tisdag 28 maj 2013

#402 Side Effects (2013)

En ung kvinnas värld vänds upp och ner när en medicin som skrivs ut av hennes psykiatriker visar sig ha oväntade bieffekter.

Väldigt bra skådespel från alla fyra hållen, även om vissa kanske inte får vara med så länge... Filmen har även några twister och vändor som man inte väntade sig.

Jag ger "Side effects" betyget 9 / 10
Speltid: 1 tim 46 min

#401 Epic (2013)

En tonåring finner sig transporterad till en urskogsvärld där ett krig mellan godhet och ondska fortlöper. Hon slår sig samman med en brokig skara karaktärer för att rädda deras värld och våran.

Storyn är bra, men vad som drar ner filmen är att alla med mänskliga ansikten har samma ansikten, och dessa är väldigt släta och har inga drag alls.

Jag ger "Epic" betyget 7 / 10
Speltid: 1 tim 42 min

#400 City of Ember (2008)

Genom generationer har Embers invånare frodats i en underbar värld av glittrande ljus. Men Embers en gång kraftfulla generator håller på att gå sönder... och de stora lamporna som lyser upp staden börjar blinka.

Förvånansvärt bra för att vara översatt från bok till film och vara ändrad så pass mycket som den är.

Jag ger "City of Ember" betyget 7 / 10
Speltid: 1 tim 30 min

#399 Darkman (1990)

En briljant vetenskapsman som lämnats för att dö återvänder för att ta hämnd på de som brände honom levande.

Liam Neeson verkar inte kunna göra en dålig film, lika lite nu som för över 20 år sedan. Att han här spelar en superhjälte som i vanliga fall hade klassats som skurk (vilket här skulle bli "the lesser of two evils") är riktigt spännande. Han spelar rollen som Dr. Peyton riktigt bra.

Jag ger "Darkman" betyget 9 / 10
Speltid: 1 tim 36 min

fredag 17 maj 2013

#398 The Great Gatsby (2013)

En krigsveteran från mellanvästern finner sig dragen till det förflutna och livsstilen av sin miljonär till granne.

Som alltid när en bok görs om till film så blir det större eller mindre missar, missar som boken kan ha lagt stor vikt vid, eller något som inte ens hade en del i boken. Ett exempel på en miss som ska ha skett i tranformationen bok-film i det här fallet är den stora skylten med ögon bakom glasögon (man ser den på postern, bakom skådespelarna), i boken ska det tydligen vara en naken kvinna "reflekterad" i varje öga, medan det i filmen bara är två målade ögon.
     Något annat, som inte bara riktar sig till de som läst boken, som både kan vara på gott och ont är soundtracket. Visst att denna filmatisering är Baz Luhrmanns tolkning och han har makten att göra i princip hur han vill, men att välja ett soundtrack som är modernt under 2010-talet till en film som utspelar sig på 1920-talet passar sig inte riktigt, det känns bara konstigt och man kan nästan tro att någon har råkat slå igång fel ljudspår till filmen när man för första gången får se festen på Gatsbys ägor. Vem vet, Luhrmann kanske valde den musiken han valde för att försöka rikta sig mer till dagens publik, men det floppade lite och man får inte samma känsla man hade kunnat få med en mer samtida musik.
     Bortsett från soundtracket och de missar man eventuellt kan finna genom filmen, är detta helt klart en film värd att se. Leonardo DiCaprio gör sig en riktigt bra Gatsby, och förvånande nog gör även Tobey Maguire bra ifrån sig i filmens både narrativa röst samt huvudkaraktär. Liksom dessa två gör resten av skådespelarlistan också bra ifrån sig, som de flesta av dem sig brukar.

Jag ger "The Great Gatsby" betyget 9 / 10
Speltid: 2 tim 22 min

tisdag 14 maj 2013

#397 Wild Wild West (1999)

De två bästa hyrpistolerna i western måste göra allt de kan för att rädda president Grants liv från en 1800-tals uppfinnarskurk.

Vilda västern har gjort en frontalkrock med någon form av futuristisk alternativ verklighet, gillar man västern men även mekaniska vidunder och explosioner, då kan det här vara en film värd att se.  Underhållande på många sätt och vis ger den oss en upplevelse som bottnar både i historien, men även i dåtidsinspirerad framtid. Något man snabbt kan märka när man sätter sig för att se filmen är att namnet inte nödvändigtvis syftar till att den utspelar sig i den vilda, vilda västerna...

Jag ger "Wild Wild West" betyget 7 / 10
Speltid: 1 tim 46 min

#396 Small Soldiers (1998)

När avancerad militär teknologi används för att förbättra actiondockor, börjar leksakerna ta sin programmering på för stort allvar.

När Toy Story (1995) först kom ut blev det en hit, så varför inte fortsätta idén med levande leksaker men sätta en twist på det hela? Snälla monsterleksaker mot onda militärleksaker. Den är väldigt mycket uppbyggd som de flesta sci-fi filmer som kan falla i en liknande kategori, militärleksakerna representerar människor (främst den militära makten i vårt samhälle) som vill förstöra allt som de inte förstår sig på eller som på något sätt är främmande och bryter mot vad de är vana vid. Medan leksakerna som döpts till Gorgoniter representerar en vänligare värld där alla kan accepteras för vilka de är, oavsett hur de ser ut eller var de kommer ifrån.

Jag ger "Small soldiers" betyget 9 / 10
Speltid: 1 tim 48 min

lördag 11 maj 2013

#395 Evolution (2001)

En brandmannakadett, två högskoleprofessorer och en nördig-men-sexig regerings vetenskapsman jobbar mot en utomjordlisk organism som har blivit hastigt evolverad ända sedan dess ankomst till jorden inuti en meteor.

Väldigt rolig och aningen originell alien/end-of-the-world-film. Har man inte sett den borde man göra det åtminstone en gång i sitt liv. Animationerna av de främmande organismerna, ja hela den visuella delen av filmen, är riktigt bra gjord, finns nog inte mycket man skulle kunna klaga på.

Jag ger "Evolution" betyget 7 / 10
Speltid: 1 tim 41 min

#394 The Last Mimzy (2007)

I strandkanten på sitt landställe hittar två syskon en mystisk låda, med hjälp av lådans innehåll försöker framtiden säga något.

Med en potential av en högre kaliber både lyckas och misslyckas man på en gång. Effekterna som bygger upp filmens visuella delar ser för det mesta riktigt bra ut, men där filmen fallerar kraftigt är det urusla skådespelet från de två huvudkaraktärerna. En vis man sa en gång i tiden att när man gör film ska man undvika barn och djur, då detta är sant i det flesta fall så finns det undantag, men det här är verkligen inte ett av dessa.

Jag ger "The last Mimzy" betyget 5 / 10
Speltid: 1 tim 30 min

fredag 10 maj 2013

#393 Star Trek: Into Darkness (2013)

Efter att besättningen ombord Enterprise finner en hemsk ostoppbar kraft i sin egen organisation, leder kapten Kirk ett sökande till en krigszonsvärld för att tillfångata ett enmanbemannat massförstörelsevapen.

Att återigen få se vår tids Kirk, Spock och Scotty är roligt, att man då dessutom sätter upp dessa mot skurken Khan blir faktiskt ganska bra. Benedict Cumberbatchs porträttering av skurken är helt klart bra, har man inte sett originalserien kan man inte riktigt jämföra den nya och den gamla Khan, men han spelas bra för någon som inte sett hans äldre jag, framför allt är det riktigt underhållande att få se det hintade triangeldramat mellan Spock < > Kirk och Kirk < > Khan. Troligen gjorde man så att man mer än hintade om relationen mellan Uhura och Spock i dessa filmer för att på det sättet tona ner eventuella spekulationer om relationer och/eller attraktioner mellan de tre männen.

Jag ger "Star Trek: Into Darkness" betyget 8 / 10
Speltid: 2 tim 12 min

#392 Star Trek (2009)

Den burdusa James T. Kirk försöker leva upp till sin fars arv tillsammans med herr Spock som håller honom i schack när en hämndlysten, tidsresande Romulan skapar svarta hål för att förstöra Federationen, en planet åt gången.

I den tiden vi befinner oss i för tillfället är två former av film extra populära; "restarts" och "remakes", det vill säga att antingen starta en filmserie från början av en eller annan anledning, eller att spela in en redan existerande film på nytt för att man till exempel vill ha filmen i sin egen kultur alternativt att man vill se den gjord med modern teknologi. Likaså har man velat starta en enormt populära Star Trek-serien på nytt, kanske för att försöka locka till sig en generation till till fanbasen, eller kanske bara exploatera en populär franchise för att kunna tjäna lätta pengar.
     Något man gjort riktigt bra med denna restart på populära serie är att låta den största ikonen genom franchisens historia lämna över spakarna så att säga till sin eftertrödare, med det menas att Leonard Nemoy, den ursprungliga Spock och det originella ansiktet för hela den vulcanska rasen, till den nya skådespelaren som ska göra allt han kan för att fylla dessa enormt stora skor, Zachary Quinto.
     Det är inte bara Nemoy och Quinto som är lätta att känna igen, man har tagit med en hel drös kända ansikten i listan över de mer eller mindre älskvärda karaktärerna ombord Enterprise, vi kan bland annat se Chris Pine, Eric Bana, Simon Pegg, John Cho och den vackra Zoe Saldana.
     Något annat man gjort bra med denna omstart är hur man startade om serien, man utgick inte bara från samma kriterier som originalet hade, utan man gjorde denna nystart till en parallell tidslinje, vilket inte påverkar originalet på något sätt, utan gör att båda kan existera jämte varandra, och endast fansen kan avgöra vilken eller vilka av de två utgångspunkterna man vill tycka om och inte.

Jag ger "Star Trek" betyget 7 / 10
Speltid: 2 tim 7 min

måndag 6 maj 2013

#390 Hansel and Gretel: Witch Hunters (2013)

Hansel och Gretel har vuxit upp till att bli prisjägare som spårar och dödar häxor över hela världen. När den ökända blod-månen närmar sig stöter syskonen på en ny form av ondska som kan hålla en hemlighet till deras förflutna.

Om man bestämmer sig för att titta på denna film ska man inte ha för höga förhoppningar, de kommer troligen inte att uppfyllas. Visst fanns det delar som såg rätt bra ut, men det var för lite och för sällan för att det skulle kunna påverka filmens helhet i någon större utsträckning.
     Den är dessutom inte bara en o-bra fantasy-action. Den är i grund och botten en väldigt rasistisk film. Grundstoryn som den bygger på är ju uppenbarligen Hans och Greta, syskonen som nästan blir uppätna av en häxa i ett pepparkakshus. Den här filmen utspelar sig omkring 20 år senare, syskonen har vuxit upp och har bestämt sig för att utrota alla häxor. Visst att de dödade häxan i pepparkakshuset när de var barn, det var ju bara självförsvar. Men nu har de bestämt att ALLA häxor ska dö, bara för att EN häxa var elak mot dem när de var barn. Bara för att en råkar vara elak så betyder inte det att alla är det.

Jag ger "Hansel and Gretel: Witch Hunters" betyget 4 / 10
Speltid: 1 tim 28 min

fredag 3 maj 2013

#388 Warm Bodies (2013)

Efter att R (en riktigt ovanlig zombie) räddar Julie från en attack, de två bildar en relation som sätter en serie händelser som kan förändra hela den livlösa världen.

Romantik är alltid mysigt att se på. Zombie-komedier är alltid underhållande. Vad händer om man då slår ihop dessa två genrer? Jo, då får man en film om känslosamma zombies som inget hellre vill än att få passa in och inte associeras med de vildsinta "bonies" som ingen tycker om. Den är väldigt rolig, dialogen (främst monologen som utspelar sig i "R"s huvud) är fantastisk, och kärleken mellan "R the zombie" och "Julie the human" är underbart gullig. Deras kärleksrelation är inte bara vilken kärleksrelation som helst, utan en väldigt uppenbar referens till William Shakespears Romeo and Juliet.

Jag ger "Warm bodies" betyget 9 / 10
Speltid: 1 tim 38 min