltid: 2 tim 3 min

tisdag 8 oktober 2013

#353 Life of Pi (2012)

En man berättar en historia ur sitt liv, om ett fantastiskt äventyr efter att ett fraktfartyg han befann sig på sjunkit.

Ett otroligt fantastiskt underverk, både bildligt och historiskt.  Baserad på en bok kan det inte tänkas att det är en dålig tolkning av Pis resa över havet. Filmen har det mesta man kan önska sig i en bra, lite kärlek här, lite sorgset där, till och med en del action här och var, och en massa spänning sprinklat över det hela, men detta bygger inte av sig självt upp en bra film. Suraj Sharmas skådespelarprestation är häpnadsväckande, hans känslouttryck är så gripande som få skådespelare lyckas få till, ögonblicket då Pis resa börjar är så hjärtskärande bra att man inte kan titta bort, utan bara hänföras över hur denna gröngöling till skådis lyckats i sin debutfilm. Det är inte bara framfört bra, tillsammans med en bra handling, den är så estetiskt underbar att det blir filmens grädde på moset.

Jag ger "Life of Pi" betyget 10 / 10
Speltid: 2 tim 7 min
2012-11-26 22:03
2013-01-17 20:03

måndag 7 oktober 2013

#481 Planes (2013)

Ett besprutningsplan med höjdskräck lever upp sin dröm om att delta i ett flygplansrace runt jorden.

Det är inte bara en film SOM Cars (2006), utan det verkar t.o.m. vara så att Cars och Planes faktiskt utspelar sig i samma värld, en av likheterna som gör att man kan dra slutsatsen om detta (bortsett från att det är fordon som har ansikten och lever) så finns det här, precis som i Cars traktorer som är det här universumets version av våra kossor, de är t.o.m. heliga i deras Indien också.

Jag ger "Planes" betyget 6 / 10
Speltid: 1 tim 31 min

fredag 4 oktober 2013

#480 The Lone Ranger (2013)

Indiankrigaren Tonot berättar historierna om hur John Reid gick från att vara en lagens man till att bli en legend för rättvisa.

En komisk western är för det mesta roligt att se, tyvärr så floppade filmen lite när den gick upp på bio under sommaren 2013, det fanns de som ansåg att Johnny Depp inte borde ha spelat rollen som Tonto, utan de trodde att han fått denna roll för sina prestationer som Captain Jack Sparrow (i Pirates of the Carrabean-filmerna) och framför allt för att folk vet vem han är och därför skulle gå och se filmen. Varför man tycker att han inte gjorde bra ifrån sig här är en fråga man kan ställa sig, som han så ofta lyckas med är detta ytterligare en roll han gör bra. De komiska inslagen är, big surprise, Depps karaktär, men vad som nästan är roligare än Tonto, är den vita hästen Silver. Den bästa beskrivningen av detta vita under är "Something very wrong with that horse."

Jag ger "The Lone Ranger" betyget 7 / 10
Speltid: 2 tim 29 min

torsdag 3 oktober 2013

#437 Now you see me (2013) [2]

En FBI agent och en Interpol detektiv följer ett team illusionister som lyckas med bankrån under sina uppträdanden och belönar sina åskådare med pengar.

En hel drös riktigt bra skådespelare, inte minst jättarna Michael Caine och Morgan Freeman, i en utmärkt spännande film med en sluttwist man inte väntat sig. Ploten bygger mycket på att teamet, "The four horsemen", är moderna Robin Hoods.

Jag ger "Now you see me" betyget 9 / 10
Speltid: 1 tim 55 min

2013-08-01 20:00

#479 The Karate Kid (1984)

En fastighetsskötare och kampsportsmästare går med på att lära en mobbad pojke karate och visar honom att det är mer bakom karate än bara att slåss.

Det är meningen att man ska de Daniel san som hjälten i den här historien, men det är lite svårt när man har med en sådan douch som Daniel att göra. Anledningen till att han hela tiden blir jagad av cobra kai är för att det var han som började hela konflikten, det var han som ville börja slåss på stranden, det är han som sprutar vatten på Johnny när denne sitter i ett bås inne på herrtoan. Att han sedan går och vinner turneringen (big surprise där liksom) är bara för att han lyckas få in en lyckospark, och när ddenna spark nu kommit på tal; det var inte okej för johnny att slå Daniel i ansiktet, det fick han inget poäng för, men att Daniel sedan sparkar Johnny mitt i ansiktet med hälen, det är inga problem, hur pårökt var den domaren kan man fråga sig... Det enda som gör att filmen håller sig flytande, att den inte är dålig är den prestation som Pat Morita ger oss, hans avbldning av Mr Miyagi är fenomenal på nästan alla vis, framför allt humoristisk.

Jag ger "The Karate Kid" betyget 5 / 10
Speltid: 2 tim 6 min

onsdag 2 oktober 2013

#478 Tom yum goong (2005)

Den unge krigaren Kham måste ta sig till Australien för att återta sina stulna elefanter. Med hjälp av en Thai-född australiensisk polis måste Kham ta sig ann alla som kommer mot honom, däribland ett gäng som leds av en ondskefull kvinna och hennes dödliga livvakter.

Snyggt gjord visar Tony Jaa sina enastående kamsportskunskaper, det är inte så mycket fancy moves som det är i vissa, utan det är mer rakt på, gör så lite som möjligt för att motståndaren ska gå ner, vilket ger en viss elegans det också. Det finns en scen som är ganska unik i den här filmen, det är en fyra minuter lång tagning där Kham tar sig upp våning för våning i restaurangen som filmen är uppkallad efter, utan avbrott får man se hur Jaa tar sig upp fyra våningar och tar sig ann 33 motståndare, riktigt imopnerande att han orkar och att de dessutom lyckas utan misstag.

Jag ger "Tom yum goong" betyget 9 / 10
Speltid: 1 tim 20 min

tisdag 1 oktober 2013

#477 Man of tai chi (2013)

En ung kampsportares överlägsna Tai Chi-färdigheter tar honom in i en väldigt exklusiv slagsmålsklubb i den undre världen.

Det känns lite konstigt att se Keanu Reeves som "the bad guy", visst att han kan ha spelat roller som lutar mer åt antagonist-rollen än åt protagonisten, men de flesta ser honom troligen som Neo i The Matrix (1999). Han är dock inte bara antagonisten i denna historia, han är även regissören bakom hela projektet, den här är hans debutfilm som regissör. Han har, tillsammans med filmbesättningen, lyckats leverera en intressant film där man kan följa hur en man kan gå från den ljusa sidan till den mörka.

Jag ger "Man of Tai Chi" betyget 8 / 10
Speltid: 1 tim 45 min